Χρηματοδοτήσεις 240 εκατ. ευρώ για δήμους - σχολεία

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

Δημοσίευση: 24 Απρ 2019 15:00

ΑΘΗΝΑ
Επιχορήγηση των δήμων της χώρας με 150 εκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων και δύο νέες προσκλήσεις του προγράμματος «ΦιλόΔημος» για κατασκευή υποδομών σε σχολικές μονάδες, ανακοίνωσε o υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα 150 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για δράσεις που εξυπηρετούν τους αναπτυξιακούς άξονες του «ΦιλόΔημου» και ειδικότερα χρηματοδότηση μελετών και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων για έργα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και για κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση των σχετικών μελετών.


ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
Σχετικά με τις νέες προσκλήσεις, η πρώτη αφορά στην εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα καθορίζεται σε 1.000 - 2.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών και σε 1.500 - 3.000 ευρώ για την υλοποίηση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας.
Η δεύτερη πρόσκληση αφορά στην κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις, που υπάρχουν έως και σήμερα στα περισσότερα σχολεία της χώρας, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την καταγραφή του Υπουργείου Εσωτερικών, από τις περίπου 4.000 σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) οι 7.361 δεν διαθέτουν ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια και οι 9.917 δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑμεΑ. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε μονάδα είναι 500 ευρώ για κατασκευή ραμπών και 2.500 ευρώ για κατασκευή χώρων υγιεινής.
Αναφερόμενος στις υπόλοιπες πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στα σχολεία και τους νέους, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι στο πρόγραμμα του «ΦιλόΔημου» για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων έχουν ενταχθεί 309 δήμοι, οι οποίοι θα επιχορηγηθούν συνολικά με 50 εκατ. ευρώ.
Επίσης, λήγει στις 13 Μαΐου η προθεσμία που έχουν οι δήμοι για να αναβαθμίσουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με βάση τις προδιαγραφές σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 78 δήμων για 387 σταθμούς και βρίσκονται προς έγκριση άλλες 80 αιτήσεις δήμων.
Η συνολική χρηματοδότηση φτάνει τα 95 εκατομμύρια ευρώ και ο κάθε δήμος χρηματοδοτείται με έως 50.000 ευρώ ανά σταθμό. Ενισχύονται με 120 εκατομμύρια ευρώ οι δήμοι για την ανέγερση και επανάχρηση δημοτικών κτιρίων. Επιπλέον ολοκληρώθηκε πρόγραμμα ύψους 70 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών, στο οποίο εντάχθηκαν 319 δήμοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass