Οργή Πύρρου Δήμα για τις απαλλοτριώσεις στην Αλβανία

Για «διαστρέβλωση των γεγονότων» κατηγορεί η Αλβανία το ελληνικό ΥΠΕΞ

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2018 16:08

ΑΘΗΝΑ

Οι αλβανικές αρχές καταπατούν κάθε έννοια δικαίου με τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών που ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες, καταγγέλλει με ανάρτησή του ο Πύρρος Δήμας.

Ο μεγάλος αθλητής, 3 φορές Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα και να καταστήσει σαφές ότι τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Γράφει ο Πύρρος Δήμας: Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου και την αγανάκτησή μου για τις συστηματικές και μεθοδευμένες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε έννοιας δικαίου από πλευράς του Αλβανικού Κράτους εναντίον των δίκαιων, των συμφερόντων και των περιουσιών των συμπατριωτών και συντοπιτών μου στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Χειμάρρα. Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες των απανταχού Βορειοηπειρωτών, και καλούμε την Κυβέρνηση της Αλβανίας να ανακαλέσει έστω την ύστατη στιγμή την εν λόγω Υπουργική Απόφαση και να αποσύρει το σχετικό Νομοσχέδιο, που στην ουσία απαλλοτριώνουν περιουσίες που αποδεδειγμένα βάσει χαρτών ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να πράξει δια της διπλωματικής οδού τα δέοντα ώστε να καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά ότι παρόμοιες πρακτικές και πολιτικές εις βάρος Ελλήνων της γηγενούς μειονότητας στη γείτονα δεν θα γίνουν ανεκτές. Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα για τα δικαιώματά μας έτσι όπως αυτά προστατεύονται από το εθνικό και διεθνές δίκαιο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΙΡΑΝΩΝ

Την έκπληξή τους εκφράζουν τα Τίρανα για την αντίδραση της Αθήνας μετά απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών. «Ως ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αλβανία αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου του Στρασβούργου και εφαρμόζει τις αποφάσεις του. Το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα το οποίο απολαμβάνει αδιακρίτως και εξίσου κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Επιπλέον, όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν το δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήρια σε περίπτωση εικαζόμενων παραβιάσεων αυτών των δικαιωμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση-απάντηση. Το αλβανικό υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων «εκφράζει τη λύπη του για τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η οποία στηρίζεται σε διαστρέβλωση των γεγονότων. Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, έχει ως στόχο την καταγραφή περιοχών με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης οι οποίες υπάγονται σε καθεστώς "κρατικής ιδιοκτησίας"». Ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «επαναλαμβάνει ότι το αλβανικό κράτος τελούσε και θα τελεί πάντοτε υπό τη δέσμευση της προστασίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η δέσμευση αυτή αποδεικνύεται από την ένταξή μας στη Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, συνταγματικές εγγυήσεις σε αυτόν τον τομέα, καθώς και τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία. Απευθύνοντας έκκληση προς την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της πραγματικότητας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το ευρύ νομικό πλαίσιο, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή πρακτική, καθώς η μεγάλη παράδοση της κοινωνικής συνύπαρξης στην Αλβανία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass