Κατάσχεση προϊόντων «μαϊμού» σε Ιλιον και Κρήτη

Νέο πλήγμα του ΣΔΟΕ στα κυκλώματα παρεμπορίου-λαθρεμπορίου

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2020 9:05

H Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. και της προστασίας των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, προέβη σε ελέγχους, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στα κυκλώματα παρεμπορίου-λαθρεμπορίου-διακίνησης και εμπορίας παραποιημένων-απομιμητικών προϊόντων. Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα από 18/5/2020 έως και σήμερα, κλιμάκια ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, διενήργησαν τους κάτωθι ελέγχους:


Α) Στις 18/5/2020 διενεργήθηκε έλεγχος σε εταιρεία ταχυμεταφορών, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 143 αποστολές προϊόντων (υποδήματα – ενδύματα) που έφεραν πλαστά σήματα επώνυμων εταιρειών. Υπεύθυνος για την αποστολή των εμπορευμάτων ήταν ημεδαπός από την Αγία Βαρβάρα, ο οποίος διακινούσε ποσότητα απομιμητικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, το παράνομο δε περιουσιακό όφελος που αποκόμισε υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας. Για τη διακίνηση των απομιμητικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκε ανύπαρκτη εταιρεία, διαχειριστής της οποίας εμφανίζεται αλλοδαπός, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου είναι πλαστά. Συμπληρωματικά, στις 10/6/2020 κατασχέθηκαν 271 αποστολές εμπορευμάτων που είχαν προωθηθεί προς πώληση από το ίδιο πρόσωπο, σε συνεργασία με την ίδια εταιρεία ταχυμεταφορών, σε όλη την Ελλάδα.
Για το σύνολο των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν από τις εν λόγω ιστοσελίδες (υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν περίπου 5.200 συσκευασίες απομιμητικών προϊόντων) δεν είχαν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία και δεν είχαν αποδοθεί οι προβλεπόμενοι φόροι, ενώ το σύνολο των εμπορευμάτων προέρχεται από τρίτες χώρες, χωρίς να αποδεικνύεται μέχρι σήμερα η νόμιμη εισαγωγή και η καταβολή των αναλογούντων δασμών κ.λπ. φόρων.
Τα κατασχεμένα εμπορεύματα θα καταστραφούν σε εταιρεία ανακύκλωσης.
Β) Στις 19/6/2020 σε συντονισμένη επιχείρηση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος/Γ.Ε.Π.Α.Δ. Κρήτης εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη εισαγωγή, παραγωγή και διάθεση απομιμητικών προϊόντων, διενεργήθηκαν δε έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηρακλείου Κρήτης και σε επιχειρήσεις στον Νομό Αττικής.
Συγκεκριμένα, ανευρέθηκε και κατασχέθηκε μια απόλυτα καθετοποιημένη αλυσίδα παραγωγής πλαστογραφημένων αρωμάτων (παρασκευαστήριο) τα οποία προορίζονταν – διακινούνταν σε πανελλαδικό δίκτυο τουριστικών καταστημάτων ανά τη χώρα. Κατά την έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 352.365 τεμάχια ετικέτες επωνύμων εταιρειών, 1.179.018 τεμάχια γυάλινες συσκευασίες αρωμάτων επωνύμων εταιρειών, 997.103 τεμάχια καπάκια, 997.103 βαποριζατέρ, 799.175 χάρτινα κουτιά συσκευασίας, 244.750 τεμάχια λοιπά υλικά συσκευασίας, καθώς και κατάλογοι, τελάρα εκτυπώσεων με σήματα εταιρειών κ.λπ.
Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.000 συσκευασίες του ενός (1) γραμμαρίου εμπορικής κάνναβης, για τις οποίες ερευνάται από την ΕΛ.ΑΣ. το νόμιμο κατοχής, μεγάλος αριθμός ιατρικών μασκών μιας χρήσης, μη τηρούμενης της προβλεπόμενης διαδικασίας σύμφωνα με τη σχετική Π.Ν.Π., καθώς και 1.200 λίτρα παράνομης αιθυλικής αλκοόλης που χρησιμοποιούνταν ως Α’ Ύλη για την παρασκευή των αρωμάτων.
Κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε στην οικία εμπλεκομένου προσώπου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα χρηματικά ποσά των 635.800 ευρώ, 4.906 Γουάν (νόμισμα Κίνας), 20 δολαρίων Καναδά, 227 Lei (νόμισμα Ρουμανίας), 375 λιρών Τουρκίας, 230 δολαρίων Χονγκ Κονγκ, καθώς και πλήθος ταινιών δεσμίδων διαφόρων τραπεζών και χρηματικών ποσών, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, επιταγές διαφόρων τραπεζών κ.λπ. έγγραφα.
Επιπλέον, σε αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο, συνολικής έκτασης 2.205 τ.μ. μισθωμένο από εμπλεκόμενο πρόσωπο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 496.720 τεμάχια παραποιημένων προϊόντων (είδη ένδυσης, υπόδησης, αρώματα, γυαλιά ηλίου, τσάντες, ζώνες, καπέλα, μαγιό κ.λπ.).
Κατόπιν παράλληλων ελέγχων που διενήργησαν κλιμάκια ελεγκτών στην περιοχή της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρώματα επωνύμων οίκων σε χημική βιομηχανία στις Αχαρνές Αττικής, καθώς και στάμπες-μήτρες επωνύμων εταιρειών σε εκτυπωτική επιχείρηση στο Κορωπί Αττικής.
Συνελήφθησαν επτά πρόσωπα που βρέθηκαν στους χώρους που διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, ενώ διέφυγαν της σύλληψης άλλα δύο πρόσωπα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, λαθρεμπορία κ.λπ.
Εκτιμάται ότι οι οφειλόμενοι δασμοί κ.λ.π. φόροι για τα εμπορεύματα (ενδύματα – υποδήματα) και την αιθυλική αλκοόλη υπερβαίνουν τα 190.000 ευρώ.
Τονίζεται ότι η ποσότητα των απομιμητικών προϊόντων που κατασχέθηκε στην Κρήτη είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που κατασχέθηκε ποτέ στην Ευρώπη, χαρακτηρίζεται δε από τους εκπροσώπους των δικαιούχων των σημάτων εταιρειών και τα διεθνή μέσα ως «ιστορική».
Η καταστροφή των εμπορευμάτων πραγματοποιείται σε εταιρεία ανακύκλωσης στην Αττική με απόλυτη ανακυκλώσιμη μέθοδο, χαρακτηριστικό δε της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας των κατασχεμένων ειδών είναι ότι για τη μεταφορά τους χρειάστηκαν 28 μεγάλα φορτηγά (τριαξονικά).
Γ) Στις 24/06/2020 κλιμάκιο ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής διενήργησε έλεγχο σε αποθηκευτικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπου εντοπίστηκαν πλήθος εμπορευμάτων που έφεραν σήματα γνωστών εμπορικών οίκων.
Ειδικότερα στην περιοχή του Ιλίου Αττικής, σε αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο 400 τ.μ., εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα 39.950 προϊόντων που έφεραν πλαστά σήματα, όμοια με εκείνα επώνυμων εταιρειών (ζώνες, πορτοφόλια, τσάντες, γυαλιά, ρολόγια κ.λπ.).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass