Θα διαφυλάξω έξοδο από μνημόνια και Πρέσπες

Δηλώνει ο πρωθυπουργός και αρνείται να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησης Κοτζιά

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2018 15:32

ΑΘΗΝΑ
Στις δηλώσεις του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στις οποίες μεταξύ άλλων κάλεσε το Μαξίμου να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησής του απάντησε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ASEM.

Όπως δήλωσε, «χθες ενημερώθηκα για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο με την ένδειξη αυστηρά προσωπικό», σημειώνοντας πως δεν συνηθίζει να δημοσιοποιεί προσωπικές επιστολές που απευθύνονται προσωπικά στον ίδιο.
«Για μένα έχει λήξει το θέμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει ένα σπουδαίο έργο και έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη να συνεχίσουμε. «Ο Κοτζιάς δεν ήταν απλά ένας υπουργός αλλά και ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Έχουμε ως προσωπικό στοίχημα δύο μεγάλα επιτεύγματα, το ένα αφορά την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα, και έχουμε και τη συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια. Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατέψω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου. Άρα, λοιπόν, δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το να εκφράσω απέναντι σας την αποφασιστικότητά μου να προχωρήσει η κυβέρνησή μου στην επιτυχή και οριστική έξοδο από την κρίση διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα και στην επιτυχή κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε.

ΓΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟ
Ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, επισήμανε ότι στις συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. «Άλλο όμως η διαφορετική άποψη κι άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τους υπουργούς. Στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με την εθνική γραμμή» διαμήνυσε.
Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, έβαλε αστερίσκους σύμφωνα με τους οποίους ο Πάνος Καμμένος μπορεί να έχει τη δική του στρατηγική στο εσωτερικό της χώρας όχι στο εξωτερικό, επιτρέποντάς του με λίγα λόγια να λέει άλλα εντός και άλλα εκτός της χώρας και να αλλάζει κατά το δοκούν το «καπέλο» του υπουργού Εθνικής Άμυνας με αυτό του προέδρου των ΑΝΕΛ. Απαντώντας δε, σε ερώτηση για το plan b του Πάνου Καμμένου και αν γνώριζε ο κ. Τσίπρας απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, αρκούμενος μόνο στο ότι η «κυβέρνηση προχωράει με σαφή προορισμό και στόχο και η πορεία της δεν απειλείται από κανένα».

ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμισι χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμισι χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο. «Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας». Για το προσφυγικό, σημείωσε ότι στη Σύνοδο συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες διέλευσης και προέλευσης, προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ – Αραβικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο στις αρχές του 2019. «Τονίσαμε ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών, με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου» συμπλήρωσε.
Όπως πρόσθεσε, «τονίσαμε δε ότι η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη. Συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της προστασίας των συνόρων σε αστυνομικό επίπεδο, αλλά και με καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, ολοκλήρωση του Κανονισμού Επιστροφών και αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασύλου».

ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΞ  
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, σήμερα στις 10.30 π.μ. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ορκισθεί με πολιτικό όρκο και ως υπουργός Εξωτερικών.
Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών και αναμένεται να έχει την πρώτη του συνάντηση με τον τέως υπουργό Νίκο Κοτζιά μετά την πολύκροτη παραίτηση.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δύο άνδρες ενώπιον του προσωπικού του υπουργείου, θα προχωρήσουν στην τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass