«Θα βάλουμε βέτο αν…»

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ ΧΩΡΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2020 18:02

ΑΘΗΝΑ
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την επιλογή του αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του χθες στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.


«Η κ. Σακελλαροπούλου είναι πολιτική επιλογή» συμπλήρωσε απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν περί μη πολιτικής επιλογής. «Είναι άνθρωπος με ευρύ πνεύμα, έχει όλα τα εχέγγυα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής» συμπλήρωσε.
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και τη δήλωσή του, μέσω της οποία γνωστοποίησε ότι θα στηρίξει την κ. Σακελλαροπούλου για ΠτΔ υπογράμμισε πως «έκανα νωρίτερα την επιλογή μου. Από τη στιγμή που είχα καταλήξει στην επιλογή μου την ανακοίνωσα νωρίτερα γιατί η κ. Σακελλαροπούλου χειριζόταν πολύ σημαντικές υποθέσεις. Δεν καταλαβαίνω πως διέσυρα το θεσμό. Δεν μπήκα σε ονοματολογία. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε 718 λέξεις για να πει ένα απλό “ναι”».
Αναφορικά με τον λόγο που δεν πρότεινε τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά μπορούσα να επιλέξω ένα πρόσωπο. Επίσης την κ. Σακελλαροπούλου στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ. Επομένως η επιλογή μου έχει μεγαλύτερη συναίνεση. Το 2015 είχα τεκμηριώσει την επιλογή μου να μην ψηφίσω τον κ. Παυλόπουλο. Δεν νομίζω πως έκανα κάποιο σφάλμα. Δεν επέλεξα την κ. Σακελλαροπούλου μόνο επειδή ήταν γυναίκα, αλλά την επέλεξα και γιατί ήταν γυναίκα. Ζούμε σε μια κοινωνία που βρίθει διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες. (…) Είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετική πρόεδρος».ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Αναφερόμενος στην απόφασή του να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Εάν τα δεδομένα πριν από έξι μήνες ήταν όπως είναι τώρα, δεν θα καταργούσα το υπουργείο. Αλλά δεδομένων των επιχειρησιακών δυστοκιών που διαπιστώθηκαν, έκρινα πως έπρεπε να επανασυστηθεί. Γιατί ο σχεδιασμός μας είναι σωστός. Έχουμε τον κ. Μηταράκη για το εσωτερικό και τον κ. Κουμουτσάκο για το εξωτερικό. Κάνουμε την διαρθρωτική κίνηση. Και το έχω ξαναπεί: Ουδείς αλάθητος, ιδίως από μία κυβέρνηση που παράγει πολιτική».
Απαντώντας, δε, στις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό και τις κλειστές δομές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πάντα όταν πρόκειται μια τοπική κοινωνία πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πάντα λέει το πρόβλημα δεν πρέπει να έρθει στη γειτονιά μου. Και στο κάτω-κάτω, δεν είναι τόσες πολλές οι δομές. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Συζητάμε με τις κοινωνίες αλλά πρέπει να αποφασίσουμε κιόλας. Οι δομές θα γίνουν και πιστεύω ότι θα βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με ένα πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Είναι εθνική πολιτική οι κλειστές δομές και όταν θα αρχίσουν να κλείνουν οι δομές όπως η Μόρια, τότε θα φανούν και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας».ΤΟ ΛΥΒΙΚΟ
Αναφορικά με τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη απάντησε πως «κακώς δεν προσκληθήκαμε στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το «παρών», αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το «παρών». Θα έχω και αύριο επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους» τόνισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ξανά παράνομο το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης.
«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ως προς τις προκλήσεις του Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Το να εκδηλώνεσαι με μια προκλητικότητα δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη πως δεν είσαι απομονωμένος. Υπήρξε σαφής καταδίκη από τις ΗΠΑ. Ποτέ δεν είχαμε τόσο ισχυρές δηλώσεις στήριξης των ελληνικών συμφερόντων. Αλλά και η Ρωσία στο ζήτημα των συμφωνιών με τη Λιβύη καταδίκασε την Τουρκία. Όπως επίσης και οι αραβικές χώρες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ενεργή. Λίγες ώρες υπομονή ακόμα και θα ακούσετε κάποιες ανακοινώσεις που έχουν ενδιαφέρον».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass