Γενικοί Γραμματείς σε όλους τους Δήμους

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2019 18:00

Σειρά τροποποιήσεων στο πολυνομοσχέδιο "Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα" κατατέθηκαν προχθές Τρίτη 6/8 με έγγραφο του Π. Θεοδωρικάκου κατά την 3η συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα airetos.gr:

- Πρώτη, σημαντικότερη αλλαγή για τους Δήμους, είναι ότι πλέον δίνεται δυνατότητα σε όλους τους Δήμους και Συνδέσμους Δήμων, εφόσον έχουν οικονομική δυνατότητα, να έχουν Γενικό Γραμματέα. Δηλαδή ανεξαρτήτως πληθυσμού.

Ειδικότερα, η παρ.1 του αρ.161 του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007), όπως αντικαθίσταται με την παρ.1 του αρ.15 του Ν/Σ, διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Δήμοι και σύνδεσμοι Δήμων με πληθυσμό πάνω από δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους και Δήμοι που είναι πρωτεύουσες νομών ως και Σύνδεσμοι Δήμων, Δήμων και Κοινοτήτων ή Κοινοτήτων με συνολικό πληθυσμό των μελών τους πάνω από τριακόσιες χιλιάδες (300.000) κατοίκους, που έχουν ανάλογη οικονομική δυνατότητα, μπορούν με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας τους να συνιστούν θέση μετακλητού Γενικού Γραμματέα.

Δήμοι που συνέστησαν θέση μετακλητού Γενικού Γραμματέα βάσει του προηγούμενου εδαφίου, μπορούν να διατηρήσουν τη θέση αυτή ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους.

Κατά την πρώτη θητεία των δημοτικών αρχών στους Δήμους που συστάθηκαν με την παρ.1 του αρ.154 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43) μπορεί να διορισθεί Γενικός Γραμματέας, χωρίς να απαιτείται η πλήρωση του πληθυσμιακού κριτηρίου που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο, ακόμα και αν δεν προβλέπεται θέση στον Μεταβατικό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας».

- Δεύτερη διορθωτική παρέμβαση, σημαντική και αυτή, είναι ότι η αναλογία 3/5 – 2/5 στις Διοικήσεις όλων των Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης, δεν θα εφαρμόζεται μόνο στον ορισμό Αιρετών μελών, αλλά γενικώς στον ορισμό μελών. Στον υπολογισμό θα συμπεριλαμβάνεται και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το πρώτο εδάφιο της παρ.1 του αρ.6 του Ν/Σ αναδιατυπώνεται ως εξής:

« 1. Όπου στις διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και λοιπών κανονιστικών πράξεων, προβλέπεται ο ορισμός ΑΙΡΕΤΩΝ μελών στη διοίκηση των νομικών προσώπων των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των συνδέσμων τους, κατά συγκεκριμένη αναλογία, τα τρία πέμπτα (3/5) των μελών αυτών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, με τους αναπληρωτές τους, υποδεικνύονται από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και τα δύο πέμπτα (2/5) από τις λοιπές παρατάξεις».

- Στις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων, προστίθεται η εξής αρμοδιότητα:

« κα) αποφασίζει για την αποδοχή κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών».

Επισημαίνεται πως πρόκειται για αρμοδιότητα που σήμερα ήδη υπάρχει στην παρ.1 του αρ.72 του ν. 3852/2010, όπου αποτυπώνονται οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά ο Υπουργός την είχε ξεχάσει στην παρ.1 του αρ.3 του Ν/Σ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ξεχασμένη αρμοδιότητα εντόπισε και επισήμανε το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

- Αντίστοιχη προσθήκη εισάγεται και για τις Περιφέρειες.

Η αρμοδιότητα «ιθ’) αποφασίζει για την αποδοχή κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών» είχε ομοίως παραλειφθεί και δεν υπήρχε στην παρ. 2 του αρ.3 του Ν/Σ που αντικαθιστά την παρ.1 του αρ.176 του ν.3852/2010 για την Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών.

- Δίνεται αναδρομική ισχύς, από την Πρωτοχρονιά, στη ρύθμιση που αφορά στη συνέχιση λειτουργίας των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των ΟΤΑ.

Με το έγγραφο του Υπουργού προστίθενται δύο νέα εδάφια στην παρ.16 του αρ.5 του Ν/Σ, με αποτέλεσμα αυτή να προκύπτει ως εξής:

«Ειδικά για τις αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου τους κατέχει ένας από τους φορείς της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010, είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους και μετά τη λήξη του χρόνου που προβλέπεται στη συστατική τους πράξη, με κατάλληλη τροποποίηση του καταστατικού τους. Η ισχύς των διατάξεων του προηγουμένου εδαφίου αρχίζει από 1/1/2019. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές έχουν τεθεί σε εκκαθάριση, αυτή ανακαλείται».

- Αλλαγή στο άρθρο για τις “συμπράξεις” στους Δήμους

Στην παρ.1 του αρ.1 του Ν/Σ, η φράση «των μελών των Παρατάξεων που θα συμπράξουν» αντικαθίσταται από τη φράση «κάθε Παράταξης που συμπράττει». Έτσι το σημείο διαμορφώνεται ως εξής:

«Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της Δημοτικής Αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των παρατάξεων που θα συμπράξουν κάθε Παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου».

- Αντίστοιχη αλλαγή στην παρ. 2 του αρ.1 του Ν/Σ, για τις “συμπράξεις” στις Περιφέρειες.

«Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της Περιφερειακής Αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των παρατάξεων που θα συμπράξουν, κάθε Παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου».

- Τέλος, η Κυβέρνηση διόρθωσε σειρά νομοτεχνικών σφαλμάτων, που είχε κάνει κατά τη σύνταξη του Ν/Σ και αφορούσαν εσφαλμένη αρίθμηση σημείων.

Πηγή: airetos.gr

 

* * *

Παύονται συμβούλια επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΥΝ ΝΕΑ

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, η Κυβέρνηση έπαυσε τα συλλογικά όργανα επιλογής προϊσταμένων του αρ.86 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Θα πρέπει τώρα να ανασυγκροτηθούν (δηλαδή να οριστούν ξανά τα μέλη τους) εντός μηνός.

Η τροπολογία ορίζει ότι:

«Από τη δημοσίευση του παρόντος, οι κατ’ εξουσιοδότηση, των παρ.1 και 2 του αρ.86 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007), εκδοθείσες πράξεις ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ και ΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΩΝ των συλλογικών ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ χωρίς άλλη διατύπωση».

Η περ. γ’ της ίδιας παραγράφου προβλέπει:

«Τα συλλογικά όργανα επιλογής του αρ.86 του ως άνω Κώδικα ανασυγκροτούνται και ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ αυτών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και το αργότερο ΕΝΤΟΣ ΜΗΝΟΣ από την έναρξη ισχύος του παρόντος».

Τα όργανα επιλογής που παύθηκαν και πρέπει να οριστούν ξανά είναι τα εξής:

Α) Το ΕΙΣΕΠ, ήτοι το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, το οποίο είναι αρμόδιο για την επιλογή προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων των Υπουργείων, αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Ο.Τ.Α. Β΄ βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ..

Β) Τα ΣΕΠ, δηλαδή τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων που προβλέπονται για κάθε Υπουργείο, κάθε αυτοτελή Γενική ή Ειδική Γραμματεία, κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και κάθε Ν.Π.Δ.Δ. που έχει δικό του Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Τα ΣΕΠ είναι αρμόδια α) για την επιλογή προϊσταμένων Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διεύθυνσης και Τμήματος) επιπέδου οργανικής μονάδας και β) για τη διεξαγωγή των συνεντεύξεων του αρ.85 για την επιλογή των προϊσταμένων Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας.

Τα Σ.Ε.Π. των Περιφερειών δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, καθώς προβλέπονται στον Καλλικράτη (αρ.248 ν.3852/2010) και όχι στο αρ.86 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Επιπλέον, η παύση ισχύος δεν αφορά όργανα των Δήμων, δεδομένου ότι για αυτούς προβλέπονται Υπηρεσιακά Συμβούλια από τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007).

Στην ίδια –εκπρόθεσμη- Τροπολογία, στην περ.δ’ της ίδιας παρ.2, ορίστηκε πως εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο Προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Τμήματος, κ.λπ., κατ’ εφαρμογή των αρ.84, 85, 86 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (Ν.3528/2007), συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μετά την ανασυγκρότηση των συλλογικών οργάνων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass