Απελαύνεται ο πρέσβης της Λιβύης

Αρνήθηκε να δώσει στο ΥΠΕΞ τη συμφωνία με την Τουρκία* Ψηφίστηκε από την Τουρκική εθνοσυνέλευση

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2019 18:00

ΑΘΗΝΑ

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα προχωρά η Αθήνα μετά την άρνησή του να παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Η προθεσμία που είχε δώσει ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, λήγει την Παρασκευή και - άνευ συγκλονιστικού απροόπτου - ο Λίβυος πρέσβης θα κληθεί από τον υπουργό Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής, θα του εξηγηθεί ο λόγος απέλασής του, θα του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός persona non grata και θα του δοθεί μια προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να αποχωρήσει από την χώρα.  Αξίσει να σημειωθεί ότι το το υπουργείο Εξωτερικών είχε λάβει γνώση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα πριν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά όχι δια της επισήμου οδού.

Ο ΛΙΒΥΟΣ ΥΠΕΞ

Διπλωματικοί κύκλοι εξηγώντας γιατί η Αθήνα απελαύνει τον πρέσβη της Λιβύης, αποκαλύπτουν το εξής περιστατικό: Οι φήμες για συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είχαν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό και το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε ρωτήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Μωχάμεντ Ταχίρ Σιγιάλα αν ισχύει. Ο ίδιος ο κ. Σιγιάλα διαβεβαίωνε την ελληνική αντιπροσωπεία στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση καθώς θα ήταν παράνομη μια τέτοια συμφωνία. Και όπως απεδείχθη, ήταν ο ίδιος -και όχι ο πρωθυπουργός - που την υπέγραψε!

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

ΑΓΚΥΡΑ

Εν τω μεταξύ , παράθυρο ελιγμών για την εφαρμογή της συμφωνία με τη Λιβύη άφησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του μνημονίου της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο άφησε ανοικτό ένα παράθυρο ελιγμών, λέγοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή αν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της (στο ύψος της) η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Η Μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε το απόγευμα το μνημόνιο κατανόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, για τις υφαλοκρηπίδες και τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την επικύρωση από τη Βουλή είχε προαναγγείλει από προχθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμεζ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass