Πανίσχυρη η Οικονομική Επιτροπή Δήμων

«ΠΑΙΡΝΕΙ» ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ * ΑΥΤΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2020 18:15
Καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός: τα πάντα στην Οικονομική Επιτροπή των Δήμων Καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός: τα πάντα στην Οικονομική Επιτροπή των Δήμων

Με νέα -τη 2η- Πολυτροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών εκπρόθεσμα, λίγο πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου-“σκούπα”, αφαιρέθηκαν δύο αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια και μεταφέρθηκαν στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, ήτοι σε συλλογικό όργανο την πλειοψηφία του οποίου διαθέτει ο δήμαρχος.

Η πρώτη αρμοδιότητα αφορά την ανάθεση σε ιδιώτες της καθαριότητας, του πρασίνου, του ηλεκτροφωτισμού.

Η Κυβέρνηση αντικατέστησε την παρ.1 του αρ. 61 του ν. 3979/2011, την οποία η ίδια είχε στα τέλη Οκτωβρίου αντικαταστήσει με το αρ.178 του ν. 4635/30.10.2019.

Διέγραψε το Δημοτικό Συμβούλιο και έβαλε στη θέση του την Οικονομική Επιτροπή, η οποία πλέον «μπορεί, κατά την κρίση της, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, καθώς και συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, εφόσον οι σχετικές πιστώσεις είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό. Με την ως άνω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής καθορίζονται ιδίως το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται».

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης, η αποφασιστική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Οικονομική Επιτροπή «για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας των σχετικών διαδικασιών».

Με τη δεύτερη παρέμβαση, προστίθεται μία επιπλέον αρμοδιότητα στην παρ.1 του αρ. 72 «Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής Δήμων» του Καλλικράτη (ν.3852/2010).

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολλοστή φορά που η νυν Κυβέρνηση αλλάζει το συγκεκριμένο άρθρο.

Πλέον η Οικονομική Επιτροπή «αποφασίζει για την υποβολή προτάσεων εκ μέρους του Δήμου για τη χρηματοδότηση ή επιχορήγηση δράσεων, προγραμμάτων και αντίστοιχων έργων από εθνικούς πόρους ή/και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και οποιουδήποτε άλλου φορέα».

 

Πηγή: airetos.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass