ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις

Δημοσίευση: 08 Νοε 2018 15:57

ΑΘΗΝΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε χθες ότι μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως με την επικύρωση της συμφωνίας οι ιερείς θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οπότε το Δημόσιο θα έχει ένα κενό 10.000 θέσεων, στις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορέσει να προσλάβει αντίστοιχο αριθμό υπαλλήλων. Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι από τη στιγμή που 10.000 ιερείς δεν θα θεωρούνται πια δημόσιοι υπάλληλοι και δεδομένου ότι από το 2019 στο Δημόσιο θα ισχύει το δόγμα ότι για κάθε μία αποχώρηση θα μπορεί να γίνει και μία αντίστοιχη πρόσληψη, μπορούν να γίνουν νέες προσλήψεις, με στόχο ο δημόσιος τομέας να ενισχυθεί σε νευραλγικούς τομείς. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, την οποία και οι δύο χαρακτήρισαν «ιστορική».

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Για συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: «Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα. Περιλαμβάνει δύο κυρίως μέρη. Διευθετείται το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών. Διατηρούνται όλες οι οργανικές θέσεις. Αν η Εκκλησία της Ελλάδος επιλέξει να αυξήσει τις θέσεις, δεν γεννάται υποχρέωση της κυβέρνησης για αύξηση αυτής της επιδότησης. Πρόκειται για έναν ιστορικό συμβιβασμό. Επιλύει μια χρόνια πηγή διαφωνιών μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Το δεύτερο σκέλος αφορά στην αμφισβητούμενη περιουσία που προέκυψε μετά τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας το 1952. Επιχειρούμε να διευθετήσουμε αυτή την αμφισβήτηση και λέμε για το ταμείο που θα διαχειρίζονται η Εκκλησία της Ελλάδος και το κράτος. Μέχρι το 2030 τα έσοδα από το ταμείο φιλοδοξούμε να είναι τέτοια, ώστε να καλύπτουν το ποσό της επιδότησης που θα δίνεται στην Εκκλησία. Με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια, σταδιακά από το 2020 και μετά, να συμπληρώσουμε τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλύψουμε ανάγκες του κοινωνικού κράτους (γιατρούς, εκπαιδευτικούς). Θα συνεχίσουν να καλύπτονται ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά όπως και σήμερα».

ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ

Για κριτική Φίλη: «Δεν συμφωνώ με τον κ. Φίλη. Δεν ισχύουν όλα αυτά που ισχυρίζεται. Υπάρχουν πραγματικές αμφισβητήσεις τμημάτων της περιουσίας που γίνεται λόγος. Αυτό που επιχειρεί η συμφωνία είναι να διευθετήσει το ζήτημα των περιουσιών. Αντί να μπούμε σε λογική πολλαπλών δικαστικών διενέξεων, αποφασίσαμε να πάμε σε λογική συναξιοποίησης. Και τα δύο μέρη πρέπει να κάνουν μικρά βήματα πίσω. Είναι λογικό να προκαλεί φωνές που φέρνουν αντιρρήσεις και από τις δύο πλευρές. Στην ιστορία θα μείνει η συμφωνία και όχι οι επιμέρους διαφορές». Για θρησκευτική ουδετερότητα: «Και στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η θρησκευτική ουδετερότητα θα σημαίνει ότι το κράτος δεν θρησκεύει, αφενός και αφετέρου λειτουργεί ως εγγυητής του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού. Για την πρόθεση για συμφωνία: «Ο πρωθυπουργός και ο Ιερώνυμος μιλούν για πρόταση συμφωνίας. Τελούν υπό την έγκριση της ιεραρχίας και του υπουργικού συμβουλίου. Τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά. Να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος. Πρέπει να γίνει, πρέπει να επιχειρηθεί». Για τη θέση των ΑΝΕΛ: «Υπάρχει συζήτηση με τον Πάνο Καμμένο. Οι ΑΝΕΛ δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία και την αναγκαιότητά της». Για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους: «Αν υπήρχαν ενστάσεις, θα είχαν εκφραστεί δημόσια. Σε ό,τι αφορά στον διαχωρισμό, στόχος είναι να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό των σχέσεων και να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση ενός αναγκαίου θεσμικού εκσυγχρονισμού». Για θρησκευτικό όρκο: «Έχουμε πει ότι προτιθέμεθα να καταργήσουμε τον θρησκευτικό όρκο σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες. Η πρόθεση είναι σαφής και συγκεκριμένη». Για απάλειψη του όρου «και Θρησκευμάτων» από το υπουργείο Παιδείας: «Όλα αυτά έχουν ακουστεί. Με φέρνετε σε αμήχανη θέση. Σαν να πρέπει να επιχειρηματολογήσω ότι δεν θα καταργηθούν τα Χριστούγεννα. Όχι, δεν θα καταργηθεί ο τίτλος».

ΝΔ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ

«Η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Και κοροϊδεύει τους πολίτες, τάζοντας 10.000 διορισμούς, την ίδια ώρα που τους έχει γονατίσει στους φόρους», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη. «Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην επερχόμενη ήττα του δεν θα διστάσει να τινάξει τη χώρα στον αέρα», πρόσθεσε η ίδια. Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ Καμία ενημέρωση δεν είχε η Φώφη Γεννηματά για την πρόθεση συμφωνίας Εκκλησίας και Κράτους που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες μέρες συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας για να συζητήσουν τα θέματα και τις αντιδράσεις για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η κ. Γεννηματά πρόκειται να επικοινωνήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο για τις σχετικές ανησυχίες που εκφράζουν παράγοντες του Πατριαρχείου για τους κληρικούς των Νέων Χωρών, όπως και με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ειρηναίο. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μετά τη σύσκεψη, δήλωσε: «Για μια ακόμη φορά σε ένα σημαντικό θέμα, όπως οι σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, γίνονται προεκλογικοί χειρισμοί που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν». «Ήδη, πρώτο θύμα είναι ο λαϊκός κλήρος. Δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτό το θέμα Τσίπρας, Μητσοτάκης και Καμμένος πάνε μαζί», συμπλήρωσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass