Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες προειδοποιήσεις για μεταρρυθμίσεις και αναδρομικά

Από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2019 18:08

ΑΘΗΝΑ

Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην κυβέρνηση για να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Στην έκθεσή του αναφέρει πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με τους ίδιους βραδείς προεκλογικούς ρυθμούς, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή συμπλέει και τονίζει τα αυτονόητα: την ιδιαίτερη βαρύτητα έγκαιρης ολοκλήρωσης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Παράλληλα εκπέμπει σήμα κινδύνου για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τις δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών. Το ακριβές ποσό, που θα προσδιοριστεί από το Δημόσιο όταν δημοσιευθούν οι δικαστικές αποφάσεις, θα επιβαρύνει δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό του έτους στο οποίο θα υπάρξει η απόφαση για την επιστροφή τους, ακόμη και εάν ταμειακά η δαπάνη επιμεριστεί στα επόμενα χρόνια.

Το στοίχημα είναι αφενός να εκταμιευθεί η «δόση» των 750 εκ. ευρώ, αφετέρου να μην σταλεί αρνητικό σήμα στις αγορές και επιπρόσθετα, αυτές καθ’ εαυτές οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις να μην μείνουν πίσω.

Θετικές είναι οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στο διεθνές οικονομικό τοπίο, σύμφωνα με το γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη βουλή.

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα να κλείσει επιτυχώς η διαδικασία αξιολόγησης, προκειμένου να καταβληθεί η δόση, να σταλεί θετικό σήμα στις αγορές και να προωθηθούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αυτή προβλέπει.

Το μήνυμα αυτό στέλνει το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή μέσω της τριμηνιαίας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, την οποία παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής της Φραγκίσκος Κουτεντάκης,όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.