Τσίπρας-Μέρκελ θα αποφασίσουν για τις συντάξεις

Πόντιος Πιλάτος το ΔΝΤ - Επαφές Τσακαλώτου με Λαγκάρντ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2018 15:52

ΑΘΗΝΑ
Τα ελληνικά επιχειρήματα ότι αφενός η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο και πως αφετέρου υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και στη συνέχεια στη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, και οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ άκουσαν με ενδιαφέρον τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.
Παράλληλα, επισήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων της και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αναλωθεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.«Το θΕμα θα κλεΙσει
με διαπραγμΑτευση»
«Είναι απολύτως σημαντικό για τη διαπραγμάτευση των συντάξεων, η Ελλάδα να μη δείξει συγκρουσιακό χαρακτήρα και να μην κάνει μονομερείς πράξεις», δήλωσε αποκλειστικά στο Euro2day.gr ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, στο περιθώριο του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Προσέθεσε δε πως αναμένει ότι «τη Δευτέρα η Ελλάδα θα στείλει προϋπολογισμό με τις περικοπές των συντάξεων αλλά με αστερίσκο», σύμφωνα με τις συνομιλίες που είχε τον τελευταίο καιρό με Έλληνες αξιωματούχους.
«Εάν μπουν στο προσχέδιο, τότε η Ελλάδα θα δείξει στο Eurogroup ότι δεν έχει πρόθεση να υπαναχωρήσει στα συμφωνηθέντα και ότι οι συντάξεις είναι απλά ένα κοινωνικά άδικο μέτρο προς διαπραγμάτευση», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Ερωτηθείς πώς βλέπει το θέμα της μη περικοπής συντάξεων το Eurogroup και δη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σολτς, ο αξιωματούχος απάντησε ότι «υπάρχει θετική διάθεση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και απ’ ό,τι είδα ούτε ο κ. Σολτς είναι αρνητικός».
«Οι Έλληνες δεν θέλουν περικοπή των συντάξεων και η θέση της Κομισιόν είναι ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% και θα τον υπερβεί. Εαν ισχύει αυτό, τότε δεν θα επιμείνουμε στην περικοπή συντάξεων».
Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι ακόμα και με τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup, ο τελικός γύρος θα είναι πολιτικός και θα έχει να κάνει με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass