Ν.Δ. και «Ελληνική Λύση» υπέρ του νέου εκλογικού νόμου

*Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗ-ΣΙΜΟΤΗΤΑ *Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΕΠΙΠΛΑΣΤΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΧΑΟΣ *Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ *Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: ΠΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Η ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ *Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΕΦΙΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2020 22:15
Φωτ. αρχείου Φωτ. αρχείου

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών Υποθέσεων στρέφεται σήμερα το κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον, καθώς εισάγεται για πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για το οποίο θα κληθούν τα κόμματα να διατυπώσουν τις απόψεις τους επί της αρχής.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκλογή βουλευτών», που σύμφωνα με την κυβέρνηση αποσκοπεί στην εξασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας και προβλέπει κλιμακωτό μπόνους 20 έως 50 έδρες από ποσοστό 25% και άνω για το πρώτο κόμμα, κατατέθηκε προχθές στη Βουλή για να ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη σε διπλή συνεδρίαση και τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου με το τελικό στάδιο και τη δεύτερη ανάγνωση πριν εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Το σημαντικότερο στοιχείο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών συνίσταται στο κλιμακωτό μπόνους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν ένα κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων, τότε δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, ενώ για ποσοστό από 25% και άνω θα υπάρχει κλιμακωτό μπόνους που θα ξεκινάει από τις 20 έδρες και θα αυξάνεται κατά μία για κάθε 0,5% επιπλέον με ανώτατο "πλαφόν" τις 50 έδρες. Εάν δηλαδή το πρώτο κόμμα λάβει 25% θα έχει μπόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% θα λαμβάνει επιπλέον μία έδρα με "ταβάνι" τις 50 έδρες.

Βασικό γνώρισμα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι ότι επιτυγχάνεται η εξεύρεση μίας κοινής συνισταμένης ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με τη λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα.

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη της συζήτησης η «Ε» ζήτησε από 5 Λαρισαίους βουλευτές, έναν από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, να σχολιάσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δίνοντας το πρώτο στίγμα των αντιδράσεων των κομμάτων. Από τις τοποθετήσεις τους διαφαίνεται ότι υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης –ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ- να δηλώνουν αντίθετα.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστηρίζει ότι ο νόμος επιδιώκει να συγκεράσει επιτυχώς τα δύο κρίσιμα ζητήματα που έχει ανάγκη η πολιτική ζωή της χώρας, δηλαδή τη μέγιστη δυνατή αναλογικότητα, η οποία ενισχύει την κυβερνησιμότητα και αποτρέπει τη διολίσθηση σε καταστάσεις πολιτικής αστάθειας ή και χάους.

Το δίλημμα κυβερνησιμότητα ή χάος είναι επίπλαστο υποστηρίζει ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια μέσα από μία «ενισχυμένη αναλογική» να διαιωνίσει το ολιγαρχικό καθεστώς που «ουδεμία σχέση έχει με το πλειοψηφικό ρεύμα» και εμμένει στην ανάγκη ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου, ο οποίος θα διασφαλίσει στο μέγιστο τη δημοκρατική λειτουργία των επόμενων κυβερνήσεων.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του «Κινήματος Αλλαγής» και εισηγήτρια για τον εκλογικό νόμο Ευαγγελία Λιακούλη επικρίνει τη Ν.Δ ότι με την πρότασή της απογειώνει τη συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και του τεχνητού δικομματισμού και δηλώνει ότι «αυτή τη λογική το Κίνημα Αλλαγής την αρνείται και την καταψηφίζει» ενώ ο βουλευτής ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ξεκαθαρίζει πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς το μόνο που διασφαλίζει είναι η παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης για να υπενθυμίσει ότι «πάγια και συνεπής θέση του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο αποτελεί η ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική, χωρίς μπόνους στο πρώτο κόμμα, χωρίς πλαφόν που υπάρχει σήμερα. Έτσι μόνο μπορεί να αποτυπώνεται και στη σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου η πραγματική έκφραση της ψήφου του ελληνικού λαού».

Θετικός στην αποτίμηση του εισαχθέντος εκλογικού νομοσχεδίου δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και βουλευτής Λάρισας Κυριάκος Βελόπουλος θεωρώντας σημαντικό να μην μείνει ακυβέρνητηη χώρα και με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η βάση του 3% για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, «αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να αποδεχθούμε ότι η συγκυβέρνηση όπως αυτή θα διαμορφωνόταν με την απλή αναλογική, είναι ανέφικτη για τα ελληνικά δεδομένα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά οι 5 βουλευτές Λάρισας δήλωσαν τα εξής:

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Ν.Δ.):

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως έχει αποδείξει περίτρανα έως σήμερα, φέρνει προς ψήφιση στις 22 Ιανουαρίου, με την ολοκλήρωση της εξάμηνης διακυβέρνησής της, έναν νέο εκλογικό νόμο. Στόχος δεν είναι άλλος από το «καθαρό» πολιτικό τοπίο από την αρχή.

Ο νόμος αυτός επιδιώκει να συγκεράσει επιτυχώς τα δύο κρίσιμα ζητήματα που έχει ανάγκη η πολιτική ζωή της χώρας. Κι αυτό είναι η μέγιστη δυνατή αναλογικότητα, η οποία ωστόσο ενισχύει την κυβερνησιμότητα και αποτρέπει τη διολίσθηση σε καταστάσεις πολιτικής αστάθειας ή και χάους. Το παρελθόν είναι ιδιαίτερα διδακτικό, ως προς τούτο, αρκεί να αναφέρουμε τη μακρινή πλέον περίοδο 1989-1990, όταν εξαιτίας του εκλογικού συστήματος, κληροδότημα Κουτσόγιωργα για να μην αναλάβει η ΝΔ την εξουσία, οδηγηθήκαμε σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η περιπέτεια αυτή στοίχισε αναμφίβολα στην ίδια τη χώρα και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν δεν επικρατούσε η μικροκομματική υστεροβουλία. Τα ίδια κίνητρα επικράτησαν και επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου ως κυβέρνηση πρόταξε τους ιδιοτελείς σχεδιασμούς έναντι των πραγματικών εθνικών αναγκών.

Το σημερινό νομοσχέδιο, λοιπόν, προβλέπει την παροχή μπόνους 20 βουλευτών στο πρώτο κόμμα, όταν αυτό λαμβάνει 25%, κι από εκεί και πάνω υπάρχει κλιμακωτή αύξηση που φθάνει στους 50 βουλευτές με ποσοστό 40%. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο εκλογικό σύστημα που ίσχυσε μέχρι και τις εκλογές του Ιουλίου, έδινε στο πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως ποσοστού, μπόνους 50 βουλευτών.

Θα ήταν ευχής έργον, αν και τα υπόλοιπα κόμματα της παρούσας Βουλής αντιμετώπιζαν θετικά την κυβερνητική πρόταση, δίνοντας κι ένα μήνυμα διακομματικής συναίνεσης, ανάλογης με αυτήν που επιδείχθηκε κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο στους αποδήμους. Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί, άλλωστε, ότι βιώνουμε μια εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο στα εθνικά θέματα, που δεν επιτρέπεται να αφεθεί η χώρα ούτε κατ’ ελάχιστον χωρίς ισχυρή κυβέρνηση.

 

Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ):

Η επιστροφή της χώρας σε μία στοιχειώδη κανονικότητα, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο μέχρι την έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο, φαίνεται ότι έκανε κάποιους από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας να ξεχάσουν γρήγορα το πάθημα των μονοκομματικών κυβερνήσεων που φέρουν τη βαρύτατη ευθύνη για την περιπέτεια της κρίσης και την ισοπέδωση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας.

Έτσι, εκμεταλλευόμενη τους πρώιμους καρπούς μίας δύσκολης κι επίπονης προσπάθειας των τελευταίων ετών, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να συνεχίσει να πορεύεται με την παλαιοκομματική νοοτροπία που θέλει τους λίγους να εξουσιάζουν απολύτως τους πολλούς. Θέλει, δηλαδή, μέσα από μία «ενισχυμένη αναλογική» να διαιωνίσει το ολιγαρχικό καθεστώς που όμως ουδεμία σχέση έχει με το πλειοψηφικό ρεύμα.

Οι πολιτικές συνθήκες ωστόσο έχουν μεταβληθεί δραματικά και η κοινωνία είναι ωριμότερη παρά ποτέ να προχωρήσει αφήνοντας πίσω της τέτοιες πρακτικές. Γι’ αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε κατηγορηματικά στην ανάγκη ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου, ο οποίος θα διασφαλίσει στο μέγιστο τη δημοκρατική λειτουργία των επόμενων κυβερνήσεων, αλλά και θα αποτελέσει τη δικλείδα ασφαλείας εκείνη, που δε θα επιτρέψει ποτέ στο μέλλον να υποτροπιάσουμε στις παθογένειες του παρελθόντος.

Είναι, εξάλλου, τουλάχιστον υποκριτικό να επικαλείται η Νέα Δημοκρατία την ανάγκη η ψήφος όλων των Ελλήνων, εντός κι εκτός των συνόρων της χώρας, να είναι ισότιμη, όταν οι ίδιες οι εκλογές θα αγνοούν την ετυμηγορία της πλειοψηφίας, δίνοντας στη μειοψηφία μία δυσανάλογη σε μέγεθος, εξουσιαστική ισχύ. Θα αλλοιώνουν με απλά λόγια τη συνθήκη της ισοτιμίας της ψήφου, αφού οι επιλογές των λιγότερων θα φέρουν μεγαλύτερη βαρύτητα από εκείνες των περισσότερων.

Το δίλημμα κυβερνησιμότητα ή χάος είναι επίπλαστο. Ο λαός έχει πλέον τη σοφία και την ωριμότητα να δώσει λύσεις.

Σε μία εποχή, όπου οι γενναίες αποφάσεις είναι επιβεβλημένες για να συνεχίσουμε στο ξέφωτο, ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία οφείλουν να κάνουν το βήμα μπροστά. Διαφορετικά θα τους ξεπεράσει η ίδια η εποχή.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ (ΚΙΝΑΛ):

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας δεκαετίας, μπροστά σε μια νέα εποχή, με νέα δεδομένα και αναγκαιότητες, με νέες προκλήσεις για το πολιτικό μας σύστημα και νέα διακυβεύματα για τη δημοκρατία μας.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει σήμερα έναν εκλογικό νόμο που συνδυάζει την πολιτική σταθερότητα, την εκλογική δικαιοσύνη, την αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων, καθώς και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό Κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματική σύγκλιση.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε τον νόμο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής που έφερε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, ακριβώς επειδή οδηγεί σε αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης και σε διαλυτικά φαινόμενα στο πολιτικό μας σύστημα.

Διαλυτικά φαινόμενα όμως που -σημειωτέον- ποτέ δεν υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ίδιος αξιοποίησε τον νόμο Παυλόπουλου (και το bonus των 50 εδρών) για να κυβερνήσει μαζί με τους ΑΝΕΛ.

Εμείς επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε εδώ και 2 χρόνια μια υπεύθυνη πρόταση για ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, καθώς το bonus των 50 εδρών που προτείνει η ΝΔ, οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε διχαστικές λογικές.

Εμείς προτείνουμε το εκλογικό bonus να δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού συστήματος και ακριβώς για το ποσοστό αυτό του 25%, να δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα, με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

Δυστυχώς, ο νόμος που κατέθεσε η Ν.Δ. στη Βουλή, οδηγεί σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση για όποιο κόμμα συγκεντρώσει περίπου το 36,5- 37% του εκλογικού συστήματος, ενώ η δική μας πρόταση απαιτεί ποσοστό άνω του 40,5%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο και θεσμικά «εγγυητικό» για τη δημοκρατία μας.

Η Ν.Δ με την πρότασή της απογειώνει τη συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και του τεχνητού δικομματισμού.

Αυτή τη λογική το Κίνημα Αλλαγής την αρνείται και την καταψηφίζει.

Γιατί είναι ένα άδικο σύστημα, αναχρονιστικό, αναντίστοιχο με την εποχή μας, που παραμορφώνει τη λαϊκή βούληση και απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. για το μέλλον τους, που δείχνουν τελικά, ότι είναι πολύ μεγάλες….

Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΚΚΕ):

Πάγια και συνεπής θέση του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο αποτελεί η ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική, χωρίς μπόνους στο πρώτο κόμμα, χωρίς πλαφόν που υπάρχει σήμερα. Έτσι μόνο μπορεί να αποτυπώνεται και στη σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου η πραγματική έκφραση της ψήφου του ελληνικού λαού.

Στη θέση αυτή εμμένει το ΚΚΕ και ενόψει της αλλαγής του νέου καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνεχίζει στη λογική των προηγούμενων εκλογικών νόμων, όπου η αναλογικότητα αυξομειωνόταν ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, τις διεργασίες στο πολιτικό σύστημα και πάντα με κριτήριο την «κυβερνησιμότητα» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ακριβώς σε αυτό το κριτήριο εντάσσεται και η τροποποίηση που έγινε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης άρθρου του Συντάγματος, ώστε να απεμπλακεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές, ενώ πανομοιότυπες προτάσεις για την πολυπόθητη σταθερότητα είχαν κατατεθεί και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, ο εκλογικός νόμος πάντα αποτελούσε και θα αποτελεί ένα εργαλείο στη διαμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, στη διασφάλιση της σταθερότητας στην κυβερνητική εναλλαγή, ενώ είναι πάγια η στόχευση να μπαίνουν εμπόδια στην πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης που έρχεται σε σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, δηλαδή το ΚΚΕ.

Η θέση αρχής του ΚΚΕ υπέρ της καθαρής απλής αναλογικής δεν έχει καμία σχέση με τη στάση των άλλων κομμάτων που η υπεράσπιση της απλής αναλογικής -και μάλιστα κολοβής- είναι το μέσο για τις πολιτικές τους επιδιώξεις και για μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς το μόνο που διασφαλίζει είναι η παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης, ενώ παράλληλα αποδεικνύει και το πόσο κούφιες είναι για τον λαό οι διακηρύξεις όλων των αστικών κομμάτων και επιτελείων για τη «δημοκρατία».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ):

Για την Ελληνική Λύση, ιδανικά το καλύτερο και πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Αυτό εξάλλου αποτυπώνεται και στο πρόγραμμά μας και τις πάγιες θέσεις μας. Ωστόσο υπάρχει ο φόβος της Θράκης, και οι επικίνδυνες για την εθνική ενότητα δυνάμεις που όλοι γνωρίζουμε πως αναπτύσσονται εκεί, και για τον λόγο αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η βάση του 3% για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Κοιτώντας όμως τα πράγματα όπως έχουν στην παρούσα κατάσταση, και αξιολογώντας τον εκλογικό νόμο που κατέθεσε η ΝΔ, το σημαντικό είναι η χώρα να μην μείνει ακυβέρνητη. Σε μια περίοδο κρίσιμη για το έθνος μας, όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν ακατάπαυστα, είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί ότι η χώρα θα έχει Κυβέρνηση. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να αποδεχθούμε ότι η συγκυβέρνηση όπως αυτή θα διαμορφωνόταν με την απλή αναλογική, είναι ανέφικτη για τα ελληνικά δεδομένα!

Για τους παραπάνω λόγους είμαστε αρχικά θετικοί στην αποτίμηση του εισαχθέντος εκλογικού νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στις λεπτομέρειές του, το σχέδιο νόμου βρίσκεται ήδη στη νομική υπηρεσία του κόμματος, η οποία το επεξεργάζεται και οποιαδήποτε ένστασή μας θα διατυπωθεί στην αρμόδια επιτροπή.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass