Τσίπρας: ΝΔ - ΚΙΝΑΛ επιδιώκουν παραγραφή του σκανδάλου Novartis

Τι απαντά η κυβέρνηση * Αλλαγή στάσης για Πολάκη - Τζανακόπουλο στην Προανακριτική Novartis προαναγγέλλει ο Σπ. Λάππας

Δημοσίευση: 09 Νοε 2019 21:02

Μετά από πολυήμερες κωλυσιεργίες στην επιτροπή για τη Novartis, χθες μπήκε στο κάδρο των εξελίξεων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


Ο κ. Τσίπρας μπαίνει σφήνα στο θέμα Novartis με επιστολή του προς την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, με την οποία υποστηρίζει ότι Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουν την παραγραφή του σκανδάλου Novartis, μέσω της μη υιοθέτησης της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απάντησε στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με επιστολή, στην οποία του επισημαίνει ότι η εν λόγω συζήτηση είναι περαιωμένη και ότι το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης της επιτροπής είναι η ψηφοφορία επί των προτάσεων των ΚΟ για τη διατύπωση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.
Ο ΑΝΔΡ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον «μπαχαλάκια» και υποστήριξε ότι η σημερινή επιστολή ισοδυναμεί με ομολογία ότι η παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis στην προηγούμενη Βουλή έγινε με αντισυνταγματικό τρόπο. Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το αίτημα για εκ των υστέρων συνταγματοποίηση των όσων έπραξε στην προηγούμενη Βουλή αποτελεί βαρύτατο παράπτωμα.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι όσα προτείνει ο κ. Τσίπρας έρχονται σε σύγκρουση με το άρθρο 7 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι: «Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της. Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης». Παράλληλα, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτηρίζει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αμετανόητο μπαχαλάκια».
Ο Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Κώστας Τζαβάρας, είπε μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης πως δεν επιτρέπεται σε πρόεδρο δημοκρατικού κόμματος να φτάνει στο σημείο να λέει στην επιτροπή ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. «Αν κάποιος διαβάσει την επιστολή αντιλαμβάνεται ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σοβαρή πρόταση να συνεισφέρει. Θέλει να δημιουργήσει ένα συμβάν για τα κανάλια για να λένε ότι κάποιοι θέλουν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο. Αυτά δεν είναι σοβαρά και μας προσβάλουν», σημείωσε.
Ο Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Απαντώντας στις επιθέσεις, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «επισημαίνει τη συνταγματική πολιτική και ηθική ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ανάγκη να εισάγουμε αυτή διατύπωση – συνδέοντάς το και με το σκάνδαλο Novartis που έχει ευθύνη η Βουλή να φτάσει μέχρι τέλους». «Πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση ων πολιτών να μη μείνει καμία σκιά και να μη φανεί ότι το πολιτικό σύστημα προετοιμάζει το έδαφος για να καλύψει τα νώτα του και να παραγραφεί αυτό το σκάνδαλο», κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος.
ΤΟ KINAΛ
Δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επιστολή που απέστειλε στον Ευρυπίδη Στυλιανίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης της Βουλής σχετικά με το άρθρο 86 του Συντάγματος εξαπολύει το ΚΙΝΑΛ, το οποίο κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί έναν ακόμα αντιπερισπασμό.
«Ο κ. Τσίπρας πανικόβλητος μπροστά στην πλήρη αποκάλυψη του παραδικαστικού κυκλώματος και που έδρασε στην υπόθεση Novartis (αλλά και των πολιτικών καθοδηγητών του) επιχειρεί έναν ακόμη αντιπερισπασμό.
Μετά τη συνειδητή παρακώλυση του έργου της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, αποστέλλει επιστολή, με την οποία επιχειρεί να υπονομεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, σε ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της ποινικής ευθύνης Υπουργών (άρθρο 86 του Συντάγματος).
Γνωρίζει βέβαια πολύ καλά πως αυτή η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν επηρεάζει σε κανένα σημείο τη διαδικασία της δικαστικής έρευνας για την Novartis.
Αλλά αδίστακτα και κυνικά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενορχηστρώνοντας ακόμη μια άθλια ενέργεια εις βάρος του Κοινοβουλευτισμού.
Συνεχίζει τον δρόμο του φθηνού λαϊκισμού την ώρα μάλιστα που στη Βουλή διαμορφώνεται ευρεία συναίνεση για την ουσιαστική κατάργηση των Υπουργικών προνομίων. Ας κατανοήσει πως τα κόλπα τελείωσαν. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί...», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.
ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ
Εν τω μεταξύ όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε αλλαγή στάσης στην προανακριτική της Βουλής για τη Novartis, μετά το «σόου» της Πέμπτης όπου οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος αρνήθηκαν να αποχωρήσουν προκαλώντας την αναβολή της συνεδρίασης.
Φαίνεται πως πρυτάνευσε η εκτίμηση ότι το πολιτικό κόστος από την αναταραχή στην προκαταρκτική επιτροπή το επωμίζεται κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, εκτιμήθηκε πως «ό,τι κέρδος είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, το αποκόμισε» με τις επιστολές που αντήλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Εκεί καταγράφηκε η ένσταση και τα επιχειρήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την εξαίρεση των δύο βουλευτών του.
Κατόπιν όλων αυτών, στην Κουμουνδούρου αρχίζουν να επικρατούν οι πιο ψύχραιμες φωνές αναδίπλωσης από την τακτική «μπάχαλου» στην Προανακριτική και όλα δείχνουν πως την Τρίτη οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος δεν πρόκειται να παραστούν ή έστω να επιμείνουν να παραμείνουν στη συνεδρίαση.
Ο ΣΠ. ΛΑΠΠΑΣ
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και επικεφαλής του κόμματος στην Προανακριτική Επιτροπή, έσπευσε χθες να δηλώσει ότι η συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης θα διεξαχθεί κανονικά.
«Την Τρίτη θα εξεταστεί κανονικά ο Φρουζής», δήλωσε στον Real Fm ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή και επιχείρησε να αποσυνδέσει το ζήτημα από τη συμμετοχή ή όχι των Πολάκη και Τζανακόπουλου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αποχώρησή τους.
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι οι Πολάκης και Τζανακόπουλος, παρά τις προχθεσινές τους δηλώσεις, δεν θα παρευρεθούν στην Επιτροπή, ο Σπύρος Λάππας δήλωσε: «Σας λέω υπεύθυνα και ρητά ότι την Τρίτη θα εξεταστεί ο Φρουζής.
Το αποδεσμεύω και το αποσυνδέω από το αν θα εμφανιστούν ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος στην επιτροπή. Την Τρίτη θα γίνει μία κανονική συνεδρίαση και θα εξεταστεί ο Φρουζής. Αυτό είναι το συμφέρον της κοινωνίας».
Παράλληλα, ο κ. Λάππας διευκρίνισε ότι «στην προχθεσινή συνεδρίαση θέσαμε ένα θέμα αναίρεσης της απόφασης (σ.σ για Τζανακόπουλο, Πολάκη), το οποίο δεν ετέθη στη συζήτηση. Θα το θέσουμε ξανά και αν η επιτροπή επιμείνει σε μη αναίρεση, θα προχωρήσει η επιτροπή κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τινάξουμε στον αέρα την επιτροπή. Εμείς θέλουμε να εξεταστεί άμεσα ο Φρουζής, τώρα».
*Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, δήλωσε μεν ότι δεν θα αντικατασταθούν οι κ Πολάκης και Τζανακόπουλος, αλλά πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διευκολύνει την τάση που υπάρχει, από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, μέσω των διαδικαστικών θεμάτων, να μην υπάρξει η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή.

 

Κατονόμασε πολιτικό ο Πικραμμένος

ΑΘΗΝΑ
Νέα τροπή στην υπόθεση του σκανδάλου της Novartis, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, διαβιβάζει στη Βουλή- μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης- την κατάθεση που έδωσε την Πέμπτη (07.11.2019), ως μάρτυρας, ενώπιόν του, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τους δικονομικούς χειρισμούς.
Ο κ. Ζαχαρής διαβίβασε αμελλητί την κατάθεση του κ. Πικραμμένου στη Βουλή, καθώς σε αυτήν προσδιορίζεται πολιτικό πρόσωπο, που φέρεται να είχε ανάμειξη στην έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, τη χρονική περίοδο που ο φάκελος βρισκόταν στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
Η κατάθεση του κ. Πικραμμένου, λόγω της ιδιότητάς του και της διαδρομής του στον χώρο της Δικαιοσύνης, εκ των πραγμάτων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέλιξη της υπόθεσης τόσο στο πεδίο της Δικαιοσύνης, όσο και στο πεδίο της Βουλής.
Το περιεχόμενο της κατάθεσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα συσχετιστεί με τη δικογραφία που σχηματίζεται από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, τα μέλη της οποίας διερευνούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass