«Ναι» από Τσίπρα και Φώφη, «όχι» από ΚΚΕ και Βελόπουλο

ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2020 18:06

ΑΘΗΝΑ
Τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, με τηλεοπτική δήλωσή του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για συνειδητή επιλογή και όχι επιλογή επικοινωνίας, ασκώντας παράλληλα κριτική σε υψηλούς τόνους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι επέλεξε να ανακοινώσει την επιλογή του χθες «για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει». Του καταλόγισε «αντιφάσεις, υποκρισία και πολιτική ένδεια» σε αυτούς τους έξι μήνες διακυβέρνησης και μίλησε για «παταγώδη διάψευση» των προσδοκιών στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό, ενώ τον κατηγόρησε για «ανευθυνότητα» απέναντι στους θεσμούς και «υποταγή των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα», ότι δεν εξήγησε ποτέ γιατί και ότι «προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων».
«Εγώ ως αρχηγός αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δεν θα γίνω», είπε και τόνισε πως «δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας».
Σημείωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία και «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας».
Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κ. Σακελλαροπούλου «αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας», κάτι που, όπως είπε, είχε καταψηφιστεί τότε από τον κ. Μητσοτάκη και βουλευτές του. Είπε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου υπήρξε εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια. Υπογράμμισε συνεπώς ότι η εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα «δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε».«ΝΑΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΑΛ
Ομόφωνα το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε να ψηφίσει την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απόφαση ελήφθη, κατόπιν εισήγησης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, από το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σε κοινή συνεδρίαση που κράτησε πολύ λίγο, καθώς ουδείς εξέφρασε αντιρρήσεις. Σχεδόν δια βοής έγινε δεκτή η εισήγηση της κ. Γεννηματά η οποία αμέσως μετά δήλωσε:
«Θέσαμε εξ’ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης.
Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι' αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έθεσε εγκαίρως για τα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου καθόρισε το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και προχώρησε στην επιλογή της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, τόνισε ότι η συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής για τη ψήφιση της κ. Σακελλαροπούλου δεν σηματοδοτεί ανάλογη στάση και λευκή επιταγή στις επιλογές της κυβέρνησης.ΚΚΕ: ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Το ΚΚΕ "κρίνει τις προτάσεις για το πρόσωπο του ΠτΔ, με βάση τον ρόλο που έχει ως θεσμός του αστικού πολιτικού συστήματος. Γι' αυτό το ΚΚΕ αποσυνδέει το θέμα από τη συζήτηση με την ονοματολογία, που πολλές φορές είναι εκφυλιστική. Ο κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο θεματοφύλακας του αστικού πολιτικού συστήματος που επικυρώνει τις εκάστοτε πολιτικές των κυβερνήσεων" επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραθανασόπουλος μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά FM».
Ως προς το πρόσωπο της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου είπε ότι "η συγκεκριμένη επιλογή, απ' ό,τι φαίνεται, σχετίζεται με τις γενικότερες πολιτικές ανακατατάξεις που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, σε μια κατεύθυνση επικύρωσης ευρύτερων συναινέσεων που ήδη έχει η ασκούμενη πολιτική".
"Από αυτή την άποψη το πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου μπορεί να εκφράσει αυτές τις ευρύτερες συναινέσεις στην αντιλαϊκή πολιτική η οποία εφαρμόζεται και στην προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος" πρόσθεσε.

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ
«Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι θα αυτοαναιρεθούμε και θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των Ελλήνων που μας ψήφισαν», ανέφερε σε δήλωσή του μετά την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Η Ελληνική Λύση αναγκάζεται λόγω των "πεπραγμένων" της κας Σακελλαροπούλου, αλλά και άλλων προαπαιτουμένων που δεν υφίστανται, να αρνηθεί την "αριστεροφοβική" πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αφού μιλάμε για προαπαιτούμενα και "πεπραγμένα" παραθέτουμε μερικά εξ' αυτών» ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και τόνισε:
«Παραβιάζεται η αρχή του Συντάγματος, της διάκρισης των εξουσιών και δυστυχώς για ακόμα μια φορά "διαπλέκεται" η πολιτική με τη δικαιοσύνη.
Δυστυχώς η κα Σακελλαροπούλου δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό.
Για πρώτη φορά ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας δεν θα μπορεί να επισκεφτεί το 'Αγιον Όρος, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Τον Μάρτιο του 2001 στο Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, συντασσόμενη με την πλειοψηφία.
Τον Ιούλιο του 2019 αποφάσισε το οριστικό τέλος του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα)».
Αξιοσέβαστη η κ. Σακελλαροπούλου», συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, «τιμούμε το πρόσωπό της, αλλά εκτιμούμε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία "χρησιμοποιήθηκε" από τη Νέα Δημοκρατία για αλλαγή ατζέντας (λαθρομεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά) και κυρίως λόγω του συνδρόμου κατωτερότητας από την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.
Με θλίψη σημειώνουμε ότι είμαστε στη δυσάρεστη θέση, κρίνοντας από τα "πεπραγμένα" της κατά το παρελθόν, για λόγους εθνικής και ιδεολογικής συνείδησης να μην μπορούμε να συναινέσουμε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, διότι θα αυτοαναιρεθούμε και θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των Ελλήνων που μας ψήφισαν.
Η κα Σακελλαροπούλου θα ήταν εξαιρετική επιλογή ως υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.
------------------
Την Τετάρτη 22.1 η πρώτη ψηφοφορία

Ορίστηκε και επισήμως, για την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, και ώρα 10:30 π.μ., η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.
Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές). Εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημερολογιακές ημέρες (Δευτέρα 27/1), κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200). Σε περίπτωση τρίτης ψηφοφορίας (Σάββατο 1 Φεβ) θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων (180), ενώ σε περίπτωση ανάγκης για τέταρτη ψηφοφορία (6 Φεβ.) θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151). Εάν και αυτή δεν επιτευχθεί, τότε ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία (11 Φεβ.) με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.
Οι δύο τελευταίες ψηφοφορίες προστέθηκαν με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
* Tην Πέμπτη 23 Ιανουαρίου θα ξεκίνησει η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass