Ραγκούσης: Η κυβέρνηση αντιγράφει νόμο της Χούντας

Εντείνονται οι αντιδράσεις για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις στις διαδηλώσεις

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2020 9:20

«Η κυβέρνηση εισηγείται έναν νόμο που είναι προδήλως αδύνατον να εφαρμοστεί και ο οποίος καθημερινά θα γελοιοποιεί τους εμπνευστές του», λέει ο Γιάννης Ραγκούσης για την απαγόρευση διαδηλώσεων.

Ειδικότερα:
Θύελλα αντιδράσεων με αιχμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό και την απαγόρευση διαδηλώσεων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020. «Μετά από 46 χρόνια Δημοκρατίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης που αποπειράται να περιορίσει και να καταργήσει το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συμμετέχουν ελευθέρα σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις», τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
Ο ίδιος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «εισηγείται έναν νόμο που ουσιαστικά είναι αντιγραφή του νόμου της Χούντας το 1971». «Εισηγείται έναν νόμο που είναι προδήλως αδύνατον να εφαρμοστεί και ο οποίος καθημερινά θα γελοιοποιεί τους εμπνευστές του. Δηλαδή τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη», σημείωσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται σε στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που έχουν κερδηθεί με τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας, σε μια προσπάθεια να φιμώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της» αναφέρει το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Πολιτικές, που όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία ή την υποααπασχόληση και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην εξαθλίωση.
«Με ένα νομοσχέδιο που αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, να διαλύει όποιες συγκεντρώσεις κρίνει κατά το δοκούν, καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο συγκέντρωσης και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης. Όμως δυστυχώς δεν αρκείται σε αυτά. Προχωράει ακόμα περισσότερο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, καθιερώνοντας “ιδιώνυμο” για την παρουσία σε διαδηλώσεις που δεν έχουν πάρει έγκριση ή δεν έχουν “συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις” των αστυνομικών, τιμωρώντας τους διαδηλωτές με ποινή φυλάκισης ενός έτους!» τονίζει το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Συγχρόνως, προβλέπει την ευθύνη των διοργανωτών μιας κινητοποίησης (ποινική και αστική) για οτιδήποτε συμβεί σε αυτή, εάν δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι την προφύλαξαν επαρκώς. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι συνδικάτων ή κινημάτων που διοργανώνουν μια κινητοποίηση θα είναι έρμαια οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να προκαλέσει επεισόδια (είτε αυθόρμητα, είτε κατευθυνόμενα...) και αν δεν πείσουν για τις επιδόσεις τους στην καταστολή (!) θα είναι υπαίτιοι για οποιαδήποτε φθορά, βλάβη ή τραυματισμό!
Ο κόσμος της εργασίας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψουν να γυρίσουμε στις μαύρες εποχές του κράτους – χωροφύλακα. Η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία θα σταθεί εμπόδιο στον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης και θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες. Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Να αποσυρθεί τώρα το χουντικής κοπής νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις» καταλήγει το τμήμα Εργατικής Πολιτικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass