Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ:

Τώρα είναι η ώρα των λύσεων

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2018 17:03

ΑΘΗΝΑ
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από τον απερχόμενο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου στο νέο, Σταύρο Αραχωβίτη καθώς και από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη και στη νέα υφυπουργό, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Σταθερός στη θέση του παρέμεινε ο Λαρισαίος βουλευτής και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.
Στην ομιλία του ο Σ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι: «Έγιναν πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο» συμπληρώνοντας ότι «προσδοκία μας είναι να γίνουν και άλλα». Ο νέος υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, αλλά και τον Βαγγέλη Αποστόλου για τη μεταξύ τους συνεργασία με τον οποίο όπως είπε «μοιραστήκαμε μαζί σε μεγάλο βαθμό τις αγωνίες της πρώτης αριστερής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ».
«Αναλαμβάνουμε ένα παραγωγικό υπουργείο πρώτης γραμμής, με πολλά αντικείμενα, πολλά από τα οποία εμπίπτουν σε συναρμοδιότητα των άλλων υπουργείων» υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει συνεργασία και με άλλους υπουργούς.
Αναφερόμενος στον κ. Αποστόλου είπε ότι «έβαλε τάξη στο σημαντικό για τους αγρότες θέμα των πληρωμών, χωρίς πρόστιμα, συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών, θεσμοθέτησε την Κάρτα του Αγρότη» και σημείωσε ότι πρωταρχικός στόχος του είναι «η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη από τον καρπό των κόπων του», το οποίο συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών. «Τα προβλήματα είναι γνωστά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα των λύσεων» λέγοντας επίσης πως χρειάζεται συστηματικότητα της δουλειάς από όλους καθώς και συνεργασία η οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι ο θεμέλιος λίθος αυτής της νέας προσπάθειας».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Την ίδια στιγμή ο κ. Αποστόλου έκανε απολογισμό του έργου που έγινε κατά τη διάρκεια των 3 ετών και 7 μηνών που ήταν επικεφαλής στο υπουργείο σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «προτεραιότητα ήταν να νοικοκυρέψουμε τις πληρωμές και να διασφαλίσουμε ότι ο αγρότης θα παίρνει τα λεφτά του έγκαιρα και προγραμματισμένα». Αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της Κάρτας του Αγρότη, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να αντλήσουν περί το 1 δισ. ευρώ σε ρευστότητα, μίλησε για την κατοχύρωση της ελάχιστης εθνικής σύνταξης, ύψους 384 ευρώ, που όπως ανέφερε «δεν προβλεπόταν και μάλιστα με δυνατότητα αύξησής της από την ανταποδοτικότητα».
Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «υλοποιήθηκε με νόμο η πληρωμή των 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα» και έκλεισε λέγοντας: «Δεν μπήκαμε στην αριστερά και στην πολιτική με την προοπτική των υπουργικών και των άλλων θέσεων, μπήκαμε για να προσφέρουμε στον άνθρωπο και στην κοινωνία, μπήκαμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτά έκανα στο υπουργείο στα χρόνια που ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε αυτό το καθήκον».

Ο Ι. ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Για ένα «κύκλο που κλείνει και έναν άλλο που ανοίγει» μίλησε από τη δική του πλευρά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ενώ ένα σημαντικό έργο που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, μίλησε η διάδοχός του, Ολυμπία Τελιγιορίδου στο οποίο όπως σημείωσε «καλούμαστε να δώσουμε μια νέα προοπτική».
Χαρακτήρισε σημαντικό να αποτελέσει ο αγροτικός χώρος την «ατμομηχανή» στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, λέγοντας παράλληλα πως προτεραιότητα είναι η παραμονή του κόσμου στην ύπαιθρο και στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ
«Συγκρουστήκαμε με τις παθογένειες του χώρου» είπε από τη μεριά του ο υφυπουργός, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης σημειώνοντας από την πλευρά του ότι «το έργο αυτού του υπουργείου αντικατοπτρίζει το έργο αυτής της κυβέρνησης» ενώ σημείωσε ότι «το 2015 πήραμε εντολή προσφοράς». Ο κ. Κόκκαλης επισήμανε το  «τεράστιο έργο» που έχει γίνει όπως είπε στο υπουργείο και αναφερόμενος στη νέα πολιτική ηγεσία υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία θα είναι «πολύ καλή».

(Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας Φωτάκη)