Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η ενίσχυση εργαζομένων προϋπόθεση της ανάπτυξης»

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ...

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2018 16:04

ΑΘΗΝΑ
«Στη δική μας αντίληψη, η προστασία της εργασίας και η ενίσχυση των εργαζομένων είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης» υποστήριξε χθες η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό  σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», επανέλαβε ότι «ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός, που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2019, θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις».
Όπως εξήγησε, «η διαδικασία προβλέπει τη συμβολή από επιστημονικούς φορείς, σε σχέση με την επίπτωση που θα έχει η αύξηση του μισθού σε διάφορα μεγέθη της οικονομίας, κι εκτεταμένο κοινωνικό διάλογο που θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες». Τόνισε, πάντως, ότι η αύξηση των μισθών θα γίνει σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως εάν κάποιος από τους κοινωνικούς εταίρους διαφωνεί με αυτή.
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι στη Δ.Ε.Θ. «ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ένα συνολικό πακέτο παρεμβάσεων για την υποστήριξη της εργασίας των νέων και την ανάκτηση της εργασίας για τους νέους με καταπολέμηση του brain drain. Μία από αυτές τις παρεμβάσεις είναι η μεγάλη μείωση έως και μηδενισμός των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών έως 25 ετών. Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1-1-2019 κατά 50% και κατά 100% για το 2020, προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα για την εργασία των νέων» ανέφερε.
Αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι από τις περίπου 20 εν ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν ήδη επεκταθεί έξι, οι οποίες καλύπτουν περίπου 89.000 εργαζόμενους. «Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις υπόλοιπες σε ισχύ, προκειμένου και αυτές να επεκταθούν, αν πληρούν τις προϋποθέσεις» είπε.
Η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «οι εργοδότες που αντιτίθενται στην επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ουσιαστικά υπονοούν ότι θα πρέπει ο μισθός και τα εργασιακά δικαιώματα να είναι το πεδίο στο οποίο θα γίνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.
Διότι διαφορετικά δεν έχουν κανέναν λόγο να αντιτίθενται στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Η επέκταση δημιουργεί ένα πεδίο ισότητας μεταξύ των επιχειρήσεων στο εργασιακό κομμάτι. Ένα πεδίο όπου οι επιχειρήσεις δεν γίνεται να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στη συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, στο ποια θα δώσει τα λιγότερα, αλλά θα ανταγωνίζονται σε άλλα πεδία, της παραγωγικότητας, της ποιότητας του προϊόντος κλπ» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.