Μοιρασμένοι οι Ελληνες στο θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΜΑΤΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ «ΚΑΠΑ RESEARCH»

Δημοσίευση: 21 Νοε 2018 22:06

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία «Κάπα Research» για το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.206 άτομα από 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, έδειξε, μεταξύ άλλων, πως ο κόσμος είναι μοιρασμένος στο ζήτημα της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, καθώς κάτι παραπάνω από τους μισούς κρίνουν πως η σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Με τους υπόλοιπους να διαφωνούν.

Η έρευνα παραθέτει τον βαθμό ενημέρωσης των πολιτών για το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης. Στο ερώτημα «πόσο ενημερωμένος είστε για το θέμα» το 55% των ερωτηθέντων απάντησε «λίγο και καθόλου» ενώ το υπόλοιπο 45% «πολύ και αρκετά».

Για το πώς κρίνουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για εκκίνηση των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος αυτοί που απάντησαν «Μάλλον αρνητικά και αρνητικά» ξεπέρασαν (49%) ελάχιστα εκείνους (46%) που απάντησαν «Θετικά και μάλλον θετικά».

Ενδιαφέρον είναι το κομμάτι της έρευνας που ασχολείται με το τι πιστεύουν οι ερωτηθέντες ότι θα επικρατήσει στη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Το 58% εκτιμά ότι θα κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες, το 36% η πολιτική αντιπαράθεση, ενώ μόλις το 4% θεωρεί ότι θα υπάρχει συναίνεση και συγκλίσεις.

Όσον αφορά τώρα στο τι θα ήθελε ο κόσμος να επικρατήσει στη συζήτηση, το 73% επέλεξε συναίνεση και συγκλίσεις, αντιστρόφως ανάλογα δηλαδή, με τα ευρήματα της προηγούμενης ερώτησης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στο δεύτερο κομμάτι της έρευνας γίνεται μια αξιολόγηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση για μεταρρύθμιση του θεσμού της ποινικής ευθύνης των υπουργών, δηλαδή αδικήματα που τελούν υπουργοί να μπορούν να διώκονται με τον ίδιο τρόπο όπως ισχύει για όλους τους πολίτες, κρίνεται από τη συντριπτική πλειοψηφία (95%) πως είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο υψηλό ποσοστό υπάρχει και στην πρόταση για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας.

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με διατήρηση της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως επικρατούσας – όχι ως επίσημης κρατικής – θρησκείας, μόλις το 51% τη βρίσκει πως είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το 46% διαφωνεί ενώ το υπόλοιπο 3% είναι πίσω από το «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Το 70% των ερωτηθέντων κρίνει πως η πρόταση για καθιέρωση του θεσμού του δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία για κρίσιμα εθνικά και κοινωνικά θέματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο υψηλό ποσοστό (66%) πιστεύει στη θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων και δυνατότητας διενέργειας δημοψηφισμάτων σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας.

Το 91% των συμμετεχόντων, επίσης, βλέπει με θετικό μάτι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρέωσης του κράτους να παρέχει καθολική πρόσβαση σε παροχές υγείας μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στα ζητήματα εργασίας τώρα, το 81% κρίνει θετικά την πρόταση για απαγόρευση διάκρισης στην εργασία λόγω ηλικίας.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Όσον αφορά τώρα στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, το 88% των ερωτηθέντων απάντησε πως η πρόταση για κατοχύρωση προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι στον σωστό δρόμο. Το ίδιο υψηλό είναι και το ποσοστό (84%) που υπάρχει σε όσους συμφωνούν με την πρόταση των «γαλάζιων» για αλλαγή του άρθρου περί βουλευτικής ασυλίας και ευθύνης των υπουργών. Τέλος, το 82% των συμμετεχόντων στην έρευνα κρίνει θετικά (σε ποσοστό 82%) την πρόταση περί καθιέρωσης αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση, όπως (79%) και την πρόταση περί ενίσχυσης του ΑΣΕΠ στην επιλογή των στελεχών της διοίκησης.

* Σχετικά με την έρευνα ο κ. Αλέξης Ρουτζούνης, που είναι υπεύθυνος πολιτικών ερευνών της «Κάπα Research» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με αξιοσημείωτη σταθερότητα στην ποσοτική μέτρηση των απόψεών τους –έπειτα από 12 χρόνια και μια καθολική κρίση στη χώρα - οι πολίτες ζητούν περισσότερο έλεγχο για τους εκπροσώπους τους (περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, αλλαγή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών), δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης στη δημοκρατική διαδικασία (δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία), σταθερότητα στη διακυβέρνηση της χώρας (αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής) και αλλαγές στην Παιδεία όπως την γνωρίζουμε επί δεκαετίες με δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η μεταβολή στα 12 χρόνια που μεσολαβούν από τη μία αναθεώρηση του Συντάγματος στην άλλη σημειώνεται στις αποχρώσεις του πολιτικού κλίματος με την πόλωση των (πολιτικών) ηθών» καταλήγει ο κ. Ρουτζούνης.

 

 

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass