Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βέβαιο το δεύτερο κύμα

Οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαΙνουν σε «κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοΙα, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι δήλωσε ο Σωτ. Τσιόδρας

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2020 10:00

«Θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ιού με ένα δεύτερο κύμα», τόνισε εμφατικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι «έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας με αυτή την πανδημία, πολλές χώρες ετοιμάζονται τώρα για ένα δεύτερο κύμα». Πρόσθεσε ότι «μικρά ποσοστά ανοσίας εντοπίζονται στην Ευρώπη», καλώντας όλο τον κόσμο σε «αυξημένη εγρήγορση». Ο ίδιος τόνισε ότι σύμφωνα με το ECDC οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν σε «κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι». Τα μέρη αυτά διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία. Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο».


Ερωτηθείς εάν το άνοιγμα του τουρισμού θα δημιουργήσει αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που μπορεί να θεωρηθεί 100% εγγύηση». Ο ίδιος επισήμανε ότι «το τεστ δεν προτείνεται γιατί δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας» και πως «αφήνεται η ευχέρεια σε κάθε χώρα να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους». Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη «έχει προτείνει την ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες, ιχνηλάτιση επαφών», σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν κριτήρια δειγματοληπτικών έλεγχων σε τουρίστες.
Επί του θέματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι «υπάρχει σχέδιο για όλα αυτά τα ζητήματα», και πως «δεν υπάρχει μονοσήμαντη προσέγγιση των ζητημάτων αυτών, καθώς θα δρομολογούμε τους αντίστοιχους ελέγχους». «Άμεση προτεραιότητα μάς η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», επανέλαβε.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε: «Δεν είναι μόνο τα νησιά είναι και η ηπειρωτική Ελλάδα, το σχέδιο εφαρμόζεται και υλοποιείται. Προσλήψεις γίνονται εδώ και 3 μήνες».

Για τα παιδιά
«Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών», είπε ο καθηγητής.
Και συνέχισε: «Οι κορονοϊοί προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα. Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό. Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας».

Τα κρούσματα
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε 3 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.853, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 612 (21.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1436 (50%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 21 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών.8 (36.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 168 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 49 ήταν γυναίκες (28.9%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα.

Δηλώσεις Χαρδαλιά
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά ενώ ανοίγουν και τα καταστήματα εστίασης. Τη Δευτέρα θα υπάρξουν επίσης οι ανακοινώσεις για το εάν και πώς θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ο ίδιος τόνισε ότι από τις 13 Μαΐου μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη από το εξωτερικό ήταν θετικό σε 21 πτήσεις και συνολικά 2.236 επιβάτες. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων. Ο ίδιος τόνισε σε κάθε τουριστικό κατάλυμα θα υπάρχει ένας συνεργαζόμενος γιατρός, ενώ επανέλαβε ότι θα προχωρήσει η «δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά περιφέρεια και ανά νησί». «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη συγκυρία, βγήκαμε πιο δυνατοί με μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας», υπογράμμισε.