Συνταγματική πρόταση για εκλογή Προέδρου και Πρωθυπουργού

Τσίπρας: Αχρείαστο το μέτρο της περικοπής των συντάξεων

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2018 15:00

ΑΘΗΝΑ
Την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την «ετοιμότητα της κυβέρνησης να εκκινήσει την κορυφαία διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης».
«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ώριμες και αναγκαίες τομές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας» επισήμανε.


«Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μία πενταετία να πάει χαμένη» τόνισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «οι συνθήκες είναι ώριμες, οι ανάγκες πιεστικές και οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν συνταγματικές ρυθμίσεις ενίσχυσης τόσο του Κοινοβουλίου όσο και του ελέγχου που αυτό ασκεί τόσο στις κυβερνήσεις και στις τεχνοκρατικές δομές που ασκούν εξουσία, αλλά και μέτρα που θα ενισχύουν τη λαϊκή συμμετοχή.
Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα αλλά και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, ενός θεσμού σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε, «αυτό δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, αλλά δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων», ισχυροποιώντας την εκάστοτε κυβέρνηση.
Στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και σεβασμού της λαϊκης βούλησης εντάσσεται, σύμφωνα με όσα επισήμανε ο Πρωθυπουργός και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο.
Αναφερόμενος στους προβληματισμούς για τον τρόπο εκλογής εφόσον δεν επιτευχθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως μια λύση είναι η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ μια άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής».
Στη συνέχεια ανέπτυξε την πρόταση για την υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. «Αυτή είναι μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη της την πολιτική εμπειρία που αντλήσαμε από την κρίση, ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου» είπε, τονίζοντας ότι «οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και να λογοδοτούν στον λαό».

ΠΥΡΑ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Έντονη κριτική στη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη απέναντι στη συνταγματική αναθεώρηση άσκησε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα «τι είναι αυτό που πραγματικά ωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν τη θεσμικά κωμικοτραγική συμπεριφορά και στην αναζήτηση επιχειρημάτων προκειμένου να αποδράσει από την αναθεώρηση;» για να σχολιάσει: «Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν τη στάση είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών. Να μην αλλάξει αυτό το θεσμικό έκτρωμα που δηλητηριάζει τις σχέσεις των πολιτών με το πολιτικό σύστημα». Επίσης, κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ «να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού, με καθαρές κουβέντες και όχι με μισόλογα».
«Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Ποτέ δεν θα βρεθούμε στην καλύτερη δυνατή συγκυρία, πάντα θα υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτή η αναβλητικότητα υποκρύπτει σκοπιμότητες, που εμείς δεν θα αφήσουμε να πέσουν κάτω».
Μιλώντας ειδικότερα για τη θέση της ΝΔ, επισήμανε ότι «αν πράγματι η πρόταση, αν είναι αυτή της ΝΔ, να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε όλοι μαζί άρθρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, ώστε αυτά να πάρουν 180 και μετά να αναθεωρήσει όποια άρθρα θέλει η επόμενη πλειοψηφία, πράγματι είναι πρόταση-ρουλέτα, που δείχνει δυστυχώς με κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας και θεσμικής υπευθυνότητας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Γιατί ο ίδιος ο νομοθέτης ορίζει αυτήν τη διαδικασία με τις δύο ψηφοφορίες, σε δύο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, που χρειάζεται η μία να έχει 180 και ή άλλη με 151 ψήφους, ή το ανάποδο, ακριβώς επειδή επιθυμεί οι αναθεωρήσεις να εστιάζουν σε σημεία όπου μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις ή σε σημεία που αποτελούν ώριμα αιτήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε ότι ο νομοθέτης δεν προέβλεψε αυτήν τη διαδικασία, προκειμένου κάθε φορά που ανοίγει (η διαδικασία) «να καλεί η μία πολιτική δύναμη την άλλη σε μονομαχία στον κόκκινο ήλιο και όποιος κερδίσει τα αλλάζει όλα». «Αυτό είναι αδιανόητο, δεν έχει συμβεί ποτέ στα μεταπολιτευτικά χρονικά να έρθει μία τέτοια πρόταση», είπε.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «πολύ μεγάλο μέρος των προτάσεων εκείνων της Επιτροπής Παυλόπουλου συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που σήμερα καταθέτουμε».

ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης», ενέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες, που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ.
Προανήγγειλε ότι αυτά τα μέτρα θα ξεκινήσουν να νομοθετούνται εντός Νοεμβρίου «και εκεί, πλέον, θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση».

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ
Στις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πολιτεία και Εκκλησία έχουν την ωριμότητα, τη σωφροσύνη κι ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους. Έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η ρητή κατοχύρωση «θα βρει σύμφωνη και την Εκκλησία που και εκείνη θέλει, καθώς λέει, ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεών της με το Κράτος. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος.
Επισήμανε πως πρόκειται για σημαντικό βήμα για τον αναγκαίο διαχωρισμό των ρόλων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία, που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα, το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. «Αντίθετα, προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΟ ΝΔ
«Ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απωλέσει πια και τη μνήμη του. Του τη φρεσκάρουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε. Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως «άκαιρη» την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη.
Το έπραξε, μάλιστα, εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει. Τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μία γενναία και συναινετική αναθεώρηση, την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018, με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται», τονίζει η Πειραιώς.
«Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass