Στις 400.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2019 18:00

ΑΘΗΝΑ
Για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος είναι ισχυρό και δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτημα στις επόμενες γενιές σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψή τους.
«Ωστόσο, αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε, αυτήν τη στιγμή, είναι η διαμόρφωση ενός μοντέλου το οποίο θα ακολουθεί τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε πολλές προηγμένες δυτικές χώρες» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.


Στη συνέχεια, αναλύοντας το νέο ασφαλιστικό σύστημα, εξήγησε ότι αυτό θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
Όπως διευκρίνισε, «ο πρώτος πυλώνας θα αποτελείται από την κύρια σύνταξη, η οποία θα παραμείνει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, με αποκλειστικό πάροχο τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά στη νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα εφαρμοστεί αποκλειστικά στους εργαζόμενους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Με τη νέα επικουρική, θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί με εισφορές τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα «αυγατίζουν» κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων. Στο τέλος, η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος αυτού του ατομικού λογαριασμού».
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμπλήρωσε ότι δεν θα επηρεάζεται από τους δύο βασικούς παράγοντες που σήμερα επηρεάζουν το συνταξιοδοτικό, δηλαδή το δημοσιονομικό, «που γνωρίσαμε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και το δημογραφικό, που αφορά άμεσα τη χώρα μας, αναλογιζόμενοι τις προβλέψεις για μείωση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ
Ως προς το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Η ενοποίηση του ΕΦΚΑ πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά, καθώς η πραγματική ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων δεν υλοποιήθηκε ποτέ, όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες μεταξύ τους να προσπαθούν να συνεννοηθούν διά αλληλογραφίας.
Σταθερός στόχος του υπουργείου παραμένει από το καλοκαίρι του 2020 να έχουμε περάσει στην ψηφιακή σύνταξη, με την ολοκλήρωση του σχεδίου «Άτλας», για το 1/3 των συντάξεων, όπου η έκδοση πλέον θα είναι αυτοματοποιημένη. Αυτήν τη στιγμή, εκκρεμούν πάνω από 400.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα».
Τέλος ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι σε μία ευνομούμενη χώρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα σχετικά με το αν η εκτελεστική εξουσία θα συμμορφωθεί με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ το τελικό ποσό της καταβολής των αναδρομικών συντάξεων θα καθορίσει και το χρόνο που αυτές θα καταβληθούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass