«O ενοχλητικός σοφός που τα ψέλνει στον Τσίπρα»

ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ HANDELSBLATT ΓΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2019 15:44

ΑΘΗΝΑ

Σαν ένα έναν «ενοχλητικό σοφό» που τα ψέλνει στον Τσίπρα, παρουσιάζει η εφημερίδα Handelsblatt, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που θεωρεί ότι πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναφερόμενη η εφημερίδα στον κ. Στουρνάρα και στην κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, σημειώνει ότι ο διοικητής, επιμένει να υπενθυμίζει στην κυβέρνηση Τσίπρα τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα και την ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, γεγονός που ενοχλεί. Η τελευταία κόντρα του κεντρικού τραπεζίτη με τον πρωθυπουργό, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, αφορούσε τις παροχές που υποσχέθηκε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας. Καί που όπως επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας, θα οδηγήσουν σε μικρότερο πλεόνασμα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει τη φορολογία, μέτρα που αντιστοιχούν με το 0,7% του ΑΕΠ», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας στην συνέντευξή του στην εφημερίδα και δεν κρύβει τους φόβους του οτι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.

«Αναμένω μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,9%. Δεν βλέπω κανένα δημοσιονομικό χώρο για το φορολογικό πακέτο που ψηφίστηκε. Πόσο μάλλον που οι μακροοικονομικές προοπτικές για το 2019 έχουν χειροτερεύσει σε σχέση με τις υποθέσεις που κάνει ο προϋπολογισμός».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος περιγράφει στην συνέχεια τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους πιστωτές. Και αυτό γιατί όπως λέει, αυτά επιτυγχάνονται με την υψηλή φορολογία που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό άλλωστε δημιουργεί αμφιβολίες κατά πόσον τέτοια πλεονάσματα θα είναι διατηρήσιμα στο μέλλον. Αλλά υπάρχει και άλλος λόγος επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας. Είναι η μείωση των δημοσίων επενδύσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και που στερεί πόρους από την Οικονομίας. Πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτά τα πλεονάσματα επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, για να πάρει εμπρός η Οικονομία.

Για την νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές, ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι πρέπει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να εφαρμόσει μια πολιτική με χαμηλότερους φόρους και να αλλάξει την συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να κινηθεί γρήγορα η Οικονομία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass