Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια σε Χίο και Λέσβο

Θα λογοδοτήσουν όσοι μετείχαν στα επεισόδια, δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2020 15:16

ΑΘΗΝΑ

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και πολιτών σε Χίο και Λέσβο. «Είναι άνανδρο να χτυπούν αστυνομικούς και μάλιστα ενώ αυτοί κοιμούνται» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα τελευταία επεισόδια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σχολιάζοντας τόνισε χαρακτηριστικά πως «Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, το σχέδιο της κυβέρνησης -που εδράζεται στο τρίπτυχο «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές»- ισχύει απολύτως. Είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί. Στα νησιά ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αρχικών χωματουργικών εργασιών. Ειδικά για τα επεισόδια, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις εικόνες που είδαμε όλοι. Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση.

Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την

Συνέχισε δε, υποστηρίζοντας πως «Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ' όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες Μ.Κ.Ο., τοπικούς συμφεροντολόγους. Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές -τις έχουμε ξαναδεί- συμπεριφορές «πλατείας», συμπεριφορές «αγανακτισμένων». Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα».

ΕΛ.ΑΣ.: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει έρευνα για τα βίαια επεισόδια και το ξύλο ανάμεσα σε ΜΑΤ και πολίτες σε Χίο και Λέσβο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της η αστυνομία αναφέρει ότι «θα διερευνηθούν συμπεριφορές και γεγονότα που σχετίζονται με τα συμβάντα του τελευταίου τριημέρου στα νησιά της Χίου και της Λέσβου».

Πολλά είναι τα βίντεο από τη Χίο τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν την ένταση που επικράτησε ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και κατοίκων, την ώρα που οι αστυνομικοί περίμεναν το πλοίο για να αποχωρήσουν από το νησί.

Το κλίμα στο λιμάνι Μεστών Χίου ήταν πολεμικό, με φωνές, βρισιές, χειρονομίες, γκλομπ και φωτιές να συνθέτουν το «εκρηκτικό κοκτέιλ» βίας. Μάλιστα, τα τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για χουλιγκάνικη μέθοδο αποχώρησης των αστυνομικών που είχαν μεταβεί εκεί με φόντο τη δημιουργία της κλειστής δομής στην περιοχή του «17» στο Αίπος.

Ένα ακόμη οπτικοακουστικό υλικό έρχεται πλέον να προστεθεί στα προηγούμενα με τα επεισόδια. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο αυτό δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να ασκούν έντονη βία εναντίον ενός άλλου άνδρα, πιθανότατα διαδηλωτή - κατοίκου του νησιού, με τους αστυνομικούς να τον χτυπούν με τα γκλομπ και με μανία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, ήδη η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων και αιρετών μετέβη στο Λιμεναρχείο Χίου, όπου και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κατά όσων προχώρησαν στην καταστροφή αυτοκινήτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass