Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ, ΚΙΝΑΛ παραπέμπουν τον Δημ. Παπαγγελόπουλο

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΣΚΗΘΟΥΝ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΣΥΡΙΖΑ: ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΔΙΚΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2020 11:36

ΑΘΗΝΑ
Την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προτείνει στο πόρισμά της η ΝΔ.


Σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσιάζεται από τη ΝΔ προτείνεται η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου για:
* Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)
* Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)
* Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ)
* Παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ) σε: α. Τουλουπάκη, β. Ράικου, γ. Αθανασίου, δ. Τσατάνη.
* Απόπειρα εκβίασης (385ΠΚ)
* Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου (159ΠΚ)
* Δωροληψία υπαλλήλου (235)
* Εγκληματική οργάνωση συμμορία (187ΠΚ)
Στο πόρισμα της ΝΔ παρουσιάζεται «το σύστημα παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο με την αρωγή δημοσιογράφων και άλλων φυσικών προσώπων στην προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας, σε σειρά υποθέσεων».
Ως προς την υπόθεση της «σκευωρίας» στην υπόθεση της Novartis, η ΝΔ στο πόρισμά της παραθέτει γεγονότα που «δείχνουν την ενορχήστρωση και εκτέλεση του σχεδίου», αξιολογούνται ιδίως οι μαρτυρικές καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών (Ελένης Ράικου, Ιωάννη Αγγελή, Ευγενίας Κυβέλου, Ξένης Δημητρίου, που «παραδέχεται ότι ο Αγγελής της κατήγγειλε τον Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν»). Αξιολογούνται, επίσης, οι καταθέσεις εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, όπως οι Κ. Φρουζής, Ν. Μανιαδάκης και Ν. Μανίας για πιέσεις που δέχθηκαν, προκειμένου να καταθέσουν χωρίς στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων. Στο πόρισμα γίνεται επίσης εκτενής παράθεση των διαλόγων που είχαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση με τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής και που, σύμφωνα με τη ΝΔ, τους «αποδομούν πλήρως».
Ως προς το σκέλος των πράξεων και παραλείψεων που οδηγούν στην πρόταση για την άσκηση δίωξης, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι δεν έγινε άμεση αποστολή του φακέλου στη Βουλή για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και δεν απεστάλη στη Βουλή φάκελος για τους υπουργούς τής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εξέδωσαν δελτίο τιμών το 2015. Αδικήματα φαίνεται να έχουν τελεστεί επίσης αναφορικά:
-με τον τρόπο εξέτασης μαρτύρων και τη μη καταγραφή όσων έλεγαν.
-με τις επιλεκτικές διαρροές σε Βαξεβάνη και Φιλιππάκη καταθέσεων, εγγράφων, αλλά και «προφητικών» καταθέσεων ακόμη και πριν δοθούν.
-μη εμπλοκή πολιτικών προσώπων από το FBI (προκύπτει και από απόφαση Συμβιβασμού ΗΠΑ-Νοvartis) αλλά μόνο από τους εδώ προστατευόμενους μάρτυρες.
-μη αποστολή κρίσιμων εγγράφων, ιδίως του FBI και αρχειοθέτηση του Η1Ν1.
-πιέσεις προσώπων, όπως οι Φρουζής, Μανιαδάκης, Μανίας, Βουλκίδης, να μπουν σε καθεστώς προστασίας μιλώντας χωρίς στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων.
-μη έρευνα ιατρών.
-παράνομη παροχή καθεστώτος προστασίας σε μάρτυρες.
-μη αποστολή εγγράφων του FBI στη Βουλή που ήταν θετικά για πολιτικά πρόσωπα.
Στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε πιέσεις προς εισαγγελικούς λειτουργούς και στοχοποίησή τους όπως:
-η Ελένη Ράικου για να φτιάξει στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων και να στείλει φάκελο στη Βουλή. Η στοχοποίηση, όπως αναφέρεται, έγινε με δημοσίευμα του Κώστα Βαξεβάνη που οδήγησε στην παραίτηση και πειθαρχική της δίωξη.
-η Ευγενία Κυβέλου η οποία επειδή αντέδρασε στην ανάληψη της Εισαγγελίας Διαφθοράς από την Ελένη Τουλουπάκη, στοχοποιήθηκε από τον Φιλιππάκη με συνέπεια την πειθαρχική της δίωξη.
-ο Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος επειδή κατήγγειλε πράξεις του κ. Παπαγγελόπουλου στοχοποιήθηκε με δημοσίευμα του κ. Φιλιππάκη με συνέπεια την παραίτησή του από τη θέση Επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς και του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη.
Οι πιέσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στους εισαγγελικούς λειτουργούς Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη, σύμφωνα με το πόρισμα της ΝΔ, αφορούσαν:
-τον δημοσιογράφο Γ. Παπαχρήστου
-την υπόθεση καναλάρχη
-την υπόθεση Βγενόπουλου
-υπόθεση τραπεζών
-παρεμβάσεις σχετικές με τις λίστες (Λαγκάρντ κλπ).

 

«ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»
Η ΝΔ αναφέρει στο πόρισμά της πως απ’ όλο το αποδεικτικό υλικό προκύπτει με σαφήνεια ότι «ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε με την πολιτική ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ανοικτές ποινικές υποθέσεις και τις διαμόρφωνε κατά τρόπο που μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικό όφελος για αυτόν και τους συνεργούς του, αλλά και πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προτείνουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, Ευαγγελία Λιακούλη και Δημήτρης Μπιάγκης. Οι τρεις βουλευτές, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προτείνουν άσκηση δίωξης για τον κ. Παπαγγελόπουλο για τα αδικήματα:
α) της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας κατά φυσική αυτουργία δικαστικών λειτουργών
β) της ηθικής αυτουργίας σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας κατά φυσική αυτουργία δικαστικών λειτουργών
γ) της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος
δ) της παράβασης καθήκοντος
ε) της κακουργηματικής εκβίασης
στ) της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου
ζ) της δωροληψίας υπαλλήλου
η) της οργάνωσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, περίπτωση συμμορίας.
«Το συμπέρασμα από το έργο της προανακριτικής επιτροπής δεν αφήνει αμφιβολία για τη σκευωρία που έστησε το παραδικαστικό κύκλωμα με επικεφαλής τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο. Παραδικαστικό κύκλωμα που επιχείρησε να σπιλώσει Έλληνες πολιτικούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει:
«Η προανακριτική επιτροπή κλήθηκε να αντιμετωπίσει φαινόμενα συνύπαρξης δικαστικής και πολιτικής διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ψευτοδίλημμα σκάνδαλο ή σκευωρία τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή, απάντησαν καθαρά.
Και σκάνδαλο, και σκευωρία.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Βασική αποστολή της επιτροπής δεν ήταν μόνο να ερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, ήταν ανύπαρκτες, αλλά και να ερευνήσει χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις, τις πτυχές των πολιτικών αποφάσεων, υγειονομικών συμπεριφορών και δράσεων στον χώρο της υγείας, και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα της Novartis, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορισματική του θέση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι είναι κεντρικό αίτημα του ελληνικού λαού είναι να δοθεί τέλος σε ό,τι αμαρτωλό, σάπιο και διεφθαρμένο ταλανίζει τον χώρο της υγείας και να ερευνηθεί ποια ήταν η πολιτική επιρροή του πανίσχυρου φαρμακευτικού κολοσσού.
Με την πορισματική του έκθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στην πλειοψηφία της επιτροπής διότι δεν βοήθησε στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και κατηγορεί την πλειοψηφία για την απουσία τήρησης στοιχειωδών δικονομικών κανόνων, για θεσμικά ατοπήματα και ακυρότητες.
Όπως εξάλλου σημειώνεται στο πόρισμα, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της Επιτροπής παραβιάστηκε με τον πλέον «βάναυσο» τρόπο το τεκμήριο της αθωότητας, όχι μόνο του πρ. υπουργού, αλλά και των λειτουργών της Δικαιοσύνης, με χαρακτηριστικότερη την πλέον πρόσφατη δήλωση υπουργού, ο οποίος ανέφερε ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς, θα έπρεπε να μπει φυλακή και μάλιστα για πολλά έτη.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας σχολίασε λέγοντας ότι το πόρισμα της ΝΔ στηρίζει μεγάλο μέρος του σε καταθέσεις υπόδικων (Φρουζής, Μανιαδάκης, Μανίας κ.λπ.) οι οποίοι καταθέτοντας στην Επιτροπή ένορκα αρνούνταν συστηματικά όλα όσα η ίδια η Νovartis στον Συμβιβασμό της με τις ΗΠΑ ομολογεί, και τα πρόσωπα αυτά τα επικαλούνται ως αξιόπιστα για να δικαιολογήσουν μία καθαρά πολιτική απόφαση δίωξης του πρώην υπουργού.

 

 

Παπαγγελόπουλος: Πολιτική δίωξη ενός αθώου

Για «πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου», κάνει λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με δήλωσή του, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΝΔ, με το οποίο προτείνεται η άσκηση δίωξης σε βάρος του.
Η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:
«Η πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής ολοκλήρωσε τον ευτελισμό του Συντάγματος, κάθε έννοιας νομιμότητας και της αποστολής της ως κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αγνόησε για να αποκρύψει τα πορίσματα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Προφανώς τρέμει την ανεπάρκεια του πορίσματος Ζαχαρή, σε σύγκριση με το πόρισμα Σοφουλάκη. Κατά πάσα πιθανότητα τα πορίσματα επιβεβαιώνουν τον εκβιασμό που είχε προαναγγείλει φιλοκυβερνητική εφημερίδα και υπέστη ο κ. Ζαχαρής. Δεν αποκλείεται να αποκαλύπτουν και τον εκβιαστή του κ. Ζαχαρή.
Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αρνήθηκε να μου χορηγήσει αντίγραφα των πορισμάτων των κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη χωρίς μέχρις στιγμής να μου αιτιολογήσει την άρνησή της.
Τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα του παλαιού πολιτικού συστήματος, η φοβική μάλλον ανύπαρκτη αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις, με αποκορύφωμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η επερχόμενη οικονομική καταστροφή και η διαφαινόμενη παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος δεν πρόκειται να συγκαλυφθούν από την πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου».

Gallery άρθρου