Στον «σουλτάνο» το μπαλάκι για Αγιά Σοφιά

Ισχύει το καθεστώς της ως μουσείο, αλλά μπορεί να αλλάξει με ΠΔ του Ερντογάν - Ανακοίνωση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας - Αλκιβιάδης Στεφανής: Αναμενόμενη η απόφαση - Θ. Πάγκαλος: Χριστιανικός ναός, οι Τούρκοι έχουν ξανακρεμάσει Πρωθυπουργό…

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2020 12:09

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Τουρκίας αναφορικά με τη μετατροπή του ναού της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί.

Στη συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές, το Ανώτατο Δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα. Οι δικαστές, αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομες οι αποφάσεις του 10ου Τμήματος του 2008 και η Υπουργική Απόφαση του 1934, που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει.
Η τελική απόφαση για το αν ο ναός θα μετατραπεί σε τέμενος θα ανακοινωθεί επίσημα, δηλαδή θα καθαρογραφεί, σε χρονικό διάστημα 15 ημερών σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

 

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Αναμενόμενη χαρακτήρισε την απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου για την Αγιά Σοφιά ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στους Αταίριαστους στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Εξήγησε ότι με την απόφαση αυτή το δικαστήριο βγαίνει έξω από το πολιτικό «μπρα ντε φερ» για την οικουμενικότητα ή μη του χώρου της Αγιάς Σοφιάς και παραπέμπει στην κυβέρνηση να αποφασίσει εκείνη πολιτικά τι θέλει να κάνει.
«Και αν λάβουμε υπόψη τις αντιδράσεις τις οποίες γέννησε η σκέψη αυτή του κ. Ερντογάν, νομίζω ότι η απόφαση αυτή είναι και προς το συμφέρον του κ. Ερντογάν. Του δίνει χρόνο και τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί αυτά τα οποία θέλει», τόνισε ο κ. Στεφανής.
Επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο και προειδοποίησε ότι χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να φέρει στην επιφάνεια θρησκευτικές αντιπαλότητες.
«Θέλει πάρα πολύ προσοχή γιατί όποια απόφαση και να πάρεις, πιθανόν είναι να ακουμπήσει στο συναίσθημα ανθρώπων και να ξαναφέρει στην επιφάνεια θρησκευτικές αντιπαλότητες. Κάτι που στην εποχή μας δεν είναι δυνατό να υπάρχει και δεν το θέλει κανένας», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

 

ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
 «Οποιαδήποτε αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος δεν εξυπηρετεί καμία προοπτική συνεργασίας, κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση των προβλημάτων των πολιτών σε όλον τον κόσμο και θα εκμηδενίσει κάθε προσπάθεια διαθρησκευτικής συμβολής στην επίλυσή τους, αλλά και προφανώς θα τραυματίσει τη διομολογιακή ειρήνη», αναφέρει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας σε δήλωσή της για την προστασία της Αγιάς Σοφιάς, ως μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ο διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν αντιπροσωπείες βουλευτών από Κοινοβούλια ολόκληρης της υφηλίου, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση για την προστασία της Αγιάς Σοφιάς ως διακεκριμένου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τον σεβασμό της ιστορικότητάς της και την αποτροπή μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος:
«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) διαπιστώνει πως η ξαφνική και απρόκλητη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία του ιστορικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, της Αγιάς Σοφιάς, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, προκαλεί αισθήματα απορίας και αγανάκτησης προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, κάθε πιστό, ο οποίος με τη δράση και την προσευχή του προσπαθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την κατανόηση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών.
Την παρούσα χρονική στιγμή οι πιστοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ώστε να εξέλθουν ανανεωμένοι απ’ αυτόν τον σκληρό και καταστροφικό αγώνα με τον Covid-19, να επανασχεδιαστεί το μέλλον, να ουσιαστικοποιηθούν οι μεταξύ μας συνεργασίες και να επανακαθοριστεί το πλέγμα σχέσεων μέσα στο οποίο ζούμε και αποφασίζουμε, ενδυναμώνοντας όλους τους κοινωνικούς θεσμούς μας, βασισμένοι στις αρχές της αλληλοκατανόησης και της αλληλοβοήθειας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Μνημείο, που βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Χτίστηκε περίπου πριν από χίλια πεντακόσια χρόνια, το 537, από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, και το 1935, μετά από την απόφαση του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μετατράπηκε σε μουσείο και τόπο έλξης όλων των επισκεπτών της Κωνσταντινούπολης.
Οποιαδήποτε αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος δεν εξυπηρετεί καμία προοπτική συνεργασίας, κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση των προβλημάτων των πολιτών σε όλον τον κόσμο και θα εκμηδενίσει κάθε προσπάθεια διαθρησκευτικής συμβολής στην επίλυσή τους, αλλά και προφανώς θα τραυματίσει τη διομολογιακή ειρήνη».
Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με πενταμελή αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος και μέλη της οι βουλευτές Αθανάσιος Δαβάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ιωάννης Σαρακιώτης.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ
Το ζήτημα της μετατροπής ή όχι της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί σχολιάζει ο Θεόδωρος Πάγκαλος με ανάρτησή του στο twitter.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σχολιάζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας λέγοντας ότι η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός και ένα αρχιτεκτονικό μνημείο. Παράλληλα, σχολιάζοντας τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πάγκαλος σημειώνει: «Όσο για τον Ερντογάν, έχουν ξανακρεμάσει οι Τούρκοι Πρωθυπουργό». H ανάρτηση του Θ. Πάγκαλου αναφέρει:
Η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός και ένα αρχιτεκτονικό μνημείο (ο θόλος της είναι απορίας άξιον πως στηρίζεται). Έτσι έμεινε για περίπου 1000 χρόνια μέχρις ότου βεβηλώθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Ουδείς αμφισβήτησε τη στρατιωτική νίκη των Τούρκων. Η λογική τους είναι αμφισβητήσιμη και η ευαισθησία τους. Καλό είναι να το ξανασκεφτούν. Όσο για τον Ερντογάν, έχουν ξανακρεμάσει οι Τούρκοι Πρωθυπουργό. Θυμάμαι κάποιον Μεντερές που δεν τον ξέρει πια κανείς στη χώρα του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass