Mέτρα για Οικονομία και Ανάπτυξη

Εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ* Καταργούνται τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης * Οι παρεμβάσεις για επενδύσεις, επιχειρήσεις, μισθωτή εργασία, νέους γονείς, συνταξιούχους

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2019 18:01

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μέτρα – ανάσα για εκατομμύρια πολίτες,  επιχειρήσεις καθώς και για όσους δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη ενώ προανήγγειλε πως μεσοπρόθεσμα, όχι όμως εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του έκανε σαφές ότι δεν θα μιλήσει με γενικά συνθήματα που θα χαθούν στον χρόνο και στη λήθη αλλά συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν στην Οικονομία και την Ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση στον φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε και σε ένα θετικό μέτρο που αφορά όσους ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα, αφού για τα επόμενα τρία χρόνια αναστέλλεται ο ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές. Επίσης – όπως ανακοίνωσε – θα δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για όσους θέλουν να ανακαινίσουν ή να αναβαθμίσουν τα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός δίνει κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αναμορφώσουν και να εκσυγχρονίσουν τα σπίτια τους ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει την αγορά. Ο κ. Μητσοτάκης επιφύλασσε ένα ακόμη θετικό μέτρο καθώς αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία έχουν δει ήδη στα εκκαθαριστικά χιλιάδες Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα έως  10.000 ευρώ στο 9% από 22%.

Ανακοίνωσε ακόμη πως μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Πρόκειται για ένα μέτρο έκπληξη, το οποίο αναμένεται να ανακουφίσει εκατομμύρια φορολογούμενους.

Μέχρι σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης είναι 2% για εισοδήματα έως 20.000, στο 6,5% για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, στο 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 και στο 9% για εισοδήματα έως 220.000. Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, ξεκινάει από τα 600 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Μέσα στο 2020, ανέφερε, θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία. Τα βρεφικά είδη, πρόσθεσε καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ - ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ακόμη ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό. Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς» και θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε ότι η προστασία της συγκεκριμένης κατηγορίας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή. Το Φορολογικό Νομοσχέδιο, πρόσθεσε,  που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όσο και στο νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων. Αναφορικά με τις επενδύσεις υπογράμμισε ότι προωθούνται  άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών.

Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών – όπως είπε –  να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΏΝ

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ακόμη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες έως το 2023, η οποία θα ξεκινήσει από την  1η Ιουλίου του 2020  ενώ πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα.

Με τη μείωση των εισφορών, σημείωσε ο πρωθυπουργός, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους. «Αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης.  Επιπλέον, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, θεσπίζουμε αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση». Έτσι ώστε, συμπλήρωσε,  να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση «600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους».

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

- ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Στο μέτωπο της Οικονομίας, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική.

«Κάθε μέτρο μας είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας. Ταυτόχρονα, όμως, στρεφόμαστε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στον τομέα των επενδύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές:

«Στο Ελληνικό δημοσιεύθηκαν οι τρεις κομβικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το πάρκο, το παράκτιο μέτωπο και το καζίνο. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει αμέσως την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ».

* * *

Η ελπίδα φαίνεται στα πρόσωπα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στις πρώτες μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στο βήμα της ΔΕΘ ως πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η χώρα ακριβώς δύο μήνες μετά τις εκλογές έχει γυρίσει σελίδα. «Και αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στα πρώτα, ριζοσπαστικά μέτρα αυτής της κυβέρνησης. Δεν εκδηλώνεται απλά στην ταχύτητα και στην αποτελεσματικότητά της» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο φαίνεται, πάνω από όλα, στα αισιόδοξα πρόσωπα των Ελλήνων. «Είναι αυτοί που πρώτοι αισθάνονται ότι κάτι άλλαξε στην πατρίδα μας» τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι δεν έγινε η ζωή των Ελλήνων καλύτερη μέσα σε δύο μήνες, αλλά ότι «μπαίνουν όμως, λιθαράκι λιθαράκι, τα θεμέλια για την αναγέννηση της χώρας», ενώ κάλεσε τους πολίτες σε «μία Συμφωνία Δημιουργίας. Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος. Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου, η οποία θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πρώτα μέτρα που προχώρησε η νέα κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι μεταξύ των οποίων υπήρχαν «μεγάλες παγίδες» σε όλους τους τομείς, όπως το μεταναστευτικό, η ΔΕΗ, η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές.

«Και αν κάποτε μιλούσαμε για υποσχέσεις ενός προγράμματος «100 ημερών», τώρα ζούμε χειροπιαστά αποτελέσματα ενός προγράμματος… 1.000 ωρών» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «μέσα σε τόσες μόνο ώρες λύθηκαν προβλήματα που χρόνιζαν για μήνες ή και χρόνια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις που προχώρησε η κυβέρνηση για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και του οικονομικού κλίματος της χώρας.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως εντοπίστηκαν και «πάγωσαν» οι υψηλές και προκλητικές συντάξεις, εφαρμόστηκε ένα νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές -ανακουφίζοντας εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ξεμπλόκαραν επενδύσεις και προωθούνται αποκρατικοποιήσεις, μπήκε μπροστά και το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ, ενώ ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τα capital controls αποτελούν οριστικά παρελθόν.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κοινωνία είδε ξανά το κράτος στο πλευρό της, σημειώνοντας ότι απομακρύνθηκε σε χρόνο-ρεκόρ η καύσιμη ύλη από το Μάτι, ενώ προωθείται άμεσα η ανάπλαση της περιοχής, ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112», τα ογκολογικά φάρμακα χορηγούνται απ’ ευθείας σε κλινικές –βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ασθενών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωσε επίσης την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων πολιτών που δεν μπορούσαν να πάρουν μία άδεια οδήγησης, καθώς και την κατάργηση του «φακελώματος» των εργαζομένων από αναχρονιστικές και παράλογες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass