Αναγκαία η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη

Δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού - Χαφτάρ: Ακυρο το μνημόνιο με Ερντογάν - ΣΥΡΙΖΑ: Θετικά βήματα η επίσκεψη Χαφτάρ και η επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2020 19:30

ΑΘΗΝΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε χθες στο γραφείο του στη Βουλή τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή -καθώς δεν ήταν επίσημη η επίσκεψη- και διήρκεσε 40 λεπτά, ο κ. Χαφτάρ ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς. Ο κ. Χαφτάρ κατήγγειλε, ειδικότερα, τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.
Από τη συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ για την ακυρότητα του μνημονίου Σάρατζ - Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ
Νωρίτερα ο κ. Χαφτάρ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε μία συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα και στη συνέχεια ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για την σημερινή κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για την επόμενη ημέρα εκεί, αφού θα έχει επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός. «Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή (διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας), είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της απομάκρυνσης των μισθοφόρων από τη Λιβύη».

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
 «Θετικά βήματα» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη Χάφταρ και την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ωστόσο, από την Κουμουνδούρου στηλιτεύουν με ανακοίνωσή της, τις ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Η επίσκεψη του στρατηγού Χάφταρ στην Ελλάδα και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ αποτελούν θετικά βήματα, τα οποία όμως γίνονται κάτω από τη βαριά σκιά της απαράδεκτης απουσίας της χώρας μας από τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία αυτή είναι μεγάλες και δεν κρύβονται». Συνεχίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Ακόμα περιμένουμε μία πειστική απάντηση: Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κονγκό, την Κυριακή θα δώσουν το παρών με την Ελλάδα απούσα και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο το 2018 η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα;». Σε ό,τι αφορά στην απειλή βέτο από τον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωση ότι «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της ΕΕ να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την να μην πάρει αποφάσεις με την Τουρκία κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». «Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν αρκεί το βέτο για να τις κρύψει», συμπληρώνει. «Ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Τούρκοι χάκερς «έριξαν» ιστοσελίδες

ΑΘΗΝΑ
Συναγερμός σήμανε στις ελληνικές αρχές μετά τη μαζική κυβερνοεπίθεση που πραγματοποίησαν σε κρατικές ελληνικές ιστοσελίδες Τούρκοι χάκερς, οι οποίοι «έριξαν» μεταξύ άλλων τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών, της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Υπουργείου Οικονομικών και του Χρηματιστηρίου. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Προσθέτουν, δε, ότι στο προσεχές διάστημα θα εκπονηθεί σχέδιο προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες κακόβουλες ενέργειες.  Η ομάδα χάκερ Anka Neferler με ανάρτησή της στο Facebook ανέλαβε την ευθύνη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass