Σύντομες ειδήσεις από Ελλάδα

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2020 9:10

Ξεκινούν διαδικασίες για ανέλκυση του « Σάμινα»

Με τον δήμαρχο της Πάρου Μάρκο Κωβαίο συναντήθηκε τη χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ τους αποφασίστηκε να υπάρξουν άμεσες ενέργειες έτσι ώστε να προστατευτεί κατ' αρχήν το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέλκυση του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα».
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Πλακιωτάκης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε την εξής δήλωση:
«Είχαμε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον δήμαρχο Πάρου, για ένα ζήτημα που ταλανίζει και απασχολεί την τοπική κοινωνία και αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού τα τελευταία 20 χρόνια.
Αποφασίστηκε να υπάρξουν άμεσες ενέργειες έτσι ώστε να προστατευτεί κατ' αρχήν το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ παραλλήλως ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέλκυση του ναυαγίου του "Εξπρές Σάμινα''».

 

Πέθανε η αρχαιολόγος Πέπη Λαζαρίδου
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή η Πέπη Λαζαρίδου. Πρόκειται για την αρχαιολόγο που «με δωρική επιμονή και ιωνική αγάπη» αγωνιζόταν για την προστασία και την ερμηνεία των αρχαίων, «κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή», όπως αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Η Πέπη Λαζαρίδου, κόρη του αείμνηστου αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη, που ανέσκαψε την Αμφίπολη, ήταν «μια από τις γλυκύτερες μορφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, νοιαζόταν πάντα για το κύρος της, για την ενότητα και τις διεκδικήσεις των αρχαιολόγων προασπίζοντας με σθένος και θάρρος τα ποικίλα αιτήματά τους αλλά και την αρχαιολογία ως επιστήμη και όχι ως απλή διεκπεραίωση υποθέσεων», όπως συμπληρώνει στο μήνυμά του ο ΣΕΑ. «...Η Πέπη αγαπήθηκε από όλους τους συναδέλφους για την εντιμότητα, το ήθος και τη συναδελφοσύνη, τη συνεχή της παρουσία και τις παρεμβάσεις της για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με κάθε τρόπο, πάντοτε πλάι μας, όπως τελευταία στους αγώνες για τα μνημεία που κινδύνευσαν να δοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ ή τις βίαιες αποσπάσεις αρχαίων από τους τόπους τους, όπως το Βυζαντινό Σταυροδρόμι ή οι δεσμώτες του Φαλήρου. Η Πέπη, η δικιά μας Πέπη, δεν αγωνίστηκε μόνον από τις επάλξεις του ΔΣ του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων με συνέπεια και σεμνότητα, αλλά ήταν σχεδόν πανταχού παρούσα με ενεργή συμμετοχή σε εκδηλώσεις για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», προσθέτει ο ΣΕΑ στο μήνυμά του.
Και προστίθεται: «Ακούραστη εργάτρια των μνημείων εξαντλεί σε βάθος την έρευνα, ανασκάπτει και μελετά ακατάπαυστα, αφήνοντας πολυάριθμες μελέτες της ιδίως για το Γυμνάσιο της Αμφίπολης, άλλες για τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, τους Δήμους της Αρχαίας Αθήνας, τους Λόφους Νυμφών-Πνύκας-Μουσείου.
Μέσα από την ενδιαφέρουσα δημοσίευσή της για τον Εφηβαρχικό Νόμο της Αμφίπολης αναδύεται το πρόσωπο του Φιλίππου Ε', παρέχοντας αυθεντικές πληροφορίες για την κοινωνική δομή της πόλης και την αγωγή των εφήβων, τα ήθη και τα αξιώματα της εποχής. Σύμφωνα με τον Σύλλογο και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ «η Πέπη-Καλλιόπη Λαζαρίδου αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη στον κλάδο και στην αρχαιολογία. Στο πρόσωπό της συναντιούνται οι παλαιότερες γενιές, μέσα από τις ζωντανές ιστορίες του Δημήτρη Λαζαρίδη και των άλλων ηρωικών μορφών της ελληνικής αρχαιολογίας με τις τωρινές. Ο ΣΕΑ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Η κηδεία της θα είναι πολιτική, στο Α’ Νεκροταφείο, σήμερα Τρίτη 7 Ιουλίου, στις 12:00 το μεσημέρι».
*«Με επαγγελματισμό και με την αίσθηση του καθήκοντος, η Πέπη Λαζαρίδου υπηρέτησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επί σειρά ετών», δηλώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια της αρχαιολόγου Πέπης Λαζαρίδου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ:
43 νέα κρούσματα, τα 20 από τη Σερβία

Σαράντα τρία νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.562, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.
Αναλυτικότερα δηλώθηκαν:
Τριάντα έξι εισαγόμενα κρούσματα. Συγκεκριμένα, όλα τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα. Η πλειονότητα των κρουσμάτων (20) αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών. Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου και ένα στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.
852 (23,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.936 (54,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 5 (45,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 120 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ενας νέος θάνατος
Όταν εκδόθηκε η ενημέρωση, δεν είχε καταγραφεί κανένας νέος θάνατος. Όμως χθες, Δευτέρα, κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία, μια 83χρονη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 193.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει τη συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 3.562 κρουσμάτων, 852 (23.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.936 (54.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμη υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

 

Επιχείρησαν να μεταφέρουν 5.000 ναρκωτικά χάπια μέσω Έβρου

Χιλιάδες ναρκωτικά δισκία και ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης εισήγαγαν στη χώρα δύο αλλοδαποί, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα μέσω του ποταμού Έβρου μαζί με ομάδα παράτυπων μεταναστών-προσφύγων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για δύο υπηκόους Συρίας, ηλικίας 24 και 26 ετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, να μεταφέρουν σε τσάντα που είχαν στην κατοχή τους πέντε νάιλον συσκευασίες που περιείχαν 4.925 ναρκωτικά δισκία και μία νάιλον συσκευασία με κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα), βάρους 489 γραμμαρίων.
Σε βάρος των δύο ανδρών σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί αλλοδαπών, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass