«Δάρδανος» και «Ιόλαος» ασπίδα για πλημμύρες και φωτιές

Το σχέδιο της κυβέρνησης και ο κομβικός ρόλος του «112»* Τι είπε ο γγ Πολιτικής Προστασίας για τον προκάτοχό του Ι. Ταφύλλη

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2019 21:33

ΑΘΗΝΑ Τέλος «στις αρρυθμίες και δικαιολογίες δεκαετιών», καθώς και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που προκαλούσαν προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό, βάζουν, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τα δύο βασικά σχέδια για τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών, η παρουσίαση των οποίων έγινε χθες στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.


Την παρουσίαση των σχεδίων, με τις κωδικές ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος», έκανε ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν αναλυτικά κάθε υποχρέωση και ενέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ξεχωριστά, κωδικοποιώντας όλα όσα περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία για κανέναν φορέα σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών φαινομένων.
Ο κ. Πέτσας έκανε εκτενή αναφορά στην ευαισθησία, όπως είπε, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέματα περιβάλλοντος, που έχει δείξει έμπρακτα την τελευταία 15ετία, από απλός βουλευτής, πρόεδρος της επιτροπής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής την διετία 2007-2009, την τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα, μέχρι τις προγραμματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις εντολές που έχει δώσει και υπογράμμισε:
«Πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των καταστάσεων που προκαλούν τα έκτακτα φαινόμενα βρίσκονται στο κέντρο του σχεδιασμού μας. Το κράτος είναι εδώ. Η καρδιά της Πολιτικής Προστασίας χτυπάει εδώ. Η προστασία και ασφάλεια όλων των πολιτών είναι καθήκον μας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακατάπαυστα για τον ιερό αυτό σκοπό».
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Περνάμε από τη φάση του αυτοσχεδιασμού στη φάση των επιστημονικών δεδομένων, σε όλες τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων».
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τις εντολές του πρωθυπουργού, θα έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα υπόλοιπα σχέδια για τις φυσικές καταστροφές, όπως χιονοπτώσεις, σεισμοί, μέχρι και έκρηξη ηφαιστείου.
Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ήδη μία μέρα πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου εστάλη εγκύκλιος σε 664 εμπλεκόμενους φορείς για το τι πρέπει να κάνουν, καθώς όπως είπε, η χώρα δεν είχε σχέδιο για τις πυρκαγιές τα τελευταία έξι χρόνια, (από το 2013). Τώρα έχουν όλοι τον χρόνο μέχρι τον Μάιο να έχουν ετοιμαστεί.
Τόνισε επίσης ότι το σχέδιο «Δάρδανος» είναι το πρώτο σχέδιο που εκδίδεται για το θέμα της πλημμύρας.
«Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ ποιος κάνει τι», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Ήταν πάντα ποιος είναι αυτός που παρακολουθεί τι κάνει ο καθένας, αν το κάνει στην ώρα του και στον χρόνο που πρέπει, ώστε κάθε γρανάζι του μηχανισμού να λειτουργεί. Είδαμε πολλά τέτοια γρανάζια να μπλοκάρουν στο Μάτι».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο γενικός γραμματέας ανέφερε, εκτός των άλλων, ότι: Έχει ολοκληρωθεί ήδη ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο του 2020, καθώς και θέματα ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τον Φεβρουάριο θα είναι έτοιμος και ο μεσοπρόθεσμος- μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του ΠΣ. «Θα σας εκπλήξουμε για το πώς έχουμε δομήσει όλα αυτά που χρειάζεται η χώρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», είπε.
Για το νέο σχέδιο νόμου που θα δοθεί για διαβούλευση τις επόμενες μέρες και το οποίο αναβαθμίζει τη ΓΓΠΠ σε Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων, ανέφερε ότι δημιουργεί μια «κάθετη δομή» στον κρατικό μηχανισμό και καθορίζει εκτός των άλλων ποιος παίρνει τις αποφάσεις.

 

ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ …
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι το σχέδιο νόμου κρατάει πολλά από τα θετικά στοιχεία αυτού που είχε καταρτίσει ο προκάτοχος του, Γιάννης Ταφύλλης, αλλά έχει πολύ διαφορετική φιλοσοφία, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμή κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Μας κάνει μεγάλη εντύπωση, μετά από επτά μήνες που ήταν έτοιμο το σχέδιο Ταφύλλη, ποτέ δεν ψηφίστηκε…», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στον ευρωπαϊκό αριθμό «112», λέγοντας ότι θα λειτουργήσει πλήρως την 1-1-2020, αλλά όπως είπε δεν είναι πανάκεια και θα χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις πολύ μεγάλης ανάγκης, ώστε να μην προκαλείται πανικός.
Σε ό,τι αφορά στο τι περιλαμβάνουν τα δύο σχέδια, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Θεοδώρου, το σχέδιο για τις πλημμύρες καθορίζει με ακρίβεια τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις κάθε φορέα, αναλυτική χαρτογράφηση όλων των περιοχών, των ρεμάτων και των οδικών δικτύων, με την ευθύνη κάθε φορέα για το τι πρέπει να κάνει. Οι χάρτες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ, ενώ επίσης το σχέδιο περιλαμβάνει, ανάλυση κινδύνου, δράσεις εθελοντικών ομάδων, διάθεση οικονομικών πόρων την ώρα της κρίσης και συντονιστικές οδηγίες.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί το κομμάτι του συντονισμού για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών και κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται αυτή.
Ανάλογο είναι και το σχέδιο για τις πυρκαγιές, στο οποίο επίσης δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, αλλά και στην χαρτογράφηση οικισμών που συνορεύουν με δάση, με ανάλογες οδηγίες προς τους φορείς των συγκεκριμένων περιοχών.
Στην παρουσίαση των σχεδίων συμμετείχαν ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Μάριος Καραγιάννης, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, Δημήτρης Αλεξανδρής και η σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΓΓΠΠ, Ελένη Μπόμπου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass