Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέθανε καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Αχ. Τουρκαντώνης

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2019 18:20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Αχιλλέας Αθ. Τουρκαντώνης.

Για την απώλεια του «επιφανούς επιστήμονα και λαμπρού δασκάλου» εξέδωσε ψήφισμα η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας και οι Πρόεδροι των Τμημάτων Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας «ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος».

Ο Αχιλλέας Τουρκαντώνης γεννήθηκε στο Βαρνάβα Αττικής το 1935. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κηφισιά και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 1965 αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1966 μετέβη στην Παθολογική Πολυκλινική του Πανεπιστημίου του Freiburg της Γερμανίας και εργάστηκε αρχικά ως πανεπιστημιακός βοηθός και στη συνέχεια ως επιμελητής στο Τμήμα των Μεταβολικών Νοσημάτων, στο Καρδιοαναπνευστικό Τμήμα της Κλινικής και τέλος ως Προϊστάμενος του Τμήματος Αιμοκάθαρσης και Νεφρικών Μεταμοσχεύσεων.

Το 1968 με την προοπτική της επανόδου του στην Ελλάδα, έλαβε την ειδικότητα του Ειδικού Παθολόγου και αργότερα του Νεφρολόγου. Το 1970 αναγορεύτηκε Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Freiburg και αμέσως μετά του ανατέθηκε η ευθύνη διδασκαλίας μαθημάτων εσωτερικής παθολογίας, την οποία διατήρησε μέχρι τον Μάρτιο του 1973.

Το 1973, ύστερα από σχετική εκλογική διαδικασία, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως μόνιμος Επικουρικός Καθηγητής στην Τακτική Έδρα της Παθολογικής Προπαιδευτικής Κλινικής και Ειδικής Νοσολογίας. Τον Ιούνιο του 1975 εκλέχθηκε Καθηγητής και Διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, την οποία διηύθυνε επί 28 συναπτά έτη.

Το 1996 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, επανεξελέγη το 1999 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2001. Διετέλεσε επίσης Συγκλητικός και μέλος της "Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ". Για τη γενικότερη και μακρόχρονη προσφορά του στην ιατρική εκπαίδευση και στην υγεία έχει τιμηθεί από διάφορους οργανισμούς, Ιδρύματα και Επιστημονικές Εταιρείες. Το 2005 η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε αντεπιστέλλον μέλος της στον τομέα της Παθολογίας