Τρομάζει η άνοδος της ακροδεξιάς την Ε.Ε.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2018 22:00

Με σύνθημα «Αυτή τη φορά, ψηφίζω» άνοιξε ο δρόμος προς τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. «Στοίχημα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αυξημένη συμμετοχή και κυρίως ο περιορισμός της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού.

Οι δύο ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης και Μανώλης Κεφαλογιάννης, παρουσιάζουν τη σημερινή κατάσταση και εξηγούν τους λόγους που οι πολίτες δεν πρέπει να δείξουν αδιαφορία για τις ευρωεκλογές.

Οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να επιλέξουν τους 751 ευρωβουλευτές, που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 26 Μαΐου 2019.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αν και φιλοευρωπαϊστής δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι η Ευρώπη σήμερα έχει χάσει τον ρόλο της και τα βήματα που κάνει δεν είναι προς τα εμπρός «η Ευρώπη πηγαίνει προς τα πίσω σε σχέση με τη θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και σε σχέση με τους δείκτες που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κοινωνικού κράτους, αυτά για τα οποία ξεχώριζε. Σήμερα είναι ένας στίβος ανταγωνιστικής συνύπαρξης συμφερόντων όπου υπάρχουν συμμαχίες και λειτουργεί όχι η ισχύς του δικαίου αλλά το δίκαιο του ισχυρού».

Σχετικά με το προσφυγικό υποστηρίζει ότι «στα χαρτιά η Ευρώπη λέει αλληλεγγύη αλλά στο προσφυγικό έχει κυριαρχήσει το δόγμα Ορμπαν “μακριά από τη δική μας αυλή”». Οι εκλογές του Μαΐου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με την άνοδο της άκρας δεξιάς, της Ορμπανοποίησης υπό τον φόβο της διάλυσης της Ενωσης «το δράμα σήμερα στην Ευρώπη είναι εκτός από την άνοδο της άκρας δεξιάς που είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, η βαθμιαία Ορμπανοποίηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο ίδιο κόμμα ανήκουν ο Γιούνκερ και ο Ορμπαν, τι σχέση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο; Οι επόμενες ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών. Από αυτές θα κριθεί αν η Ευρώπη θα πάει πίσω στον εθνικισμό και θα οδηγηθεί στη διάλυση».

Η συνοχή της Ευρώπης κρίνεται αναγκαία από τους πολιτικούς υποστηρίζοντας ότι είναι σαν το ποδήλατο, δεν έχει βοηθητικές ρόδες επομένως δεν γίνεται να μείνει στάσιμη. «Χρειάζονται αλλαγές, πολιτική εμβάθυνση, ισχυρότεροι κοινωνικοί πόροι και όχι μια Ευρώπη αλά καρτ. Για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά χρειάζεται και νέους πόρους, ισχυρότερο προϋπολογισμό», σημειώνει.

Σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες μιας και η ανάδειξη των υποψηφίων θα γίνει με σταυρό και όχι με λίστα υποστηρίζει ότι «ο πολίτης πρέπει να κρίνει πολιτικές, προγράμματα και πρόσωπα. Επτά στους δέκα νόμους στην Ελλάδα ουσιαστικά αποτελούν προσαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου στο εθνικό δίκαιο. Δεν στέλνουμε εκεί φίλους μας, αυτούς που θέλουμε να στείλουμε σε πολιτική αποστρατεία αλλά στέλνουμε ανθρώπους που μπορούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα και να επηρεάσουν προς μια κατεύθυνση που να υπηρετεί την πατρίδα. Θα ήθελα έναν πρόεδρο της Κομισιόν που θα στηρίξει ευρωπαϊκές λύσεις στο προσφυγικό, που θα στηρίξει την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, που να μην κάνει τα στραβά μάτια όταν παραβιάζουν τους κανόνες οι πλούσιοι του Βορά και που να μην παίζει το διαίρει και βασίλευε.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ

«Βιώσαμε με δραματικό τρόπο την κρίση στην Ελλάδα γιατί η Ευρώπη δεν εξελίχθηκε, γιατί οι ηγέτες της οραματίζονταν όχι τις επόμενες γενιές, αλλά τις επόμενες εκλογές» δηλώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. ότι «είμαστε διαχειριστές, δημόσιοι λειτουργοί πολυτελείας».

Ο λαϊκισμός για τον κ. Κεφαλογιάννη είναι «αρρώστια, είναι και δεξιός και κεντρώος και αριστερός και φιλελεύθερος. Πρέπει να ηττηθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο ευρωβουλευτής εμφανίστηκε προβληματισμένος για το δημογραφικό πρόβλημα που παρουσιάζει σήμερα η Ευρώπη σημειώνοντας ότι «οι γεννήσεις υστερούν κατά 30.000 των θανάτων στην Ελλάδα. Είμαστε ένα έθνος που πεθαίνει, μια ήπειρος που πεθαίνει», ενώ μιλώντας για την ΟΝΕ υποστήριξε ότι «χάσαμε το “O”, το “Οικονομική” και μείναμε στο “ΝΕ” Νομισματική Ένωση. Και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό πρέπει να βρούμε ξανά την πολιτική».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσφυγικό σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η διαχείρισή του έδειξε την Ευρωπαϊκή και Εθνική αποτυχία. «Δεν μπόρεσε η πλούσια Ε.Ε. να διαχειριστεί 900 χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες χαρακτηρίζοντας τις δομές φιλοξενίας «για τα μπάζα».  

Από τις πιο πετυχημένες πολιτικές της Ε.Ε. χαρακτήρισε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, και σε σχόλιό του σχετικά με την παραγωγή και την αύξησή της είπε ότι «χρειάζεται απλή λογική και όχι ιδεολογικά κωλύματα».

Με αφορμή το Brexit ο Μανώλης Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι «αν η Ελλάδα το 2015 έβγαινε από το την Ε.Ε. θα ζούσαν οι Ελληνες πολίτες καταστάσεις Κατοχής, καθώς η χώρα μας χαρακτηρίζεται από έλλειψη παραγωγής κι έλλειψη επάρκειας. Θα πρέπει να στηριχθούμε στον αγροτικό τομέα για να βγούμε από την κρίση, θα πρέπει να είναι ο πρώτος τομέας που θα ανακάμψει».

Οι δύο ευρωβουλευτές μίλησαν σε δημοσιογράφους περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης σε ενημέρωση που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass