Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε.: Πρόβλημα στα ελληνικά νησιά από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2019 17:43

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΕΕ εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ εκτίμησε μάλιστα ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά.

Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ο Γιοσέπ Μπορέλ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι η συμφωνία προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε ο Μπορέλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι η συμφωνία «θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».
«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο Μπορέλ αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Σε σχετική ερώτηση, ο Μπορέλ σημείωσε ότι η συμφωνία έγινε γνωστή «πολύ αργά» στις Βρυξέλλες και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την εξετάζουν. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν ότι η όποια συμφωνία «θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».
Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, αρκετοί από αυτούς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. «Είναι κάπως απίστευτο το πώς μοιράζουν τη Μεσόγειο μεταξύ τους. Πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σύμφωνα με το Associated Press. «Η Ολλανδία είναι πάντα θερμός υποστηρικτής του διεθνούς δικαίου και είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας. Το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί», είπε από την πλευρά του ο Στεφ Μπλοκ, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

 

ΔΕΝΔΙΑΣ: ΖΗΤΗΣΑ ΡΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, αλλά και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν οι δύο πλευρές.
Οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημείωσε ο κ. Δένδιας, στο οποίο θα μετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη στήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και την Ολλανδίας. Με τον Ιταλό ομόλογό του υπήρξε συνεννόηση για επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρώμη, το προσεχές διάστημα. «Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο κ. Δένδιας από τις Βρυξέλλες.

 

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Εν τω μεταξύ με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται σήμερα , στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι θα ενημερωθούν όλα τα κόμματα από τον υπουργό Εξωτερικών.
«Εμείς, πάντα, ως κυβέρνηση, κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε απευθείας επικοινωνία του κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Τώρα, θα συνεδριάσει το ΕΣΕΠ. Αν χρειαστεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, Συμβούλιο Αρχηγών, θα γίνει. Αλλά σε αυτή τη φάση, δεν έχει κριθεί σκόπιμο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως είναι ξεκάθαρη η καταδίκη, από αμερικανικής πλευράς, της τουρκικής προκλητικότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα στα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση, είτε βρίσκεται σε σύγχυση είτε, στην καλύτερη περίπτωση, παρακολουθεί τις εξελίξεις. Παράλληλα, ζητά απαντήσεις αναφορικά με το τι ισχύει με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας και την απουσία της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου για το Λιβυκό.

 

ΚΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΒΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Στη δημοσιότητα έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας, την επιστολή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία ζητά να μην αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να κριθεί ως «ανύποστατο» το μνημόνιο κατανόησης/συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων και στρατιωτική/αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.
Από την επίσημη μετάφραση της επιστολής στα ελληνικά, προκύπτει ότι ο Ακίλα Σαλέχ Αΐσα σημειώνει ότι οι δύο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα για να οριοθετήσουν συνεπώς το επίμαχο κείμενο παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Επαναβεβαιώνουμε τη θέση μας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς  αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις», καταλήγει η επιστολή.
Ο Ακίλα Σαλέχ Αΐσα τονίζει ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης υπό τον Φαγέζ Αλ Σαράζ, αποτελεί «παράνομη οντότητα», εφόσον ουδέποτε έχουν ορκιστεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, υιοθετώντας ουσιαστικά και την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι στη Λιβύη δεν υπάρχει συμβαλλόμενο μέρος με τη νομιμοποίηση για την υπογραφή τέτοιας συμφωνίας με τη μορφή μνημονίου κατανόησης.

 

Ο ΑΓΕΝ ΛΙΒΥΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ
Αυστηρό μήνυμα προς τους Τούρκους στέλνει ο λίβυος ΑΓΕΝ, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και έκανε ανάρτηση στα ελληνικά. «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο» έγραψε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook -στα ελληνικά- o Φαράτζ αλ Μαχντάουϊ, επικεφαλής του λιβυκού ναυτικού και προσκείμενος στον LNA (Λιβυκό Εθνικό Στρατό) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Στα στοιχεία που έχει αναρτημένα στον λογαριασμό του, ο Λίβυος αξιωματικός αναφέρει πως έχει αποτελέσει σπουδαστή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη περίοδο, τη δεκαετία του 1970.

 

 

Η εμπλοκή ΗΠΑ και Ρωσίας…

ΤΡΙΠΟΛΗ
Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρίσκει άμεσα η Ελλάδα στο πρόσωπο ενός εκ των δύο πόλων του εμφύλιου στη Λιβύη. Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα την ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, ο στρατηγός Χαφτάρ ετοιμάζεται να μπει στην Τρίπολη ανατρέποντας τους συσχετισμούς και τις συμφωνίες της Συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης βέβαια που για τον διοικητή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ δεν νοείται. Ο διοικητής του Εθνικού Λιβυκού στρατού αναφέρθηκε πριν λίγες μέρες στο σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας-Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.
Όπως μετέδωσε η αραβόφωνη ιστοσελίδα «Αawsat», ο Χαφτάρ σε δήλωσή του καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ματαιώσει τα σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή. Ο ίδιος περιέγραψε την κυβέρνηση της Λιβύης ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες. Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα».
Εν τω μεταξύ οι εξελίξεις αυτές έχουν ανησυχήσει και τις ΗΠΑ που αναγνωρίζουν μόνο την κυβέρνηση της Τρίπολης και ο εδικός εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, David Schenker, κατηγόρησε την Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την προέλαση του Χαφτάρ.
Η πτώση της Τρίπολης σίγουρα θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην Άγκυρα και στην συμφωνία για την ΑΟΖ που έχει κάνει με την παραπαίουσα κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση βέβαια δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μπει ανάμεσα στις διαμάχες ΗΠΑ Ρωσίας στο έδαφος της Λιβύης και απλά ακολουθεί διαφορετικό δρόμο παρακολουθώντας πια έστω και καθυστερημένα στενά τις εξελίξεις.