Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλληνες ψυκτικοί πιστοποιούνται στην Κύπρο!

ΛΟΓΩ ΑΝΕΞΗΓΗΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2018 22:14

Θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις στην ...Κύπρο δίνουν εδώ και χρόνια οι ψυκτικοί της Ελλάδας, προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια αρχιτεχνίτη ψυκτικού και την άδεια εργοδηγού ψυκτικού, με την πιστοποίηση για τη διαχείριση των ψυκτικών υγρών.

Ο λόγος είναι η ανεξήγητη άρνηση των κρατικών φορέων και συγκεκριμένα των κατά τόπους αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών της χώρας, να διενεργήσουν εξετάσεις προκειμένου παρέχουν τις παραπάνω άδειες, στους ενδιαφερόμενους ψυκτικούς, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία αλλά και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, για να μπορέσουν να εργαστούν.

«Έχω καταθέσει από το 2013, αίτηση συμμετοχής σε εξετάσεις για την άδεια αρχιτεχνίτη ψυκτικού και την πιστοποίηση διαχείρισης ψυκτικών υγρών στο τμήμα Επαγγέλματος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Χωρίς αυτά δεν μπορούσα να εργαστώ και δεν μπορούσα να περιμένω πότε θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να εφαρμόσουν τον νόμο και να μας καλέσουν για εξετάσεις. Έτσι έφυγα για την Κύπρο για να δώσω εξετάσεις, όπως και οι μισοί ψυκτικοί της Ελλάδας, που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα με τις Περιφέρειές τους», δηλώνει στην «Ε», Λαρισαίος ψυκτικός.

Υποστηρίζει ότι οι πρώτες εξετάσεις που έγιναν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις εν λόγω άδειες, ήταν μέσα στο καλοκαίρι και τονίζει: «Αν περιμέναμε τόσα χρόνια, δεν θα είχαμε δουλειά. Η Κύπρος ήταν η καλύτερη λύση για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, μας έδινε διέξοδο στο πρόβλημα.

Απ’ την άλλη, ποιος αποφάσισε να κάνουν τις εξετάσεις μέσα στο καλοκαίρι που έχουμε την περισσότερη δουλειά; Δεν φτάνει που άργησαν πολλά χρόνια να το αποφασίσουν, επέλεξαν και τη χειρότερη περίοδο. Επίσης είχαν άγνοια για την ύλη που πρέπει να διαβάσουμε για να εξεταστούμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξετάσεις στην Κύπρο, που περιλαμβάνουν θεωρία και πρακτική, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ισχύει για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως φυσικά και για την Ελλάδα), κοστίζουν στο κάθε Έλληνα ψυκτικό τουλάχιστον 1.500 ευρώ, τόσο για τα παράβολα που πρέπει να καταβάλει όσο και για τη διαμονή του.

Ισχυρίζεται ότι για τις ανάγκες των εξετάσεων έπρεπε να παραμείνουν μία εβδομάδα στην Κύπρο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό οικονομικά.

Παράλληλα, στην Ελλάδα ισχύει και το εξής παράλογο: Οι ψυκτικοί στην Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν τόσο την Πιστοποίηση κατηγορίας Ι, όσο και την Πιστοποίηση κατηγορίας ΙΙ. Στην Ελλάδα γίνεται διάκριση των ψυκτικών που μπορούν να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση τόσο της Πιστοποίησης κατηγορίας Ι, όσο και της Πιστοποίηση κατηγορίας ΙΙ.

Συγκεκριμένα οι ψυκτικοί που αποφοίτησαν από τα Τεχνικά, δεν έχουν το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση της Πιστοποίησης Ι, όπου μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι ψυκτικοί απόφοιτοι των ΤΕΙ και Πανεπιστημιακών σχολών.

Αντίθετα στην Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη, όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες και μπορούν να επιλέξουν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο για τις εξετάσεις πιστοποίησης για τη χορήγηση (α) Άδειας αρχιτεχνίτη ψυκτικού και (β) Άδειας εργοδηγού ψυκτικού: «…διενεργούνται από μία ή περισσότερες τριμελείς εξεταστικές επιτροπές, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του περιφερειάρχη, στην έδρα της οικείας Περιφέρειας. Οι εξεταστικές επιτροπές συγκροτούνται από έναν υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας για τη χορήγηση των αδειών, έναν εκπρόσωπο του ΕΟΠΠΕΠ και έναν εκπρόσωπο της οικείας Ομοσπονδίας με τον αναπληρωτή τους».

Επίσης ο ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της άδειας υποβάλλει αίτηση/υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, όπου βρίσκεται ο τόπος της επαγγελματικής του εγκατάστασης ή, αν δεν υπάρχει τέτοιος, στην αρμόδια υπηρεσία του τόπου της μόνιμης διαμονής του, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Την αίτηση συνοδεύει το διοικητικό παράβολο».

Το παράβολο που είχαν δώσει, (πάνω από 100 ευρώ!) όσοι Θεσσαλοί ψυκτικοί είχαν κάνει αίτηση τα προηγούμενα χρόνια στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τελικά πήγαν στην Κύπρο, μάλλον το έχασαν!

Της Λένας Κισσάβου