«Πισωγύρισμα» οι προσλήψεις Ειδικών Φρουρών

ΤΟ «ΟΧΙ» ΠΟΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΟΑΣΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ - ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 1.500 ΘΕΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2019 22:09

Την έγκριση της διαδικασίας για την «πρόσληψη 1.500 Ειδικών Φρουρών, οι οποίοι θα ενταχθούν στο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας πριν το τέλος του έτους», ανακοίνωσε προχθές βράδυ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στην ίδια λιτή ανακοίνωση, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι «η προκήρυξη για την επιλογή τους θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη και εκπαίδευσή τους» και παρά τις επιφυλάξεις περισσότερο, παρά αντιδράσεις, των ομοσπονδιών του κλάδου, (ΠΟΑΞΙΑ των αξιωματικών και, ΠΟΑΣΥ των αστυνομικών) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, προχωρά στην υλοποίηση της εξαγγελίας του.

«Πόσο ειρωνικό και επικίνδυνο είναι εν έτει 2019 να θυσιάζεται η εκπαίδευση για την αναγκαιότητα της αστυνόμευσης» σημειώνει, ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Καλούσιος. Με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, Αθανάσιο Νταβούρα να υπογραμμίζει πως «η ανάσυρση από το χρονοντούλαπο της προκήρυξης για πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών μάς γυρίζει πίσω αρκετά χρόνια».

Με τους συνδικαλιστές των αξιωματικών και των αστυνομικών της Θεσσαλίας και της Λάρισας αντίστοιχα, μιλώντας σήμερα στην «Ε», να αιτιολογούν τις θέσεις τους, καταθέτοντας παράλληλα τον δικό τους προβληματισμό απέναντι στην πρόθεση του Υπουργείου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόθεση του κ. Χρυσοχοΐδη είναι να παρουσιάσει – άμεσα – εμφανή αστυνόμευση, κυρίως σε περιοχές της Αθήνας, επιλύοντας παράλληλα το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε μάχιμες υπηρεσίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι 1.500 ειδικοί φρουροί αναμένεται να προσληφθούν με τυπικά προσόντα, όπως μεταξύ άλλων το απολυτήριο λυκείου και το απολυτήριο στρατού, αλλά και με πρόσθετα προσόντα όπως το πτυχίο δημόσιου ΙΕΚ ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών». Αντί δηλαδή των εισακτέων στις Σχολές Αστυφυλάκων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, όπου μάλιστα είναι υψηλόβαθμες οι βάσεις.

Έτσι μετά από ταχύρρυθμη (σ.σ. ολιγόμηνη) εκπαίδευση, οι νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί θα αναλάβουν καθήκοντα πριν το τέλος του έτους αντί της διετούς και πλέον φοίτησης στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ.. Παράλληλα θα προσληφθούν άμεσα στο Δημόσιο 1.500 άνεργοι νέοι με τα αυτονόητα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση.

 Στην αστυνομία ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό πως η λειψανδρία στις μάχιμες υπηρεσίες δεν θα αντιμετωπισθεί ποτέ όσο ικανοποιούνται διάφορα αιτήματα για εξυπηρετήσεις ημετέρων και πολύ περισσότερο, όσο αστυνομικοί θα απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα. Από «υπάλληλοι» των αθλητικών ΠΑΕ και ΚΑΕ έως τη φύλαξη «στόχων».

Όπου ο αστυνομικός που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο για την προστασία βουλευτή μετατρέπεται σε οδηγό, υπάλληλο για τις δουλειές του γραφείου και του σπιτιού κ.λπ. Κατά καιρούς επίσης αντί για επιτήρηση επιλέγεται η πρακτική της φύλαξης - με κανονικές βάρδιες - «σταθερών» στόχων, όπως αγάλματα και κτίρια για παράδειγμα. Η πρόσθετη επιτήρηση χώρων, όπως οι Φυλακές που διαθέτουν (και) εξωτερική φρουρά.

 Τέλος, με βάση και τον σημερινό (σ.σ. εδώ και δεκαετίες) προσανατολισμό των ΕΛ.ΑΣ. και των εκάστοτε ηγεσιών του διαχρονικά, σε μόνιμη βάση ικανός αριθμός αστυνομικών αντί να απασχολείται για την προστασία του πολίτη, απασχολείται για την παρακολούθηση φιλειρηνικών εκδηλώσεων, κινητοποιήσεων εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων κ.λπ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Καλούσιος με δήλωσή του στην «Ε» εστιάζει στο σκέλος της ουσιαστικής εκπαίδευσης των υπηρετούντων στην αστυνομία. Αναλυτικότερα τονίζει ότι «από το 1995 καθιερώθηκε ο επιτυχημένος, αδιάβλητος και αξιοκρατικός τρόπος εισαγωγής των υποψηφίων στις αστυνομικές σχολές μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

Η είσοδος 1.500 Ειδικών Φρουρών μέσω ΑΣΕΠ, με διαδικασίες και ολιγόμηνη εκπαίδευση τύπου “fast track” δεν ξέρουμε κατά πόσο θα δημιουργήσει στελέχη ικανά να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της Αστυνόμευσης και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα από το 2014, όταν καταργήθηκαν 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυνομικών, απόρροια μνημονιακών απαιτήσεων, δημιουργήθηκε σοβαρό θέμα λειψανδρίας στους κόλπους της αστυνομίας σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό εισακτέων στις αστυνομικές σχολές (περίπου 250 άτομα/έτος).

Αυτό όμως μπορεί κάλλιστα να διορθωθεί και με αύξηση των ατόμων που εισάγονται στις σχολές, στις οποίες παρέχεται υπερδιετής φοίτηση, άρα και ποιοτικότερη - αποτελεσματικότερη εκπαίδευση. Μονάχα προβληματισμό δημιουργεί η ολιγόμηνη αντικατάστασή της με μόνο στόχο την ποσοτική αύξηση του αριθμού των αστυνομικών. Η πρόσληψη αστυνομικών μέσω ΑΣΕΠ και μέσω Πανελληνίων εξετάσεων δημιουργεί ένστολους πολλών ταχυτήτων με άμεσο αποτέλεσμα πιθανές εσωτερικές αντιπαραγωγικές αντιπαλότητες. Πόσο ειρωνικό και επικίνδυνο είναι εν έτει 2019 να θυσιάζεται η εκπαίδευση για την αναγκαιότητα της Αστυνόμευσης; «καταλήγει ο κ. Καλούσιος.

«ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ»

«Η ανάσυρση από το χρονοντούλαπο της προκήρυξης για πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών μάς γυρίζει πίσω αρκετά χρόνια» σημειώνει για το ίδιο θέμα, με δήλωσή του στην «Ε», ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, Αθανάσιος Νταβούρας.

Προσθέτοντας ότι «το 2008 η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την ομογενοποίηση πρώην Ειδικών Φρουρών (ΕΦ) και Συνοριοφυλάκων (ΣΦ) με το υπόλοιπο Αστυνομικό Προσωπικό, ονομάζοντάς τους Αστυφύλακες. Όντως άξιοι άνθρωποι και συνεργάτες οι συνάδελφοι αυτοί, πορεύτηκαν στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. σβήνοντας έτσι τις όποιες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Ειδικά στη Λάρισα η ομογενοποίηση αυτή θεωρώ ότι έγινε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Μάλιστα, τα Σωματεία των ΕΦ και ΣΦ εντάχθηκαν και αποτελούν μέρος της ισχυρής Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, η οποία στο Προεδρείο της διαθέτει δύο πολύ αγαπητούς και ικανούς συναδέλφους, που προέρχονται από τις τάξεις των Ε.Φ..

Η βάση εισαγωγής στη Σχολή Αστυφυλάκων μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων είναι πλέον σχεδόν 17.000 μόρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ανάσυρση από το χρονοντούλαπο της προκήρυξης για πρόσληψη 1.500 Ε.Φ. μάς γυρίζει πίσω αρκετά χρόνια. Αυτό αναφέρει και εννοεί η ΠΟΑΣΥ στην ανακοίνωσή της. Δεν υπάρχει ουδεμία αντιδικία με τα παιδιά που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό και θα πετύχουν την εισαγωγή τους ως ΕΦ.

Το μόνο στο οποίο επιμένουμε είναι να υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος εισαγωγής στην Ελληνική Αστυνομία, και τι καλύτερο από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Κύλισε αρκετό νερό από το 2008, αμβλύνθηκαν αρκετές διαφορές ένθεν κακείθεν. Και αυστηρά και μόνο υπό την έννοια αυτή αποτελεί πισωγύρισμα η ανακοίνωση της πρόσληψης ΕΦ. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Τίποτε άλλο…» καταλήγει ο κ. Νταβούρας.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΕΟΙ

Εν αναμονή της προκήρυξης, από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα προσόντα αναμένεται να είναι τα ίδια με εκείνα της πρόσληψης συνοριοφυλάκων. Στα γενικά προσόντα, δηλαδή, θα απαιτείται το απολυτήριο λυκείου και η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων (ανάστημα, σωματική διάπλαση κ.λπ.) ενώ θα ορίζεται και έτος ηλικίας (κατά πάσα πιθανότητα το 28ο). Στα πρόσθετα προσόντα θα προσμετρηθούν, η στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις, επαγγελματίες οπλίτες κ.ά., πτυχίο δημόσιου ΙΕΚ ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών», ξένες γλώσσες κ.λπ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναμένουν την προκήρυξη για να πληροφορηθούν επισήμως τα απαιτούμενα προσόντα, τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως και τις σχετικές προθεσμίες.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass