Από φέτος τον Αύγουστο η μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 22%!

Από φέτος τον Αύγουστο η μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 22%!

Εξαγγελία -έκπληξη από Κυρ. Μητσοτάκη στη συζήτηση των Προγραμματικών δηλώσεων •Αλλαγές και στις 120 δόσεις,αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή, κατάργηση σταδιακά Εισφοράς Αλληλλεγγύης και Τέλος Επιτηδεύματος •Κάτω ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ •Γκρεμίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2019 19:13

ΑΘΗΝΑ

Μιλώντας και για «θετικές κωλοτούμπες» πολιτικών ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει από φέτος τον Αύγουστο.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στις 120 δόσεις. Ποιες φοροελαφρύνσεις θα ψηφιστούν τον Σεπτέμβριο και θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα. Τι είπε για ΔΕΗ, επενδύσεις Ειδικότερα:Τονίζοντας ότι υπάρχουν και «θετικές κωλοτούμπες» πολιτικών ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει από φέτος τον Αύγουστο, και θα ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 22%. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στις 120 δόσεις. Στο νομοσχέδιο με φορολογικά θέματα που θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνονται και άλλες μειώσεις φόρων, μερικές εκ των οποίων σχεδιαζόταν αν ισχύσουν από το 2020. «Πρέπει να παραδεχθώ ότι θα αναιρέσω μια προεκλογική υπόσχεση. Είχα πει ότι κάποιοι φόροι θα μειωθούν από το 2020 αλλά τελικά θα μειωθούν από …φέτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, καρφώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που του ασκεί με αφορμή τη φορολογία για διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει και ξήλωμα του αφηγήματος της ΝΔ. Κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Συγκεκριμένα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο: -Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30% – Για τις μεσαίες περιουσίες η μείωση θα είναι 20% – Για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ) η μείωση θα είναι 10%. Βελτίωση και στη ρύθμιση των 120 δόσεων Με το ίδιο νομοσχέδιο, που όπως προαναφέρθηκε θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα, βελτιώνεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Βασικός στόχος είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Και αυτό θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: – Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ. – Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%. – Διευρύνεται η ρύθμιση και μπορούν να υπαχθούν σε αυτή όλες οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ. – Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, τους οποίους κάλεσε να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση, τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα και προς τις Βρυξέλλες, με μια από τις βασικές ενστάσεις της τρόικας να είναι ότι με τις συνεχείς ρυθμίσεις συντηρείται μια κακή νοοτροπία.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου – Δεσμεύσεις για το 2020 • Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%. • Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. • Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. • Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος. • Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος. • Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Ο,ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΗ

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης Πωλείται το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών • Πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια. • Αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας. Δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

ΠΕΝΤΕ ΕΜΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Εμβληματικά κτίρια, συγκροτήματα αλλά και ολόκληρες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να αλλάξουν όψη σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα: 1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. 2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής. 3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη. 4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες. 5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Αυτές οι πέντε «κύριες», όπως τις χαρακτήρισε, «παρεμβάσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας απαντούν ταυτόχρονα σε τοπικές αλλά και εθνικές ανάγκες ενώ συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με την ανάπτυξη της χώρας». Όπως υπογράμμισε, «τα εμβληματικά αυτά έργα θα ανακουφίσουν εκατομμύρια κατοίκους, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας ενώ θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα και της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης». ΕνοποιεΙται το ΕθνικΟ ΑρχαιολογικΟ ΜουσεΙο με το ΜετσΟβιο ΠολυτεχνεΙο Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων την επέκταση και ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα έργο που όπως υποστήριξε θα αναγεννήσει εξ ολοκλήρου τις γύρω περιοχές αναγεννώντας κυριολεκτικά τα Εξάρχεια, την Πατησίων και την Ομόνοια. «H Αθήνα αποκτά έναν νέο πόλο πολιτισμού και διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αξίζει δε να τονιστεί πως ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε μόνο στη εξαγγελία του έργου αλλά προχώρησε ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, δείχνοντας ότι οι διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα χρηματοδοτήσει τις πρώτες μελέτες του συγκεκριμένου έργου.

ΠΑΡΚΟ Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

Ιδιαίτερη έκπληξη αποτέλεσε η αναφορά -αιφνιδιασμός- κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις φυλακές Κορυδαλλού. Όπως υπογράμμισε, αυτές θα μεταφερθούν εκτός αστικού ιστού, οι παλιές εγκαταστάσεις θα κατεδαφιστούν ενώ στη θέση τους θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο πάρκο στο οποίο θα περιλαμβάνονται χώροι άθλησης αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας. «Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασαίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνολική ανάπλαση του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι

Είναι ένα μέρος που πολλοί πολίτες επιλέγουν για μια σύντομη απόδραση και έναν περίπατο, ωστόσο έως σήμερα το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ παραμένει αναξιοποίητο. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πλήρη ανάπλαση του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι το οποίο θα ανοίξει για τους πολίτες. Θα δημιουργηθεί μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, ειδικό μουσείο, ενώ θα λειτουργήσει παράλληλα πρότυπη αγροδιατροφική μονάδα για προϊόντα «ειδικής ετικέτας». Όσον αφορά δε τους κήπους αυτοί θα αξιοποιηθούν και θα αποκτήσουν διαδρομές περιπάτου, ώστε ο χώρος να αναζωογονηθεί και να καταστεί επιτέλους φιλόξενος για το κοινό. ΔιεθνEς κEντρο καινοτομIας στη ΔραπετσΩνα Σε μητροπολιτικό πάρκο που θα φιλοξενεί αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις μετατρέπονται 204 στρέμματα στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη και στο ίδιο σημείο ιδρύεται διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. «Στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων ανθίζουν πλέον ο πολιτισμός και η τεχνολογική πρόοδος». Αναβαθμίζεται ο χώρος της ΔΕΘ Ένα έργο που θα αναβαθμίσει και θα προσδώσει νέα αίγλη στον θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης αλλά και σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ακόμη ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα πάντα με όσα είπε οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα σύγχρονο και διαδραστικό πάρκο πρασίνου που θα δώσει στην έκθεση την αίγλη που της αξίζει για τους ξένους επισκέπτες και την εμπορική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass