Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρέσπες με ψήφο εμπιστοσύνης συνδέει το Ποτάμι

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΤΩΝ ΑΝΕΛ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2019 16:22

ΑΘΗΝΑ

Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ, με την ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών συνδέει το Ποτάμι.

«Αν φύγει ο κ. Καμμένος θεωρούμε αδιανόητο να μην επιβεβαιώσει η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη της Βουλής πριν να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη νομοθετική πρωτοβουλία» είπαν βουλευτές του Ποταμιού λίγο μετά το τέλος της ΚΟ στους δημοσιογράφους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η απόφαση φαίνεται πως ήταν ομόφωνη ανεξαρτήτως της άποψης που έχει κάθε στέλεχος επί της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς με τη στάση αυτή συντάχθηκαν και ο κ. Δανέλλης και ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Λυκούδης αλλά και ο κ. Αμυράς. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς είπε στην Ολομέλεια της Βουλής: «Αν φύγει ο κ. Καμμένος, ζητήστε ψήφο εμπιστοσύνης αν σας βαστάει, αλλιώς ξεχάστε και τις Πρέσπες, ξεχάστε και τις Τριχωνίδες». Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο ο ίδιος ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης σε ερώτηση δημοσιογράφων για όσα είπαν τα στελέχη του απάντησε ξερά "Εγώ δεν είπα τίποτα". Σε δήλωσή του μάλιστα φάνηκε να σβήνει τους αστερίσκους των βουλευτών του καθώς προέταξε το εθνικό συμφέρον χωρίς να αναφέρει καν την ανάγκη ψήφου εμπιστοσύνης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Το Ποτάμι έχει πυξίδα, όπως πυξίδα είχε και στις κρίσιμες μέρες του 2015. Και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον. Αυτό πιστεύω και τολμώ και το κάνω πράξη. Ελπίζουμε ότι η ίδια πυξίδα, μας οδηγεί όλους αυτές τις μέρες, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γι' αυτό. Να σκεφτόμαστε όμως ότι δίνουμε λόγο στις επόμενες γενιές και στην ιστορία. Όχι στο κομματικό μας ακροατήριο». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, τάσσονται υπέρ του «ναι» στις Πρέσπες εφόσον προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αρνητικοί δηλώνουν οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς. Δεδομένη είναι η θετική σε κάθε περίπτωση άποψη του Σπύρου Δανέλλη ο οποίος θα ψηφίσει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών και σε περίπτωση που ζητηθεί θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΟ ΑΝΕΛ

Αναβλήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος φεύγοντας από τη Βουλή το ανακοίνωσε και είπε πως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ, είτε τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται πως το ραντεβού του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί άυριο, Παρασκευή. Αιτία της αναβολής της κρίσιμης συνεδρίασης, η οποία θα άνοιγε την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση για τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, ήταν η πολύωρη παρουσία του Πάνου Καμμένου σε συζήτηση στη Βουλή για τα αντισταθμιστικά των F16. Ηταν, πάντως, μια βολική αναβολή, αφού όπως έγινε νωρίτερα γνωστό δεν θα ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, καθώς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλειος Κόκκαλης. Η κυρία Κουντουρά θα βρίσκεται στο Τορόντο και με αυτή την αφορμή θα κατάφερνε για ακόμη μια φορά να μην τοποθετηθεί ευθέως εάν θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή θα ταχθεί με την άποψη του Πάνου Καμμένου. Αντιστοίχως, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο οποίος επίσης θα απουσίαζε από τη συνεδρίαση, έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο δεν συμφωνεί με την αποχώρηση από την κυβέρνηση. «Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα», έχει αναφέρει. Πρόκειται για δύο ηχηρές απουσίες από βουλευτές που, όπως φαίνεται με τον τρόπο τους παίρνουν αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και ο - παρών στη συνεδρίαση - Θανάσης Παπαχριστόπουλος που έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ΚΟ, ο Πάνος Καμμένος θα επιχειρούσε να καταμετρήσει τους βουλευτές που παραμένουν πιστοί στον ίδιο, να ξεχωρίσει όσους είναι έτοιμοι να τον εγκαταλείψουν και παράλληλα να αναγκάσει όσους επιμελώς αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ας σημειωθεί ότι η μετωπική Τσίπρα-Καμμένου αναβλήθηκε επίσης για ένα 48ωρο, με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, σήμερα και αύριο.