Παρέμβαση εισαγγελέα και Κομισιόν για την «υποκλοπή» Πολάκη

Ερευνα για το πώς καταγράφηκε και διέρρευσε η ιδιωτική συνομιλία του με Στουρνάρα

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2019 18:12

ΑΘΗΝΑ

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη προκάλεσε η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με το δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο κ. Πολάκης από την ATTICA BANK.

Αντικείμενο της έρευνας που διέταξε ο εισαγγελικός λειτουργός είναι να διαπιστωθεί αν η επίμαχη συνομιλία καταγράφηκε χωρίς συναίνεση κι εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο να εξεταστεί στη συνέχεια το πώς έγινε η διαρροή αυτής σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προκύψουν ενδείξεις ότι η καταγραφή της συνομιλίας που είδε το φως της δημοσιότητας έγινε από τον κ.Πολάκη, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή τα μέλη της οποίας με βάση το Σύνταγμα έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν επί της ουσίας για ενέργειες που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα ή μέλη του Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα η παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας, χωρίς τη συναίνεση όλων των μερών, είναι κακούργημα και η προβλεπόμενη τιμωρία φτάνει ακόμα και τα 10 χρόνια κάθειρξη.

Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Έκκληση στον Πρωθυπουργό "να διαφυλάξει εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της ΤτΕ" απευθύνει με δήλωσή του ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος καταγγέλλει την ηχογράφηση της συνομιλίας που είχε τη Δευτέρα με τον Π. Πολάκη ενώ κάνει λόγο για επιλεκτική δημοσιοποίησή της.

Ο διοικητής κάνει λόγο για πρωτοφανή θεσμική εκτροπή και παράβαση του Ποινικού Κώδικα ενώ τονίζει ότι ο Παύλος Πολάκης επιχειρεί «με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου».

Συγκεκριμένα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

"Νόμιζα ότι αστειευόταν"

«Εγώ δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου», σχολίασε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να δημοσιοποιήσει μέρος τηλεφωνικής συνομιλίας τους.

Δήλωσε μάλιστα ότι κατά τη συνομιλία τους ο Παύλος Πολάκης του είπε εξαρχής ότι τον ηχογραφεί, αλλά εκείνος θεώρησε ότι ο συνομιλητής του αστειευόταν και του απάντησε: «εγώ κύριε δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τι του έλεγε αναφορικά με τις συστημικές τράπεζες και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου.

Μάλιστα όσον αφορά τα δημοσιευμένα αποσπάσματα της συνομιλίας τους, σχολίασε ότι «δεν είναι ούτε τα μισά από όσα ειπώθηκαν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνομιλία προσαρμόστηκε κατά το δοκούν από τον Παύλο Πολάκη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Τον απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει φερόμενη ηχογράφηση συνομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα καθήκοντά τους», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής.

Ερωτηθείς αν η υπόθεση εγείρει θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αν η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί να κάνει κάτι επ' αυτού, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στους τομείς της αρμοδιότητας της ΕΕ, όπου οι Συνθήκες της το επιτρέπουν. Παράλληλα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήτες τους αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος.

Βενιζέλος: Ομολόγησε παραβίαση Ποινικού κώδικα

Ως «εργαστηριακό παράδειγμα παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας» χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη κατά την παρέμβασή του στην συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που μεταξύ άλλων ενισχύει τις διατάξεις του τεκμηρίου αθωότητας στον Ποινικό Κώδικα.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο κ. Πολάκης με την χθεσινή του τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ομολόγησε παραβίαση του Ποινικού κώδικα σε βαθμό κακουργήματος αναφορικά με τη συμπεριφορά του στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να διαβιβάσει τα πρακτικά στην δικαιοσύνη.

«Όταν είδα τον κ. Πολάκη παρόντα και αγορεύοντα από τα υπουργικά έδρανα υπέθεσα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τον κ. Πολάκη ως εργαστηριακό παράδειγμα που παραβιάζει συστηματικά το τεκμήριο αθωότητας. Επειδή τώρα πια εισάγεται η διεκδίκηση αποζημίωσης έφερε εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης ένα υπόδειγμα δράστη τέτοιων παραβάσεων».

Και πρόσθεσε:

«Επιπλέον όμως οι ενέργειές του και συμπεριφορές του όταν δολοφονεί χαρακτήρες, όταν στοχοποιεί πρόσωπα και παραδέχεται ότι γνωρίζει προστατευόμενους μάρτυρες ή προαναγγέλλει διώξεις παραβιάζει άρθρο του ΠΚ και οδηγεί σε ακυρότητα κάθε διαδικασία.

Σας λέω κ. υπουργέ ότι ενώ τον φέρατε με καλό σκοπό προχώρησε σε ομολογίες πέραν των υπουργικών του καθηκόντων που αφορούν παραβίαση άρθρων του ΠΚ σε βαθμό κακουργήματος που επισείει και αυτόφωρο σε σχέση με την χθεσινή συμπεριφορά του και επιπλέον έχουμε και τα πρακτικά της Βουλής και παρακαλώ τον πρόεδρο της Βουλής να διαβιβάσουν τα πρακτικά, γιατί ο Πολάκης δεν έκανε χρήση της σιωπής και των άλλων προνομίων των κατηγορούμενων. Δεν έχει γνώση αυτών των νομικών πολιτιστικών κατακτήσεων για την προστασία κάποιου που κατηγορείται».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass