«Πέθαναν» τον Κώστα Γαβρά στο twitter

Θύμα σεσημασμένου Ιταλού δημοσιογράφου και η υπ. Πολιτισμού

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2018 16:02

ΑΘΗΝΑ
Θύματα ενός «σεσημασμένου» Ιταλού δημοσιογράφου έπεσαν τα ελληνικά και αρκετά ξένα ΜΜΕ.

Με ανάρτησή της σε ψεύτικο λογαριασμό στο Twitter η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά «ανακοίνωσε», το μεσημέρι της Πέμπτης, πως έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Γαβράς. Λίγα λεπτά αργότερα η ίδια «ανακοίνωνε» πως έπεσε θύμα λογαριασμού hoax Ιταλού δημοσιογράφου.
Όπως έγραψε στην ανάρτησή της η νέα υπουργός Πολιτισμού: «Επείγον. Μόλις ενημερώθηκα από το Παρίσι την είδηση του θανάτου του Ελληνα σκηνοθέτη και παραγωγού Κώστα Γαβρά. Οι επίσημες ανακοινώσεις σε λίγο. Λίγα λεπτά αργότερα η ίδια με νέα της ανάρτηση απέδωσε την αρχική της ανάρτηση σε λογαριασμό hoax Ιταλού δημοσιογράφου.
Πηγή του Υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας στο iefimerida.gr, ανέφερε ότι η δήλωση αυτή δεν ανήκει στη Μυρσίνη Ζορμπά και ότι η ίδια η υπουργός εξεπλάγη.

Οι δηλώσεις του Κώστα Γαβρά
Ο ίδιος ο διάσημος σκηνοθέτης επικοινώνησε με την ΕΡΤ και είπε: Μου τηλεφώνησε μια δημοσιογράφος και μου είπε ότι πέθανα».
Ο διάσημος σκηνοθέτης, μιλώντας ζωντανά στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», δήλωσε: «Είναι περίεργα πράγματα αυτά» και πως «κάποια κακά νέα που γίνονται ως αστεία από κάποιους, μέχρι να διερευνηθούν, γίνονται πιστευτά από την κοινή γνώμη».Ο Κώστας Γαβράς, 85 ετών, που έδειχνε να το διασκεδάζει όλο αυτό λέγοντας «το υποδεχτήκαμε γελώντας. Το διασκεδάσαμε…», σημείωσε ακόμα ότι «πέρασα τους δύο τελευταίους μήνες στην Ελλάδα σαν τουρίστας» και έκλεισε λέγοντας: «είμαι πάρα πολύ καλά, σας διαβεβαιώνω.

Οι δηλώσεις της Μυρσίνης Ζορμπά
Δήλωση έκανε πρίν απο λίγο η νέα υπουργός Πολιτισμού, λέγοντας οτι δεν είναι δικός της ο λογαριασμούς στο twitter: Δεν ήταν δική μου η ανάρτηση, δεν ήταν δικός μου ο λογαριασμός στον οποίο χρησιμοποιήθηκε το όνομα μου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο εγκαινιάζουν νέο τρόπο επιθέσεων εναντίον της.
Η κ. Ζορμπά είπε ότι έχει ήδη καταφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διερεύνηση της υπόθεσης και πιστεύει ότι γρήγορα θα εντοπιστεί ο δράστης.
«Δυστυχώς οι επιθέσεις με fake news δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο», είπε και πρόσθεσε: «Ήταν μια κακόβουλη και μακάβρια επίθεση».

Εκανε τον γύρο του πλανήτη η ψεύτικη είδηση
Πάντως, μέσα σε λίγα λεπτά η είδηση ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη και μεγάλα ΜΜΕ το αναπαρήγαγαν. Όπως το AP και η Washington Post, αλλά και στη Γαλλία, ενώ πρόλαβε και έγινε και η σχετική αλλαγή και στο Wikipedia! Ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός France Inter, αφού πρώτα έστειλε ως επείγουσα την είδηση στους συνδρομητές του στα κινητά, στη συνέχεια αναγκάστηκε να δημοσιεύσει ένα erratum. «Ειλικρινά ζητάμε συγγνώμη γιατί ανακοινώσαμε κατά λάθος τον θάνατο του Κώστα Γαβρά». «Ο θάνατος του Κώστα Γαβρά ανακοινώθηκε κατά λάθος από πολλά ΜΜΕ», έγραψε από την πλευρά του το σάιτ huffingtonpost Γαλλίας. «Το πρακτορείο ΑΡ, το ραδιόφωνο France Inter αλλά και το C News παγιδεύτηκαν από έναν λογαριασμό Twitter που δεν το κάνει για πρώτη φορά», αναφέρει. Το γαλλικό σάιτ επικοινώνησε με την εταιρεία παραγωγής του διάσημου σκηνοθέτη, «KG Productions», η οποία διέψευσε την είδηση.

Βελγικό σάιτ: Ποιός είναι ο Ιταλός που κάνει φάρσες
«Όχι, ο Κώστας Γαβράς δεν πέθανε: είναι μια ακόμη φάρσα του Ιταλού Tommasso Debenedetti», έγραψε το βελγικό σάιτ rtbf.be.
«Η φήμη κυκλοφόρησε για μερικά λεπτά στα social media ότι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς πέθανε, σε ηλικία 85 ετών. Η πηγή ήταν δήθεν ένας λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος ανήκε στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Αμέσως, ανήρτησε την είδηση το πρακτορείο ειδήσεων ΑΡ και ακολούθησαν το κανάλι France 24, το σάιτ του Κανδαά La Presse, οι New York Times και η Washington Post στις ΗΠΑ.
Ολα αυτά τα ΜΜΕ εξαπατήθηκαν για μια ακόμη φορά από τον Tommasso Debenedetti, αυτόν τον Ιταλό που συνηθίζει να ανακοινώνει ψεύτικους θανάτους. Την τελευταία φορά το έκανε τον Μάιο του 2017 και είχε παγιδέψει μεγάλα ΜΜΕ, όπως η Le Figaro, ανακοινώνοντας τον ψεύτικο θάνατο της συγγραφέως Svetlana Alexievitch», αναφέρει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass