Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ένα τετράμηνο η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού

ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Η ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2018 16:13

ΑΘΗΝΑ
Αυξημένο κατώτατο μισθό που θα ισχύει «χωρίς ηλικιακές, ρατσιστικές διακρίσεις» θα προβλέπει η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα σε ένα τετράμηνο, προανήγγειλε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», σημείωσε ότι η κεντρική κυβερνητική δέσμευση για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, «μέσα όχι μόνο από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού», οδεύει προς υλοποίηση, καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες άμεσα, σύμφωνα με τον νόμο. «Μέσα σε ένα τετράμηνο, όσο είναι το χρονοδιάγραμμα του νόμου αυτή τη στιγμή, θα καταλήξουμε σε υπουργική απόφαση που θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό, χωρίς ηλικιακές, ρατσιστικές διακρίσεις» υπογράμμισε.
Η υπουργός υποστήριξε ότι «η μεγάλη πλειονότητα των μέτρων για τα οποία είχαμε δεσμευθεί απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αναφορικά με την προστασία της μισθωτής εργασίας, είναι ήδη σε ισχύ». Όπως είπε, αυτά «αφορούν ένα σύνολο μέτρων για τη θωράκιση εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι στην αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς, μέσα από την παρουσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αφορούν στην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι πλέον σε ισχύ μετά την 21η Αυγούστου. Ήδη επεκτείναμε τις πρώτες τέσσερις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν 75.000 εργαζόμενους και έρχονται και οι επόμενες».
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κοινωνική ασφάλιση είναι βαθιά αντικοινωνικό». Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, η υπουργός:
«Πρώτον, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για το πέρασμα της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρείες δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: πώς θα πληρώνονται οι σημερινοί 1,5 εκατομμύριο επικουρικοί συνταξιούχοι, εάν περάσουν οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες; Και ποιος εγγυάται στα 2,5 εκατομμύρια των σημερινών επικουρικών ασφαλισμένων ότι θα λάβουν συντάξεις, εφόσον δεν θα υπάρχει η υποχρεωτικότητα και πρόνοια του κράτους για τη χορήγηση συντάξεων σε αυτούς;
Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει την αναδιανεμητική λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης. Πώς οι εργαζόμενοι του σήμερα, των τελευταίων ετών, της κρίσης, οι οποίοι δεν είναι στη δική τους ευθύνη το να μην είχαν έναν κανονικό εργασιακό βίο, το να έμειναν με πολύ χαμηλούς μισθούς, να έμειναν δύο χρόνια άνεργοι και να ξαναέβρισκαν δουλειά μετά, ποιος θα εγγυηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους αξιοπρεπείς συντάξεις, εάν είχαμε ένα απολύτως ανταποδοτικό σύστημα;  
Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται οριζόντια μείωση στο 15% των εισφορών για την κύρια ασφάλιση. Αυτό σημαίνει μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία. Έλλειμμα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό θέλει τελικά. Να ξαναγυρίσει την κοινωνική ασφάλιση στα θηριώδη ελλείμματα, όπως, δηλαδή, μας την παρέδωσαν. Διότι έτσι την παραλάβαμε» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.