Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχη με τις φλόγες στο υπόγειο γκαράζ του «Ελ. Βενιζέλος»

Τι δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών - Ανοιξαν τρύπες στην εξωτερική λαμαρίνα του για να ρίξουν αφρό

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2018 16:11

ΑΘΗΝΑ
Μεγάλη κλίση έχει πάρει το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά τη φωτιά που ξέσπασε προχθες τη νύχτα στο υπόγειο γκαράζ.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά που ακόμη καίει.
Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν εστίες καπνού και ποσότητα νερού από τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης.
Παρά το ότι χθες το πρωί άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου και ξεφορτώθηκαν κάποια φορτηγά για τη διευκόλυνση των πυροσβεστών, η πρόσβασή τους στα γκαράζ δεν είναι εύκολη και σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τρύπες στην εξωτερική λαμαρίνα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να γίνει ρίψη αφρού και νερού.
Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα προχθές βράδυ, σε φορτηγό που βρισκόταν στο τρίτο υπόγειο του πλοίου. Αμέσως σήμανε συναγερμός και αφού περιορίστηκε το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στον Πειραιά.
Το Ελευθέριος Βενιζέλος κατέπλευσε στον Πειραιά στις 4 τα ξημερώματα και 40 λεπτά αργότερα ξεκίνησε η εκκένωσή του. Ηρεμα και συντεταγμένα οι 875 επιβάτες βγήκαν από τις δύο εξόδους του πλοίου, με ασφάλεια, φορώντας τα σωσίβιά τους και μάσκες.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει σβήσει πλήρως η φωτιά ενώ το πλοίο, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, έχει πάρει κλίση εξαιτίας του νερού που έχει πέσει μέσα στα γκαράζ στην προσπάθεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, νωρίτερα, εξήγησε πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία κατάσβεσης λόγω αφενός των πυκνών καπνών και αφετέρου της δυσκολίας που υπάρχει στη μετακίνηση εντός των γκαράζ που είναι γεμάτα αυτοκίνητα και φορτηγά.
«Είναι δύσκολη η εικόνα, λόγω του ότι είναι περιορισμένοι οι χώροι και λόγω του ότι ακόμη προσπαθούμε να φθάσουμε στο χώρο της πυρκαγιάς. Εχουμε βγάλει αρκετά αυτοκίνητα έξω από το πρώτο γκαράζ, αλλά δυσκολευόμαστε να μπούμε στο υπόγειο γκαράζ που είναι η εστία της φωτιάς, μας δυσκολεύουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά. Θα χρειαστεί ώρα να σβήσουμε τη φωτιά και δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα», είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση εξαιτίας του νερού που έχουν ρίξει οι πυροσβέστες.

ΣΩΣΙΒΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΚΕΣ
Στο πλοίο , επέβαινε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.
Ο δήμαρχος μιλώντας περιέγραψε τι συνέβη όταν ξέσπασε η φωτιά στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, αναφέροντας πως η πρώτη ειδοποίηση στους επιβάτες ήρθε στις 12 παρά το βράδυ όταν οι αρμόδιοι τους ζήτησαν να καθίσουν όλοι στο χώρο της ντισκοτέκ και του σαλονιού.
Αναφέροντας πως το πλοίο εκείνη την στιγμή κινούνταν ανοιχτά της Ύδρας, ο κύριος Μαλανδράκης πρόσθεσε «Μας είπανε με μια ανακοίνωση ότι υπάρχει φωτιά στο γκαράζ κι ότι τη σβήνουνε».
«Στην αρχή πηγαίναμε με έξι κόμβους την ώρα, πολύ σιγά, μετά το πλοίο σταμάτησε» περιέγραψε ο Ιωάννης Μαλανδράκης επισημαίνοντας πως όταν το πλοίο ακινητοποιήθηκε, άρχισε προετοιμασία για εκκένωση: «Άρχισαν να μας μοιράζουν σωσίβια, αρχίζουν και κατεβάζουν βάρκες και βαρελάκια», πράγμα που αποδεικνύεται και από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media, τα οποία δείχνουν τους επιβάτες με σωσίβια την ώρα που καπνοί έχουν περικυκλώσει το πλοίο.
«Κλείσανε το γκαράζ και αρχίσανε την αυτόματη κατάσβεση από πάνω για να πλημμυρίσουν το γκαράζ» ανέφερε.
Λίγο αργότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, οι 875 επιβάτες του πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά, ενημερώθηκαν ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.
Στη συνέχεια ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε ότι εκείνη την ώρα το πλοίο πήγαινε με 16 κόμβους και πρόσθεσε: «Τα σωσίβια τα βάλαμε προληπτικά, θα μπορούσε να έχει γίνει ένα μπάχαλο το σύστημα» παρατήρησε ο δήμαρχος Πλατανιά.