Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση αντιεξουσιαστών με γιγαντοπανό

Αναρτήθηκε σε παλιό κτίριο στην Πατησίων

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2020 18:00

ΑΘΗΝΑ

Παρέμβαση για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας, τους ξυλοδαρμούς, και τις σεξιστικές επιθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, πραγματοποίησαν αναρχικοί χθες το πρωί.

Ειδικότερα, κατάφεραν να μπουν σε ένα παλιό κτήριο που βρίσκεται στην συμβολή της Πατησίων με την Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να κρεμάσουν στην πρόσοψη ένα μεγάλο πανό. Αυτό αναφέρει: «Η ΕΛΑΣ σας εύχεται καλά χρονιά. Δεσμεύεται να μοιράσει απλόχερα ξυλοδαρμούς-βασανισμούς, σεξιστικές επιθέσεις, δολοφονίες».

Να σημειωθεί ότι τα αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής βίας το τελευταίο διάστημα, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στη συνεργασία του υπουργείου με τον Συνήγορο του Πολίτη, για τον έλεγχο περιστατικών αστυνομικής βίας, προαναγγέλλοντας παράλληλα, νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τα των συναθροίσεων. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «δεν θα σταματήσουμε έως ότου καθαρίσουμε τις πόλεις από την εγκληματικότητα», αναφέρθηκε στις «μεμονωμένες περιπτώσεις» περιστατικών με άνδρες των ΜΑΤ που φέρονται βάναυσα κατά πολιτών, λέγοντας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ακυρώνουν το σώμα. Εάν δεν αντέχουν την πίεση της στιγμής, αν δεν έχουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση, δεν κάνουν γι' αυτή τη δουλειά, είπε. Καθώς, όπως σημείωσε, οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου δεν δίνουν πλήρη απάντηση στην κοινωνία, κλειδί μπορεί να αποτελέσει ο Συνήγορος του Πολίτη: Η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης αρχής, είναι συνεπώς απαραίτητη ως πρόσθετο εχέγγυο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε ο υπουργός, και ενημέρωσε τη Βουλή για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει κατά πόσο η ΕΛΑΣ συμμορφώνεται στα πορίσματα διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας του Συνηγόρου του Πολίτη.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Εν τω μεταξύ, στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλη Ιωαννίδη, βρίσκεται η αναφορά που κατέθεσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ζητώντας τη μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα των ποινικών διώξεων σε βάρος των 20 συλληφθέντων στην πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι. Την αναφορά διαβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, προκειμένου ο κ. Ιωαννίδης να την αξιολογήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Αντίθετη άποψη διατύπωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εκφράζοντας τη δυσφορία της για το γεγονός ότι «τις τελευταίες ημέρες επιχειρήθηκε συντονισμένα τόσο από υπουργούς της κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους εισαγγελικούς λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών».