Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο φουλ οι μπουλντόζες για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 16:06

ΑΘΗΝΑ
Εντατικοποιείται τις επόμενες εβδομάδες ο ρυθμός κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Αττική και δρομολογείται αντίστοιχη διαδικασία για τα αυθαίρετα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, ο επόμενος κύκλος κατεδαφίσεων στην Αττική περιλαμβάνει την εκκαθάριση ρεμάτων στη Μάνδρα και την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών προς το Σούνιο, ενώ έχουν ήδη παραληφθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου κατάλογοι με αυθαιρεσίες στην υπόλοιπη χώρα, όπου αναμένεται να επέμβουν οι μπουλντόζες αμέσως μετά την έγκριση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση των καθηκόντων του υφυπουργού Γιώργου Δημαρά, η ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος ρωτήθηκε για το λεπτό θέμα των οικιστικών πυκνώσεων και πώς προτίθεται να το διευθετήσει σε σχέση με την ύπαρξη αυθαιρεσιών και την κατάρτιση των δασικών χαρτών, ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, που αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και στα τέλη του τρέχοντος μηνός και η οποία προφανώς θα αφορά θέματα δόμησης, αλλά όχι πολεοδόμησης.
«Η νομοθεσία για τις πυκνώσεις δεν θα παραβιάζει τους κανόνες του οικιστικού περιβάλλοντος και της προστασίας του. Θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των δηλώσεων οικιστικών ορίων εκ μέρους των δήμων, ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε ότι 14 δήμοι δεν συνεργάστηκαν καθόλου, ενώ στη συνεργασία με άλλους 13 υπάρχουν εκκρεμότητες. Έκανε, δε, σαφές ότι η προθεσμία, που έληξε στις 25/8, ήταν τελεσίδικη και πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και το θέμα πρέπει να κλείσει» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την αποκατάσταση των περιοχών της ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αν. Αττικής έχει ήδη ετοιμαστεί η μελέτη για τα φυτοτεχνικά χαρακτηριστικά, ως εργαλεία αποκατάστασης του περιβάλλοντος και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. «Ετοιμάζουμε νέες προδιαγραφές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Η μικτή ζώνη δάσος-κατοικία είναι ιδιαίτερη. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα ανακοινώσουμε ολοκληρωμένη την πρότασή μας» πρόσθεσε.