«Η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας στο Προσφυγικό»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2020 15:31

«Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την παραβίαση δικαιωμάτων στο έδαφός της, εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ενορχηστρώνει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες αυτών των ανθρώπων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σημειώνοντας: «Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο περιγράψαμε εγκαίρως την ανάγκη για άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό πρόβλημα συνολικά.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν, οι αρχές μιας χώρας στα σύνορα της οποίας γίνονται μαζικές μετακινήσεις, έχουν το δικαίωμα λήψης μέτρων για την προστασία των συνόρων, αλλά με απόλυτο σεβασμό στη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Δίκαιο της Θάλασσας που προβλέπει αποκλειστικά την έρευνα και διάσωση στα θαλάσσια σύνορα.

Αυτά που κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον Έβρο αλλά και στα νησιά, όπου εκτός από την αστυνομία, το λιμενικό και τον στρατό έχουν αναλάβει δράση ακροδεξιές, ανεξέλεγκτες ομάδες, δεν συνάδουν με τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οδηγούν σε έναν άνευ προηγουμένου εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση είναι εκτός κάθε πραγματικότητας και αυτό έχει επίπτωση στην αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε ένα σχέδιο που με καθημερινή δουλειά κράτησε το προσφυγικό σε μια ροή και μια ισορροπία για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά ευάλωτων ομάδων και αναλογική κατανομή στην ενδοχώρα. Παράλληλα, καλούμε την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, πρώτιστα παρεμβαίνοντας προς την Τουρκία, αφού η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας παραμένει κανονικά σε ισχύ, αλλά κυρίως εφαρμόζοντας τις αποφάσεις για επιμερισμό του βάρους σε όλα τα κράτη-μέλη μέσα από ισχυρές μετεγκαταστάσεις, επιτάχυνση οικογενειακών επανενώσεων και κοινών πολιτικών στο άσυλο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass