Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα εξαγγείλει παροχές σε βάθος... 4ετίας!

COLPO GROSSO ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ ΓΙΑ ΝΑ… ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΙ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 15:59

ΑΘΗΝΑ
Δύο 24ωρα πριν τα εγκαίνια και...τις προεκλογικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό,  το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε -σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες- στο περιεχόμενο αλλά  και την υπόσχεση υλοποίησής του σε... βάθος 4ετίας, του «πακέτου παροχών» με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί ν’ αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να ακολουθήσει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική: αφ’ ενός θα παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο παροχών και ελαφρύνσεων πολύ μεγαλύτερο  -αλλά κλιμακούμενο σε βάθος 4ετίας- από όσο θα ήταν αν στόχευε μόνο το 2019, το οποίο δεν θα ξεπερνούσε, με βάση τις αντοχές του πλεονάσματος, τα 700 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι το... μακροπρόθεσμο αυτό πακέτο, θα φθάσει το εντυπωσιακό ύψος των περίπου 3,8 δισ. ευρώ!
Το τρικ που θα χρησιμοποιήσει ο κ. Τσίπρας στις εξαγγελίες του, για να τις καταστήσει πειστικότερες και πλέον “δεσμευτικές”, είναι ότι θα ανακοινώσει την.... προνομοθέτηση των μέτρων από την παρούσα κυβέρνηση, πιθανότατα εντός του 2018, και πάντως πριν από την προκήρυξη εθνικών εκλογών!
Έτσι, η κυβέρνηση ποντάρει σε... δίδυμο στόχο: πρώτον, να υποσχεθεί (και δη δεσμευτικά, με προνομοθέτηση!) πολύ περισσότερες παροχές και ελαφρύνσεις (επιδόματα, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση της φορολογίας, μείωση των εισφορών κ.λ.π.), άρα οι εξαγγελίες θα είναι δελεαστικότερες και... προεκλογικότερες «στην καθαρή αναπτυξιακή μεταμνημονιακή εποχή...», και δεύτερον να εγκλωβίσει την επόμενη κυβέρνηση είτε στην υλοποίηση του προνομοθετημένου «προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ», είτε να το αλλάξει επί το ρεαλιστικότερο και σύμφωνα με τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας. Μόνο που σ’ αυτή τη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει ν’ αναλάβει και το σχετικό πολιτικό κόστος, να ρισκάρει, δηλαδή, να «παίξει» στο σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» στο οποίο προφανώς και ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ελπίζει στις εκλογές να ηττηθεί μεν, αλλά να μην υποστεί πανωλεθρία που θα το βγάλει εκτός “επόμενης μέρας”.
Στην Πειραιώς, είναι σε γνώση του τεχνάσματος Τσίπρα. Και μελετούν την «απάντησή» τους, η οποία σε κάθε περίπτωση, όπως δηλώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ακολουθήσει τις «λαϊκίστικες, καταστροφικές για τη χώρα -όπως δείχνουν και οι αντιδράσεις των αγορών στην παροχολογία Τσίπρα...- λογικές και σκοπιμότητες της κυβέρνησης.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι οι όποιες πολιτικές εξαγγείλει ως «αυριανή κυβέρνηση» (μειώσεις φόρων, αναπροσαρμογές εισφορών επί το ρεαλιστικότερο, εξυγίανση του ασφαλιστικού) θα είναι κοστολογημένες στο έπακρο, με αναφορά του περιορισμού των δαπανών από τον οποίον θα είναι δυνατή η υλοποίησή τους, και δεν θα στηρίζεται γενικώς και αορίστως “στο μαξιλάρι των πλεονασμάτων”, η  προοπτική  προεκλογικής εκμετάλλευσης του του οποίου από την κυβέρνηση, τίναξε τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων πάνω από το 4,6%, και το χρηματιστήριο κάτω από το (αδιανόητο) όριο των 700 μονάδων.