Τι θα γινόταν αν είχαμε εκλογές με απλή

ΔΥΟ Ή ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2019 22:00

Φωτ. αρχείου

Στο «στόχαστρο» της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης έχει μπει η απλή αναλογική.

Όπως άλλωστε είχε διαμηνύσει και προεκλογικά, το Υπ. Εσωτερικών αναζητεί τρόπους να παρέμβει νομοθετικά με στόχο, όπως φέρεται ειπών ο νέος υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, να επιτευχθεί κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.

Όπως είναι γνωστό, η εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή των εκλογών έχει δημιουργήσει την εξής κατάσταση:

- Εκεί όπου η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη κρίθηκε την πρώτη Κυριακή, οπότε ο εκλεγείς είχε πλειοψηφία άνω του 50%, διαθέτει αντίστοιχα και την πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι Κιλελέρ και Τεμπών, όπου οι πρωτεύσαντες συνδυασμοί των Κων. Αγοραστού, Αθαν. Νασιακόπουλου και Γ. Μανώλη, διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία εδρών και ως εκ τούτου μπορούν να αποφασίζουν χωρίς να απαιτείται η στήριξη από τις ψήφους συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

- Εκεί όμως όπου η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη κρίθηκε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εκλεγμένοι δεν διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία. Τέτοια παραδείγματα συνιστούν όλοι οι άλλοι δήμοι του νομού. Στον Δήμο Λαρισαίων λ.χ., ο συνδυασμός του Απ. Καλογιάννη διαθέτει 21 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ η αντιπολίτευση συνολικά 28. Στην Αγιά ο συνδυασμός Αντ. Γκουντάρα 12 έναντι 15 της αντιπολίτευσης, στην Ελασσόνα ο Ν. Γάτσας καλείται να «κυβερνήσει» με 17 συμβούλους, έχοντας «απέναντι» τους 24 της αντιπολίτευσης, στα Φάρσαλα ο Μάκης Εσκίογλου θα κάθεται ανάμεσα σε 12 δικούς του συμβούλους, έναντι 15 της αντιπολίτευσης. Ακόμη πιο δύσκολη η εικόνα για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Τυρνάβου Ι. Κόκουρα, ο οποίος διαθέτει δημοτική ομάδα 6 μόλις συμβούλων, έναντι 21 συνολικά της αντιπολίτευσης.

Κι αν η συνεννόηση στα περισσότερα ζητήματα του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να επιτυγχάνεται και με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, «αγκάθι» φαίνεται ότι αποτελούν τα ζητήματα της οικονομικής επιτροπής, όπου οι αντιπολιτεύσεις θα μπορούν εύκολα να μπλοκάρουν. Και θέτοντας «βέτο» στο χρήμα, τίποτε δε θα κινείται…

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΛΠΗ

Πέρα όμως από τα θέματα της αυτοδιοίκησης, η απλή αναλογική φαντάζει ήδη ως «απειλή» για τη σημερινή κυβέρνηση, παρότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση απέχει –θεωρητικά- μια 4ετία. Κανένα εκλογικό εμπόδιο δεν παρεμβάλλεται στον χρονικό αυτόν ορίζοντα. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δε θα τον αφήσει ανεκμετάλλευτο και θα επιχειρήσει να αλλάξει υπέρ της τα δεδομένα. Ήδη έχουν εμφανιστεί ιδέες και απόψεις συνταγματολόγων ότι στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, μπορεί να επιτευχθεί αλλαγή της παραγράφου (άρθρο 54) του Συντάγματος ώστε να μην απαιτούνται 200 ψήφοι για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, αλλά 180. Σ’ αυτή την ιδέα προσβλέπουν όσοι θεωρούν ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι διαθέτουν ακριβώς 180 βουλευτές (158+22), θα μπορούσαν να συναινέσουν στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη στιγμή μάλιστα που το ΚΙΝΑΛ είχε ταχθεί κατά της απλής στην πρόσφατη απόφαση της Βουλής. Σε άλλη περίπτωση, οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με απλή αναλογική και αν δεν σχηματιστεί τότε κυβέρνηση, να επαναληφθούν (με την απλή να μην ισχύει πια, με σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος).

Πώς θα ήταν όμως το μετεκλογικό σκηνικό στη χώρα αν είχαμε σύστημα απλής αναλογικής και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου; Θεωρητικά, αυτές τις μέρες θα είχε εξαντληθεί το 9ήμερο των διερευνητικών εντολών, εντός του οποίου τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα θα επιχειρούσαν να βρουν λύση διακυβέρνησης.

Ποιες όμως θα ήταν οι δυνατότητες;

Με το όριο εισόδου στη Βουλή (3%) σε ισχύ, η Νέα Δημοκρατία θα εξέλεγε 130 βουλευτές, αντί των 158, που με το μπόνους των 50 εδρών, διαθέτει σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διέθετε 103 (αντί των 86 σήμερα), το ΚΙΝΑΛ 27 (5 περισσότερους απ’ όσους εξέλεξε), το ΚΚΕ 17 (έναντι 15 σήμερα), η «Ελληνική Λύση» 12 (αντί για 10) και το ΜεΡΑ25 11 (έναντι 9).

Όπως είναι προφανές, θα υπήρχαν δύο περιπτώσεις όπου θα χρειάζονταν η συνεργασία δύο τουλάχιστον κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

- Είτε της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό.

- Είτε της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, για μια κυβέρνηση 157 βουλευτών.

Αν όμως δεν ετίθετο όριο εισόδου στη Βουλή, τότε το σκηνικό θα διαφοροποιούνταν σημαντικά, καθώς συνολικά 24-25 έδρες θα μοιράζονταν μεταξύ των 15 κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής και τα οποία συγκέντρωσαν συνολικά ποσοστό 8%, ή 456.560 ψήφους.

Σ’ αυτή την περίπτωση κυβέρνηση δύο κομμάτων θα μπορούσαν να στελεχώσουν συνεργαζόμενοι μόνο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε άλλη εκδοχή θα απαιτείτο και η συμμετοχή –τουλάχιστον- ενός ακόμη, τρίτου εταίρου.

 

 

Δ. Χατζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass