16η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού

ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΕΩΣ ΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2019 15:45

Στα Γρεβενά θα πραγματοποιηθεί από τις 11 εως και τις 14 Ιουλίου η 16η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού.

Η γιορτή που θα γίνει στο Πάρκο Μανιταριών, απέναντι από το Διοικητήριο, αναδεικνύει και υποστηρίζει συνολικά το πρωτοφανές φαινόμενο μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας που καταγράφεται στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία, αφού τα αυτοφυή μανιτάρια, εκτός από εκλεκτή τροφή, αποτελούν:

-πρώτη ύλη για την παρασκευή κορυφαίας ποιότητας προϊόντων διατροφής,πόλο έλξης επισκεπτών,

πηγή έμπνευσης για δημιουργία έργων τέχνης,

εξέχον στοιχείο της βιοποικιλότητας και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, αφορμή για γιορτές και πολιτιστικά δρώμενα, αφορμή για ανάπτυξη συλλογικής δράσης και κοινωνικής συνοχής, αφορμή για συνεργασία και φιλία με άλλους λαούς και, τελικά, μοχλό ήπιας οικονομικής δραστηριότητας και τοπικής ανάπτυξης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στον χώρο της Γιορτής θα λειτουργεί καθημερινά ταβέρνα, αναψυκτήριο, έκθεση και πώληση μανιταροπροϊόντων, τοπικών προϊόντων (τροφίμων, χειροτεχνημάτων), έργων τέχνης με θέμα το  μανιτάρι, των μανιταρογλυπτών του Μουσείου μανιταριών Λάβδας και παραδοσιακών σπόρων (από την Κοινότητα Πελίτι).

Στη διάρκεια της μέρας οι επισκέπτες της γιορτής μπορούν να επισκεφτούν τα πέτρινα γεφύρια και τα θρησκευτικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα της περιοχής, το Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων στη Μηλιά Γρεβενών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, το Μουσείο Φυσικής ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων, το φαράγγι της Πορτίτσας, τους εθνικούς δρυμούς της Βάλια Κάλντας και των Πρεσπών, τις λίμνες του φράγματος του Ιλαρίωνα και της Καστοριάς, τα Μπουχάρια της Κοζάνης τα παραδοσιακά ορεινά χωριά της Πίνδου, τα αρχοντικά της Σιάτιστας, του Βελβεντού και της Καστοριάς, τα επισκέψιμα οινοποιεία του Αμυνταίου, της Σιάτιστας, του Βελβεντού και της Καστοριάς ή να κολυμπήσουν στα πεντακάθαρα νερά του Βενέτικου ποταμού.

Παράλληλα, αν στο μεταξύ έχει βρέξει και έχουμε καρποφορίες μανιταριών, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίζουν ομάδες και, με τα Ι.Χ. οχήματά τους, να εξορμούν σε κοντινά ή μακρινά δάση για αναζήτηση και συλλογή μανιταριών.

Κάθε μέρα, στον χώρο της γιορτής θα γίνεται επίδειξη ανεύρεσης τρούφας με εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα: κάθε μέρα (Πέμπτη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) στις 12.00 από τον Χρήστο Πλεσιώτη και το Σάββατο, στις 9.00, από τους Γιώργο Αργυρόπουλο και Γιάννη Καλαμπούκα.

Κάθε βράδυ, από τις 19.30-21.30 θα εξελίσσονται υπαίθρια μανιταρομαγειρέματα και τρουφομαγειρέματα από τους: Δήμητρα Βέργου, Φώτη Παρασκευαΐδη, Θόδωρο Καραγιάννη, Ανδρέα Σλιάρα, Ιωάννη Μπακόλα, Χρήστο Πλεσιώτη, Κική Παύλου και τον Σέρβο Radmilo Pesic.

Παράλληλα θα προσφέρεται «ταν», το παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν των Ποντίων, που θα παρασκευάζεται επί τόπου σε ξύλινο αγγείο  (ξυλάγγ’) από τα μέλη του φυσιολατρικού συλλόγου Γιαγκούλεια.

Όλα τα εδέσματα, που παρασκευάζονται από τους συλλόγους, προσφέρονται δωρεάν.

Καθημερινά, από τις 18.00-21.00 θα έχουμε παρουσίαση τόξου και τοξοβολία ψυχαγωγικού χαρακτήρα από τον Ιωάννη Μπουκογιάννη.

Κάθε βράδυ οι αστρόφιλοι θα διοργανώνουν Αστροβραδιές (παρατήρηση με τηλεσκόπια), ενώ στο αναψυκτήριο της γιορτής (Bar-ssia hellenica), μετά τις συναυλίες θα ακολουθεί πρόγραμμα με d.j.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass