«Θυσία» ο Κοτζιάς για χάρη του Καμμένου

Αναλαμβάνει ΥΠΕΞ ο πρωθυπουργός και δηλώνει πως δεν θα ανεχθεί καμία διγλωσσία - Εντονο παρασκήνιο πριν την αιφνιδιαστική παραίτησή του - Συνεδριάζει εκτάκτως η κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ»

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 15:29
Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος, δήλωσε ο παραιτηθείς πρώην ΥΠΕΞ, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο μετά την ανοιχτή σύγκρουσή του με τον υπ. Αμυνας Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος, δήλωσε ο παραιτηθείς πρώην ΥΠΕΞ, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο μετά την ανοιχτή σύγκρουσή του με τον υπ. Αμυνας

ΑΘΗΝΑ
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφού έκανε δεκτή την παραίτηση Κοτζιά και γνωστοποίησε ότι ο ίδιος αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ, προχώρησε σε δήλωση, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να στείλει πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

"Πριν από λίγο και πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του. Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση. Τον ευχαριστώ θερμά για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας", είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι "αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα και την ευθύνη, δίνοντας ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών".
Πρόσθεσε ότι η απόφαση να αποδεχθεί την παραίτηση Κοτζιά και την απόφαση να αναλάβει τον συγκεκριμένο υπουργικό θώκο, έχει πολλαπλά μηνύματα: "Να μην ανεχθώ καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική στρατηγική της χώρας και κανείς να μην διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια".
Και συνέχισε: "Στέλνω και ένα μήνυμα στους γείτονές μας, που προχωρούν στις διαδικασίες να αλλάξουν τις συνταγματικές του διαδικασίες. Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας".
Και πρόσθεσε με νόημα ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΟΤΖΙΑ
Αιχμηρό, με αναφορά σε ποίημα του Νίκου Χριστιανόπουλου, ήταν το σχόλιο του Νίκου Κοτζιά σχετικά με την απόφασή του να παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών, απόφαση που έγινε δεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως έγραψε ο κύριος Κοτζιάς στο Twitter: «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου.  Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»...

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ  Η ΚΙΝΗΣΗ «ΠΡΑΤΤΩ»
Εκτάκτως συνεδριάζει την Πέμπτη η Πολιτική Γραμματείας της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, μετά την παραίτησή του από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς είχε το απόγευμα της Τετάρτης, συνάντηση με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (και μέλος της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ) Γεωργία Γεννιά.
Στο τραπέζι της συνεδρίασης της ΠΓ της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, τίθεται εκ των πραγμάτων το θέμα στρατηγικής της κίνησης εφεξής και ειδικότερα, της συμμαχίας με το κυβερνών κόμμα. Ολα δείχνουν πως ο Νίκος Κοτζιάς θα τραβήξει στα άκρα τη σύγκρουση με τον υπουργό Αμυνας.
Η συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ κίνηση, διαθέτει πλέον μόνο βουλευτές: Τον Νίκο Τόσκα και τη Γεωργία Γεννιά. Ο Νίκος Κοτζιάς -εξωκοινοβουλευτικός υπουργός - παραιτήθηκε από το ΥΠΕΞ, ο Νίκος Τόσκας αποπέμφθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ο οποίος πάντως φέρεται εσχάτως να έχει πάρει αποστάσεις από το «ΠΡΑΤΤΩ») ενώ εξωθήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του και ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα εξεταστεί μεταξύ άλλων και η μεθόδευση κατάθεσης πρότασης νόμου, σχετικά με τη διαφάνεια των κονδυλίων του Υπουργείου Αμυνας, στα πρότυπα των κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
Ο Πάνος Καμμένος φέρεται να κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ. Ο Νίκος Κοτζιάς θεώρησε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κυβέρνησή του δεν τον κάλυψαν μετά την επίθεση του κ. Καμμένου στα θέμα του καθηκόντων του, η οποία «άγγιξε τον πυρήνα της προσωπικότητάς του».  Ο Νίκος Κοτζιάς εκνευρισμένος προχθές εγκατέλειψε την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου πριν αυτή ολοκληρωθεί, αν και αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν θέματα της αρμοδιότητάς του.  Ακολούθως ο υπουργός Εξωτερικών κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και παρέμεινε για αρκετή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς έκανε κοινωνό των προθέσεών του τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί στους συνεργάτες και στους συνομιλητές του ήδη από χθες το βράδυ. Μάλιστα, είχε διαμηνύσει την πρόθεσή του και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνομιλητές του καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, που είχαν εικόνα των αποφάσεων και των προθέσεων του Νίκου Κοτζιά, θεωρούσαν την παραίτησή του δεδομένη.
Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να είχε θέσει την Πέμπτη ως όριο για τις αποφάσεις του, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση ή η απόρριψη όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών (τα της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια). Ωστόσο φαίνεται ότι οι σημερινές διαρροές που έγιναν για την επίθεση που δέχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς για θέματα μυστικών κονδυλίων, αλλά κυρίως το παράθυρο που άφησε ορθάνοιχτο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ερωτώμενος σχετικά απάντησε «όποιος έχει δυσφορία, να κατέβει από το τρένο», ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και επέσπευσε τις αποφάσεις του ΥΠΕΞ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ
Πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα ψηφίσει νόμο, με τον οποίο η Βουλή θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων, θα αναλάβει ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός του.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του Yπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ. Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το Yπουργείο Εξωτερικών και για τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια».
Ένα από τα υπουργεία που επίσης έχουν «μυστικά κονδύλια», είναι το Yπουργείο Αμύνης. Ο κ. Κοτζιάς επανέφερε αυτή την πρότασή του και την Τρίτη, κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα ρεπορτάζ, την επίθεση του κ. Καμμένου στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά.
Πρόσωπα του περιβάλλοντος του υπουργού, υπενθυμίζουν την τοποθέτηση του κ. Κοτζιά στη Βουλή, στη σχετική συζήτηση:
«(…) Τώρα, σχετικά με τα απόρρητα. Είναι μια τολμηρή πράξη. Άκουσα την πρόταση που λέει να ορίσουμε έναν δικαστικό, τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Βουλής. Προσέξτε να δείτε, ο Γενικός Γραμματέας –ο υπηρεσιακός, δεν μιλάμε για πολιτικό, αυτός είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου- είναι αυτός που διαχειρίζεται και ελέγχει τις δαπάνες από τα απόρρητα. Δεν μπορεί να είναι και αυτός που αποφασίζει.
Δεύτερον, ο δικαστικός να έρθει και στο Υπουργείο. Έρχονται οι δικαστικοί. Αλλά το νόημα του νόμου δεν είναι να ορίσω κάποιον παραπάνω πάνω στο Υπουργείο. Αν χρειαστεί, να βάλουμε και δέκα. Το νόημα του νόμου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα που να είναι μυστικό από τη Βουλή. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ενέργεια που να μπορεί να αποκλείσει κανείς από τα δικαιώματα της Βουλής.
Κατά συνέπεια, πρέπει η Βουλή να τα βλέπει. Δεν είναι θέμα να τα βλέπει ένας πρόεδρος δικαστηρίου. Η Βουλή πρέπει να τα βλέπει.
Πώς να τα βλέπει; Συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ένα εξαιρετικό Βουλευτή και κοινοβουλευτικό άντρα, και φέραμε τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Να το βλέπει η Επιτροπή, να μην το μοιράζεται, να το διαβάζει εκεί, να αποφασίζει, να πηγαίνουν πίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών επιτόπου.
Έχει δίκιο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ότι πρέπει να διασφαλίζουμε τα ζητήματα της διαφάνειας, αλλά στους εκπροσώπους των κομμάτων, που είμαι πεπεισμένος ότι με ευθύνη τα κόμματα θα τους διορίσουν ή θα τους προτείνουν για αυτήν την Επιτροπή, γιατί να έχω εγώ λιγότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έχω στους διοικητικούς υπαλλήλους που βλέπουν τις απόρρητες δαπάνες; Δεν εμπιστεύομαι την ελληνική Βουλή λιγότερο από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η άποψή μας και για αυτήν τη διαφάνεια συζητάμε (…)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass