Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NΔ ΚΑΙ ΚΙΝΑΛ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ *ΜΕ ΤΗΝ «ΑΥΓΗ» ΕΙΧΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ *ΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ ΜΕ ΒΑΞΕΒΑΝΗ

Φρουζής: Δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis

Δημοσίευση: 16 Νοε 2019 15:26

ΑΘΗΝΑ
Αρνήθηκε ότι υφίσταται σκάνδαλο Novartis, είπε όχι όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει σκευωρία των τριών εισαγγελικών λειτουργών εναντίον του και παραδέχθηκε ότι Ν. Μανιαδάκης υπήρξε συνεργάτης της Novartis ο Κ. Φρουζής.

Αυτά είναι τα κυριότερα στοιχεία που φαίνεται να προκύπτουν από την 3η ημέρα κατάθεσης του πρώην αντιπροέδρου της Novartis στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Εμμένοντας στην λογική του ότι δεν είχε καμία σχέση με πρακτικές δωροδοκιών, ο Κ. Φρουζής ερωτώμενος για το εάν υφίσταται σκάνδαλο Νοvartis  φέρεται να απάντησε ως εξής: «Με ρωτάτε αν η Novartis είναι σκάνδαλο. Η απάντηση είναι σαν να με ρωτάτε αν η ζωή είναι δύσκολη. Για μένα δεν είναι σκάνδαλο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ευθεία ερώτηση στον Κ. Φρουζή, ρωτώντας «αν είσαστε θύμα πλεκτάνης που έστησαν οι τρεις αντιεισαγγελείς οι οποίοι συνυπέγραψαν το αίτημα της  Ε. Τουλουπάκη για να αποκτήσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μαρτυρά συγκεκριμένα πρόσωπα» και «αν οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί είναι μέρος σκευωρίας εναντίον σας»; Απαντώντας, ο Κ. Φρουζής είπε ότι δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο αν και κατέθεσε ότι «θα ήθελα όμως να έχουν φιλτράρει καλύτερα τις καταθέσεις και τις  μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων». Επίσης, ο Γ. Ραγκούσης έθεσε το ερώτημα του αν οι συναντήσεις που ανέφερε ο Κ. Φρουζής με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν «στη βάση παράνομων αιτημάτων που είτε ετέθη είτε έγιναν δεκτά;». Ο Κ.Φρουζής απάντησε πως «όχι δεν υποβλήθηκε κανένα παράνομο αίτημα. Έγινε στα πλαίσια γνωριμίας και απόκτηση επαφής» στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Παράλληλα, ο Κ. Φρουζής φέρεται πως παραδέχθηκε ότι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης υπήρξε συνεργάτης της Novartis αν και υποστήριξε πως δεν θυμάται ποια περίοδο ήταν σε ισχύ αυτή η συνεργασία. Θυμίζουμε ότι ο Ν.Μανιαδάκης έχει καταγραφεί ως «στενός σύμβουλος» πολλών υπουργών Υγείας της μνημονιακής περιόδου, ενώ θεωρείται ότι απολάμβανε την εμπιστοσύνη της «τρόικας» την ίδια περίοδο. Οι ερωτήσεις των βουλευτών εστιάστηκαν και αυτή την φορά στην περίφημη συνάντηση με την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018. Όπως προκύπτει – σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- από τις συνεχείς αναφορές του Κ.Φρουζή, αποτελεί εκτίμησή του ότι πιέστηκε για να αναφέρει πολιτικά πρόσωπα η οποία δεν εδράζεται σε κάποια συγκεκριμένη παρότρυνση της εισαγγελικής λειτουργού. Ο Κ.Φρουζής φέρεται να δήλωσε πως «πήγα στην Ε.Τουλουπάκη με δύο στόχους: Να καταθέσω για να μιλήσω επιτέλους και να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου». Σημείωσε πως «της ξεκαθάρισα ότι θέλω να καταθέσω. Εκεί μπερδεύτηκε η κουβέντα. Όταν κάποιος ζητήσει να καταθέσει και ο άλλος του προτείνει ευεργετικές διατάξεις λέγοντας πως έχουν βρεθεί αδικήματα  σημαίνει «έλα να καταθέσεις  κάτι που πρέπει να καταθέσεις». Έτσι εξέλαβα την στάση Τουλουπάκη».  Αργότερα πάντως ...άλλαξε ρότα και σε ερώτηση βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ φέρεται να δήλωσε πως «η Ε.Τουλουπάκη δεν μπορεί να ενεργούσε μόνη της» προσθέτοντας την εκτίμηση ότι «οι πολιτικοί αντίπαλοι των 10 (σ.σ πολιτικά πρόσωπα που ελέγχθηκαν για την υπόθεση από την Βουλή)  φαίνεται ότι σχεδίασαν και βρήκαν και τους προστατευόμενους μάρτυρες. Εργαλειοποιήθηκαν και αυτοί και εγώ».

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΜΕ
Ο Κωνσταντίνος Φρουζής αναφέρθηκε και στη συνεργασία που είχε η φαρμακευτική εταιρεία με την εφημερίδα «Αυγή», το περιοδικό Hot Doc, αλλά και για τις συναντήσεις του με τον Νίκο Φίλη και τον Κώστα Βαξεβάνη, καταθέτοντας στην προανακριτική της Βουλής. «Είχα δει τον Φίλη ως διευθυντή της «Αυγής». Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Τους είχαμε δώσει διαφημιστικό πρόγραμμα», είπε. Εκείνη τη στιγμή ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος παρουσίασε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» που εκθείαζε το φάρμακο Gilenya της Novartis. Στη συνέχεια ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis παραδέχθηκε πως το δημοσίευμα αυτό ήταν πολύ θετικό για τη Novartis. «Είχαμε διαφημιστική συνεργασία με την «Αυγή». Σε όλο το διάστημα που ήμουν στη Novartis», είπε. Για την εφημερίδα «Αυγή», κατά την κατάθεσή του πρόσθεσε ακόμα ότι «εκτός από καταχωρίσεις μας δημοσίευαν και έμμεσα ρεπορτάζ. Ρεπορτάζ κατά παραγγελία, δηλαδή, της εταιρείας υπέρ των φαρμάκων της. Είχαμε διαφημιστικό πρόγραμμα».