Προσλαμβάνονται 3.000 άτομα για «Βοήθεια στο Σπίτι»

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2018 15:54
Αν η ΠΓΔΜ δεν τηρήσει το πνεύμα και την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε και η ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς Οργανισμούς, είπε ο Αλ. Τσίπρας Αν η ΠΓΔΜ δεν τηρήσει το πνεύμα και την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε και η ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς Οργανισμούς, είπε ο Αλ. Τσίπρας

ΑΘΗΝΑ

Σκληρή μάχη με αλληλοκατηγορίες και έντονο πολιτικό λόγο έδωσαν την Τρίτη οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή με φόντο τις συντάξεις και την απόφαση για μη περικοπή τους.

«Ποντάρατε τα πάντα στο μαύρο, αλλά ήρθε κόκκινο και μαζί και η ώρα που θα υπογράψετε και με τα δύο χέρια», τόνισε ο πρωθυπουργός για να πάρει απάντηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δε ντρέπεστε να κάνετε τον Άγιο Βασίλη;»... Στην πρόσληψη 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της ρύθμισης με την οποία ακυρώνονται οι διατάξεις για τις περικοπές στις συντάξεις. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επαίσχυντο το καθεστώς του υποκατώτατου μισθού, κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση των νέων κάτω των 25 ετών, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα. «Κάποιοι σε αυτή την αίθουσα πόνταραν τα πάντα στο μαύρο, σε σχέση με το θέμα της περικοπής των συντάξεων, και τους βγήκε κόκκινο», σχολίασε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τόνισε: «Ήρθε η ώρα να πείτε ναι σε όλα και σε ένα θετικό μέτρο». Καταλόγισε, δε, σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πως αν κυβερνούσαν σήμερα, δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να πετύχουν τη μη περικοπή των συντάξεων. Κατηγόρησε επίσης της αντιπολίτευση ότι παρέδωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με ένα θηριώδες έλλειμμα, σημειώνοντας πως η κατάσταση έχει πλέον αντιστραφεί. Επανέλαβε εξάλλου ότι 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου, για πρώτα φορά μετά από πολλά χρόνια.

Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη δευτερολογία του λέγοντας «κύριε Μητσοτάκη παρακολούθησα την προσπάθειά σας να σηκώσετε με θεατρικό τρόπο τους τόνους και να πείσετε ότι έχετε κάποιο αφήγημα στην οικονομία» και εν συνεχεία κατηγόρησε τον επικεφαλής της ΝΔ για «μπακάλικη αριθμητική», απαντώντας, με παραπομπή σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην κατηγορία του προέδρου της ΝΔ ότι η κυβέρνηση χρέωσε τη χώρα 100 δισ. …Συμπλήρωσε, δε, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με σχέδιο και μεθοδικότητα, να αλλάξει την κατάσταση ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης που βιώνουν οι νέες και οι νέοι, παραπέμποντας στο έργο που κάνει το ΣΕΠΕ. «Η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, έπεσε σε 3 χρόνια από το 20% σχεδόν στο 12%. Σε χώρους δουλειάς όπου το ωράριο είχε γίνει λάστιχο, πλέον το 8ωρο έχει γίνει κανονικότητα, λόγω των συχνών ελέγχων», ανέφερε και στη συνέχεια αφιέρωσε τη δευτερολογία του στο θέμα των συντάξεων. Θύμισε, επίσης, τη στάση της ΝΔ όταν ήρθε ο Πιέρ Μοσκοβισί στην Αίθουσα της Γερουσίας και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. «Όχι σοσιαλιστή, όχι συριζαίο τον είπατε, αντάρτη στο Νεπάλ εμφανίζατε τον επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επειδή τόλμησε να σας χαλάσει το αφήγημα. Ήρθε, όμως, η ώρα να ψηφίσετε με τα δύο χέρια την κατάργηση του μέτρου αυτού, να πείτε ναι σε όλα».

ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας με την ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανταλλαγής του Σκοπιανού με τις συντάξεις. «Έχω βγει από τα ρούχα μου γιατί δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που χρησιμοποιεί ο κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα. Γιατί ψηφίζετε τον νόμο αν θεωρείτε ότι είναι ξεπούλημα της Μακεδονίας; Είναι ντροπή να το λέτε αυτό. Αφού εμείς κάναμε συναλλαγή και είναι ντροπή και πουλήσαμε τη Μακεδονία, όπως λέτε, γιατί εσείς το ψηφίζετε; Σας καλώ να άρετε την ψήφο σας από την μη περικοπή των συντάξεων αν θεωρείτε ότι έγινε συναλλαγή. Ντροπή σας να λέτε ότι πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Μακεδονία και να μας αποκαλείτε προδότες και μειοδότες! Δεν σας επιτρέπω», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες της όσο και με τις δηλώσεις αξιωματούχων να τηρεί το πνεύμα και την ουσία της συμφωνίας. Αν αυτό δεν γίνει δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε και η ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς Οργανισμούς. …«Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του Μακεδονικού, ξέρετε πολύ καλά ότι σε λίγες μέρες εκπνέει ο χρόνος που μπορείτε να μετρήσετε τις δυνάμεις σας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, την επόμενη εβδομάδα μπορείτε αν θέλετε και πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού και των βουλευτών, να καταθέσετε πρόταση μομφής για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass