Δεν είμαστε για πανηγύρια φέτος…

Πληθαίνουν οι επιστήμονες που ζητούν κατάργησή τους - Reuters: Κοντά σε φθηνό μοριακό τεστ για τον κορονοϊό Ελληνες ερευνητές - Αρνητικά τα 80 από τα 87 τεστ των Σέρβων στην Αιδηψό - Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2020 11:01

ΑΘΗΝΑ
Ο τρόμος που προκαλείται στην επιστημονική κοινότητα από τα πανηγύρια και τον συνωστισμό που παρατηρείται είναι ακόμη μεγαλύτερη από τα εισερχόμενα κρούσματα.


Μετά το παραδοσιακό γλέντι που έγινε στο Γουδί όπου συγκεντρώθηκαν γύρω στις 2.000 άνθρωποι καθώς και στην Αλίαρτο, μεγάλη είναι η ανησυχία των επιδημιολόγων για τις ασφυκτικές συνθήκες συνωστισμού που παρατηρούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης τοπικής διασποράς του ιού πάντοτε ελλοχεύει.
Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με το γεγονός ότι ο κόσμος συγχρωτίζεται σαν να μην συμβαίνει και να μην έχει προϋπάρξει τίποτα απ’ όσα ζήσαμε στο προηγούμενο διάστημα.
Για τους λοιμωξιολόγους, εικόνες συνωστισμού σε γλέντια και πανηγύρια ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κορονοϊού γι’ αυτόν τον λόγο αρκετοί ζητούν να καταργηθούν.
Άλλωστε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εφιστά την προσοχή στην πανδημία του κορονοϊού  σημειώνοντας πως ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, ενώ έστειλε και μήνυμα στους δημάρχους  εν όψει του φετινού καλοκαιριού και των εκδηλώσεων σε κάθε περιοχή λόγω εορτών.
«Πρέπει η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε όλο αυτό. Ένα πανηγύρι γίνεται γιατί ένας δήμαρχος παραχωρεί έναν χώρο.
Άρα εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος που παραχωρεί τον χώρο, προφανώς έχει την ευθύνη να ελέγξει ότι τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που οι επιδημιολόγοι μας έχουν καταθέσει. Άρα, με την περισσή ευθύνη που όλον αυτόν τον καιρό πορευθήκαμε, μην περιμένουμε οριζόντιες νόρμες, ότι απαγορεύονται όλα τα πανηγύρια. Ο καθένας θα σταθμίσει τα δεδομένα της περιοχής του το είδος των εκδηλώσεων που πρέπει και αν πρέπει να γίνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγύρια ούτε για συναθροίσεις ούτε για το παραμικρό. Είναι ώρα ευθύνης για τι τίποτα δεν έχει τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΠΑΓΩΝΗ: ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ
Η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στην ανάγκη να απαγορευτούν τα πανηγύρια, καθώς δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις, τόνισε η πρόεδρος της
«Τα πανηγύρια είναι ωραία, αλλά δεν είναι για αυτή την εποχή. Κανονικά πρέπει να απαγορευτούν. Πανηγύρι με απόσταση δεν γίνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού έθεσε θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών. «Η Επιτροπή συζητά την εισήγηση για απαγόρευση των πανηγυριών» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

 

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ
Από την άλλη πλευρά ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για τα πανηγύρια και τα φαινόμενα συνωστισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε την απαγόρευση. Παρακολουθούμε στενά και θα ελέγχουμε πολύ τις εκδηλώσεις αυτές, αν όμως, τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται τόσο έντονα και εκτρέπονται, προφανώς θα λάβουμε μέτρα».
Ο ίδιος μιλώντας στον realfm 97,8 ανέφερε ότι «αν ο κόσμος λειτουργήσει με το αίσθημα της ατομικής ευθύνης, τότε μπορούν να γίνονται τα πανηγύρια. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να συνωστίζονται τόσοι πολλοί για να χορεύουν, αλλά ίσως να το κάνουν ανά παρέες».
Ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε επίσης, ότι «η κατάργηση του ορίου συγκεκριμένου αριθμού ατόμων στα τραπέζια δεν αφορά στα πανηγύρια και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις».

 

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΦΘΗΝΟ ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ  
Εν τω μεταξύ το Reuters με άρθρο αποκαλύπτει πως Έλληνες ερευνητές είναι κοντά στη δημιουργία ενός φθηνού μοριακού τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού
«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί επί του παρόντος διαγνωστικά κιτ που εισάγονται από διάφορους προμηθευτές στο εξωτερικό. Η πιθανή νέα δοκιμή θα χρησιμοποιούσε δείγματα ρινικού επιχρίσματος, ανέφεραν δύο ερευνητές και θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα «στο επόμενο μέλλον»», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.
Το Reuters αναφέρει ότι οι δύο ερευνητές ζήτησαν την ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του έργου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η δοκιμή τους είχε ποσοστό ακρίβειας άνω του 90% και πως ερευνητικά κέντρα και τουλάχιστον δύο ελληνικά πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο συμμετέχουν στο έργο, το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ όπου μεταξύ άλλων είπε: «Δεν θα εξαρτηθούμε από τεστ από το εξωτερικό και πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την έρευνα για πρωτόκολλα θεραπείας».
Μεταξύ άλλων το Reuters αναφέρει ότι Ελλάδα προχώρησε γρήγορα στον περιορισμό της επιδημίας του ιού ξεκινώντας με lockdown τον Μάρτιο, καταγράφοντας λιγότερες από 4.000 περιπτώσεις και λιγότερους από 200 θανάτους.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είχαν αναπτύξει επίσης μια δοκιμή με «ακρίβεια άνω του 90%», η οποία μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα COVID-19, ένα σημάδι δηλαδή ότι κάποιος είχε προσβληθεί από τον ιό. Διεξήχθη επίσης έρευνα για το πώς τα αντισώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια πιθανή θεραπεία, δήλωσαν.
*Αρνητικά είναι τα 80 από τα 87 τεστ κορωνοϊού που έγιναν σε Σέρβους τουρίστες στην Αιδηψό. Οι Σέρβοι τουρίστες μόλις έμαθαν τα αποτελέσματα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Οπως είπαν στον ΣΚΑΪ, δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.
*Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση έπειτα από την ανακοίνωση των 50 κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας από τον ΕΟΔΥ.
Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:30 τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass